Article

15.03.2017

Waarom moet de retail investeren in kruidenierszaken?

In Groot-Brittannië heeft Tesco de hand weten te leggen op een keten van kleine, onafhankelijke handelaars. 'Shop small' belichaamt deze nieuwe trend, die ook een veel diverser koopgedrag van de consumenten inhoudt.

De markt van de 'convenience stores' (superettes) komt weer in het voetlicht sinds de bekendmaking in het Verenigd Koninkrijk dat Tesco de keten Booker zou overnemen voor 4,4 miljard euro. Via die operatie wil Tesco, dat hevige concurrentie ondervindt van andere supermarkten, zich diversifiëren om een referentiespeler te worden in de distributie voor particulieren en professionals.

De overname werd eind januari aangekondigd en zou eind 2017, begin 2018 afgerond moeten zijn. Waarom Tesco zijn oog heeft laten vallen op Booker is niet moeilijk te begrijpen: de groep heeft al 30% van de Britse kruideniersmarkt in handen en dat aandeel zou nog 2 tot 3% kunnen stijgen nadat de aandeelhouders de overname hebben goedgekeurd.

In Groot-Brittannië heeft dit een schokgolf veroorzaakt: 80% van de 41.000 'convenience stores' op het grondgebied waren tot nu toe ofwel volledig onafhankelijk, ofwel aangesloten bij aankoopcentrales zoals Costcutter of Nisa. Deze merken blijven een dominante positie innemen op de lokale markt, met een belangrijk deel van de voedingsmarkt: 44 miljard euro op een totale omzet van 210 miljard.

Winkelen op zaterdag is helemaal uit de tijd

Volgens IGD zal de markt van de kleinste kruidenierszaken de komende vijf jaar met 11,7% groeien. Deze veranderende situatie zal sommigen misschien verbazen, maar ze is wel te verklaren, want de gewoonten van de Britten zijn veranderd: de vaste wekelijkse winkeldag in een grote supermarkt wordt steeds meer ingeruild voor frequenter winkelen wanneer men iets nodig heeft, een gedrag dat 'top-up shopping' wordt genoemd.

"We hebben altijd mooie inkomsten gehad, maar tegenwoordig is er veel meer concurrentie op onze markt en onze marges zijn de voorbije jaren beduidend gedaald", zegt Guardian Vijay Patel, onafhankelijk handelaar sinds de jaren 80.

Hij bevestigt de 'shop-small-tendens':

"Vroeger kende ik 98% van mijn klanten bij naam. Tegenwoordig zal dat misschien nog 50% zijn. We krijgen voortdurend nieuwe gezichten over de vloer, maar de klanten zijn ook minder trouw geworden."

Nu Booker bij Tesco hoort, zou het wat ademruimte moeten krijgen. Na een tiental jaar met groepen als Aldi en Lidl op de Britse markt, is de concurrentie hard geworden voor de kleine structuren.

Article

22.02.2016

Essentiel: London calling

Deze zomer kreeg het Antwerpse modehuis een unieke kans zich in Londen te vestigen. De uitdaging: op enkele dagen een Britse entiteit oprichten.

De kleurrijke en frivole creaties van Essentiel zijn al jaren een vaste waarde in het Belgische modelandschap. Het merk is ook in andere landen aan een opmars bezig, onder meer in Frankrijk, Spanje, Nederland en – via de tussenkomst van Trade Development – sinds kort in Groot-Brittannië. Een gesprek met Erik Vercauteren, CFO van Essentiel.

Vanwaar de beslissing om de Britse markt te betreden?

Erik Vercauteren (EV): “Enkele jaren geleden waren we al aanwezig in het VK via een agent, maar wegens dalende verkoopcijfers beslisten we de samenwerking na verloop van tijd stop te zetten. Een terugkeer bleef echter tot de mogelijkheden behoren, op voorwaarde dat de omstandigheden gunstig waren.

Paradoxaal genoeg begon ons nieuwe Britse avontuur in Frankrijk. Vorig jaar openden we een winkel in het eerste arrondissement van Parijs, midden in de modebuurt. Daardoor genoot ons merk niet alleen een sterke visibiliteit bij fashionista’s en modeprofessionals, maar ook bij importeurs en verantwoordelijken van department stores. Vrij snel stapte Harvey Nichols op ons af met het aanbod om Essentiel te verdelen via hun winkel in Londen.”

Een kans die u absoluut niet kon laten liggen

EV: “Inderdaad, Harvey Nichols is een multimerkenwinkel die werkt via concessie: in ruil voor een bepaald percentage van de opbrengst krijgen wij een stand in hun winkel, bemand door onze eigen mensen en met eigen rapportering, visual merchandising, enz. Zo kunnen we ons merk in de beste omstandigheden tonen op Knightsbridge, wat toch kan tellen als prestigieuze en drukbezochte locatie. Om in dit aantrekkelijke systeem te stappen, hoefden we enkel een entiteit op te richten in het VK. Veel bedenktijd kregen we echter niet – de stands bij Harvey Nichols zijn natuurlijk heel gegeerd.”

Hoe kwam u met Trade Development in contact?

EV: “Op aanraden van onze vaste relatiebeheerder bij BNP Paribas Fortis. We onderhouden al jaren een nauwe relatie met de bank, met wie we regelmatig onze strategische plannen, mogelijke financieringen of andere zaken bespreken. Tijdens één van die gesprekken kwam ook het voorstel van Harvey Nichols aan bod, waarop onze relatiebeheerder ons meteen voorstelde om Trade Development in te schakelen.”

Hoe verliep de samenwerking in de praktijk?

EV: “Onze belangrijkste zorg was om zo snel mogelijk een entiteit op te starten in het VK, en daarvoor de meest geschikte vennootschapsvorm te kiezen. Trade Development speelde daarbij vooral de rol van ‘matchmaker’ door ons in contact te brengen met een lokale partner, Frenger International. Die adviseerde ons een ‘Ltd.’ op te richten met een startkapitaal van 10.000 pond – een stuk meer dan wat wettelijk vereist is, en dus een duidelijk signaal dat Essentiel vastbesloten is om zich op de Britse markt te vestigen. Een voorstel waarin we ons prima konden vinden. Eenmaal de keuze gemaakt, ging het bijzonder snel: op enkele dagen was de Ltd. een feit.

Hoewel de verdere contacten nu rechtstreeks met Frenger verlopen – ze staan onder meer ook in voor de btw-administratie, boekhouding en fiscale aspecten – blijft Trade Development stand-by om op te treden als er zich problemen zouden voordoen.”

Wat was voor u het voordeel?

EV: “Eerst en vooral tijdswinst, zowel bij het vinden van een partner, de keuze van de vennootschapsvorm als de concrete uitvoering. Plus een vlotte toegang tot lokale contactpersonen met een uitstekende kennis van de plaatselijke regels en administratie.

Onze ervaring op andere markten heeft geleerd dat die lokale kennis onontbeerlijk is, of het nu gaat om betalingsgewoonten of omgangsvormen.”

Is Essentiel een hit in Londen?

EV: “Onze stand is sinds midden augustus operationeel en de eerste resultaten zijn alvast veelbelovend. Als deze trend zich doorzet, behoort een samenwerking met Harