Article

08.08.2016

Green bonds nog wat groen achter de oren

Green bonds zijn een interessante alternatieve financieringsbron. Ze dienen om ‘groene activiteiten’ te financieren.

Net als klassieke obligaties zijn green bonds schuldbewijzen: bedrijven of organisaties die geld voor investeringen nodig hebben, geven obligaties uit. Denk daarbij aan een bedrijf dat windmolens wil plaatsen, of een organisatie die milieuvervuiling in de derde wereld wil bestrijden. Het enige verschil tussen een klassieke en een groene obligatie is de bestemming van de investeringen. In het geval van groene obligaties zijn dat projecten die op de een of andere manier ‘groen’ zijn.

De leningen worden verstrekt en de obligaties dus gekocht door bijvoorbeeld pensioenfondsen of verzekeraars. Grote institutionele investeerders stonden eerst wat huiverig tegenover green bonds, maar vergroten nu stelselmatig hun blootstelling.

In de praktijk worden green bonds gebruikt om projecten te financieren in drie grote domeinen:

  • Energieprojecten met een lage CO2-uitstoot, in het bijzonder hernieuwbare energie, CO2-opslag en waste-to-energy-projecten (afval omzetten in warmte of elektriciteit)
  • Projecten rond energie-efficiëntie van gebouwen, industrie en transport
  • Projecten rond milieu en landgebruik, in domeinen als landbouw, bosbouw, water, afvalbeheer en aanpassingen aan de klimaatverandering

De termen ‘green bond’ en ‘climate bond’ worden soms door elkaar gebruikt. Klimaatobligaties focussen op klimaatgerelateerde projecten, waaronder projecten rond de reductie van CO2-emissies.

Ook ‘social bonds’ worden weleens in één adem genoemd met ‘green bonds’. Sociale obligaties worden gebruikt om te investeren in vaccinatieprogramma’s, onderwijs, gezondheid, vrouwelijk ondernemerschap, mensenrechten, werkomstandigheden en lokale projecten.

De privésector komt meespelen

Grote internationale financiële organisaties beten de spits af in dit verhaal. De European Investment Bank bracht in 2007 als eerste obligaties onder de naam ‘Green Bonds’ uit. De World Bank en de International Finance Corporation volgden.

Ook privébedrijven zijn recent in het gat gesprongen. Zo gaf het Franse EDF in 2013 een lening van 1,4 miljard EUR uit - de eerste liquide bond in euro’s van een groot bedrijf. En in 2014 gaf GDF-Suez voor 2,4 miljard EUR aan groene obligaties uit.

Belangstelling voor green bonds neemt toe

Sinds de European Investment Bank in 2007 de eerste green bonds uitbracht, groeide de markt gemiddeld met 55% per jaar. Volgens schattingen van het Climate Bond Initiative (een internationaal adviesorgaan voor investeerders in groene obligaties) bedroeg het totale emissievolume in 2014 35 miljard EUR en in 2015 88 miljard EUR. Dat lijkt veel, maar in vergelijking met de volledige obligatiemarkt valt het nog mee. Die bedroeg in 2014 rond de 88.000 miljard EUR.

The Green Bond Principles

Green bonds zijn een jong product en nog wat groen achter de oren. Zo is er tot op vandaag nog steeds geen spijkerharde consensus over wat een groene obligatie nu precies is. Een eerste stap om dat euvel te verhelpen is gezet in 2014, met de introductie van The Green Bond Principles. Dat is een reeks standaarden voor emittenten van groene obligaties. De standaarden worden ondersteund door een groep internationale banken en zijn bedoeld om de transparantie en geloofwaardigheid van de markt in green bonds op te krikken.

The Green Bond Principles definiëren waarvoor de opbrengst van een groene obligatie gebruikt mag worden. Ze evalueren en selecteren ook gepaste projecten en bieden een onafhankelijke verificatie. Simpel gezegd: ze vertellen aan welke eisen projecten voor hernieuwbare energie, energiebesparing, duurzaam afval- en waterbeheer, milieuvriendelijk transport en dergelijke meer moeten voldoen. Voorlopig gaat het wel om vrijwillige standaarden. Om de markt echt integer te maken, zullen er duidelijke criteria voor investeringsthema’s moeten komen.

Article

31.05.2021

Optimaliseer uw werkkapitaal met factoring

Hoe houdt u uw werkkapitaal gezond en bouwt u de nodige financiële flexibiliteit in? Factoring helpt op een snelle, correcte en aangepaste manier uw behoefte aan liquide middelen te financieren.

Het veiligstellen van liquiditeit is essentieel om uw behoefte aan werkkapitaal te financieren en uw bedrijf op elk moment vlot te doen draaien. En dat is precies wat factoring biedt. Het is een structurele oplossing om werkkapitaal te optimaliseren. In onderstaande video krijgt u in nog geen half uur tijd een helder beeld van wat factoring te bieden heeft.


Factoring biedt structurele maatoplossing

In ruil voor de overdracht van uw facturen aan een externe factormaatschappij, kunt u rekenen op een snelle en flexibele financiering, wordt de inning van uw facturen opgevolgd en beschermt u zich tegen een eventueel faillissement van uw klanten. Elke factoroplossing wordt op maat uitgewerkt zodat ze naadloos aansluit bij de behoeften van uw bedrijf. Ook voor bedrijven die internationaal actief zijn. In België besteedt vandaag 1 op 6 bedrijven facturen uit aan een externe factormaatschappij en eenzelfde tendens tekent zich af in andere Europese landen.

Hoe werkt factoring precies? Op welke manier maakt het u het leven gemakkelijker? En hoe gebeurt de prijszetting? In bovenstaande video geven Raf Spinoy, Area Manager Vlaams-Brabant & Limburg, en Jeffrey Lemmens, Head of Sales North, BNP Paribas Fortis Factor, u de antwoorden en delen twee klanten hun ervaring.


Hebt u nog vragen of wil u graag bespreken hoe factoring u kan helpen? Neem zeker contact op met uw relatiebeheerder of laat uw gegevens na via het contactformulier en wij nemen zelf contact met u op.
Article

03.08.2020

Odoo: de groei van een gamechanger begeleiden

Weinig Belgische bedrijven groeien zo explosief als Odoo, een van de wereldleiders in beheersoftware voor kmo’s. "We hebben een sterke bank nodig", meent CEP Fabien Pinckaers. "We rekenen op BNP Paribas Fortis om onze ontwikkeling te begeleiden." Een video-interview.

In amper een vijftiental jaar heeft Odoo, een jong bedrijf uit het Waals-Brabantse Ramilies, erin gesaagd zich een plaats aan de top veroverd in zijn sector. Het heeft vestigingen in verschillende continenten en telt intussen wereldwijd meer dan 1.000 werknemers. Odoo werkt met een opensourcemodel en pakt echt alles anders aan dan anderen, ook zijn bankzaken.

 

BNP Paribas Fortis speelde onlangs in op twee essentiële behoeften die samenhangen met de groei van Odoo: een aanpassing van de aandeelhoudersstructuur en belangrijke vastgoedinvesteringen in Brabantse boerderijen – een van de handelsmerken van Odoo: het concentreert er een groot deel van zijn activiteiten in – en in een grote uitbreiding in Louvain-la-Neuve.

Disruptie

"Odoo is een van die disruptieve bedrijven, een dat op elk niveau alle conventies overboord gooit. Het verplicht ons om na te denken over ons bankiersvak", vertelt relatiebeheerder Jean-François Pierreux. "Het is een positief bedrijf, dat vooruitgaat, de dingen groot ziet, mensen aanwerft. En het zet zijn indrukwekkende groei voort, ondanks de coronacrisis. Het is onze taak als bankier om op een innoverende manier in hun financiële behoeften te voorzien, hun een echte meerwaarde te bieden."

Article

31.07.2020

Gier en mest voor groene elektriciteit

BNP Paribas Fortis ondersteunt Biolectric, een jong bedrijf in volle groei dat biogasinstallaties installeert bij landbouwers.

Werken aan een betere en duurzamere toekomst zit in het DNA van onze bank. Geen logischer stap dus dan een jonge, Belgische onderneming te helpen die op en top duurzame maak-economie ademt. Het in 2011 opgerichte Biolectric zorgt ervoor dat landbouwers groene energie kunnen opwekken op basis van gier en mest. Hoe? Met biomethanisatie-installaties die biogas opwekken. Het resultaat? Een energie-positieve boerderij en een vermindering van de uitstoot van het schadelijke broeikasgas methaan met 70%! Voor de landbouwers levert dit niet alleen economisch maar ook ecologisch rendement op.

BNP Paribas Fortis werkt al sinds het begin samen met het ondertussen sterk groeiende Biolectric, vertelt Relationship Manager Tom De Winter. “Vanaf 2017 is de relatie veel intenser geworden. We hebben het bedrijf meermaals bezocht met een expert van ons Sustainable Business Competence Centre (SBCC) om deze technologie beter te begrijpen. De technische prestaties goed begrijpen en inschatten, is immers cruciaal. Toen oprichter Philippe Jans en de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) ons vorig jaar kwamen spreken over de uitbouw van een park met eigen 'vergisters' om dan stroom aan de boeren te verkopen in België, Nederland en Frankrijk, wisten we meteen dat we als bank mee in dit project moesten stappen.” Onze bank stond het bedrijf meerdere financieringen toe, waaronder een ‘sustainable impact loan’.

Meer hierover in deze video 

Article

08.06.2020

#SamenSterk Corona staatsobligatie levert acht miljard euro extra op

De coronacrisis dwong de Belgische Schatkist tot de uitgifte van extra schuldpapier. In amper een paar dagen tijd lanceerde BNP Paribas Fortis met vier andere primary dealers een nieuwe staatsobligatie op de institutionele investeerdersmarkt.

Schatkistcertificaten en staatsobligaties (zogenoemde OLO’s) zijn een belangrijke financieringsbron van de Belgische Staat. Ze bieden investeerders de mogelijkheid om geld aan het land te lenen, in ruil voor een periodieke interest. Eind december vorig jaar ging de Schatkist er nog van uit schuldpapier ter waarde van dertig miljard euro te zullen moeten uitgeven in 2020. Dat zou gebeuren via een verhoging van het aantal bestaande bonds, en door twee nieuwe OLO-transacties.

De coronacrisis deed de financieringsbehoeften van ons land echter sterk toenemen. Daarom besliste het Federaal Agentschap van de Schuld eind maart extra aanbestedingen uit te schrijven voor de in omloop zijnde OLO’s. Het zette ook meteen de terugkoop van bepaalde obligaties stop, en verhoogde de uitgiftedoelstelling bij de aanbestedingen van schatkistcertificaten.

Nieuwe OLO

Een bijkomende maatregel was de uitgifte van een derde nieuwe staatsobligatie: OLO91. “Het gaat om een lening op middellange termijn”, zegt Jean Deboutte, directeur van de Schatkist. “De vervaldag is 22 oktober 2027. Met een coupon van nul procent is die bond budgetneutraal voor onze jaarlijkse begroting.”

“We wilden OLO91 zo snel mogelijk op de markt brengen. Dat is gelukt binnen een periode van amper een paar dagen. Het gaat bovendien om de grootste OLO-uitgifte ooit: acht miljard euro. We trokken daarmee investeerders uit 31 verschillende landen aan, en ruim een vijfde van het volume werd ingevuld door niet-Europese kopers. Dat bevestigt de wereldwijde populariteit van Belgisch staatspapier.”

Primary dealer

De snelle lancering van OLO91 is mee de verdienste van BNP Paribas Fortis. “Als primary dealer zorgen wij voor de plaatsing en promotie van schuldpapier bij de institutionele investeerders”, zegt Director Debt Capital Markets Stefaan Van Langendonck. “We verzekeren ook activiteit en genereren liquiditeit van OLO’s en schatkistcertificaten op de secundaire markt.”

België telt twaalf primary dealers. Zij sloten met de Schatkist een contract op basis van een lastenboek. “BNP Paribas Fortis mag zich terecht een van de belangrijkste tussenpersonen voor Belgisch staatspapier noemen”, stelt Van Langendonck. “Elk jaar behoren we steevast tot de top drie van meest actieve primary dealers in ons land. Vaak zijn we zelfs nummer één.”

Discover More

Contact
Close

Contact

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

U bent zelfstandige, oefent een vrij beroep uit, start of leidt een kleinere, lokale onderneming? Ga dan naar onze website voor professionelen.

U bent particulier? Ga dan naar onze website voor particulieren.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
Check
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top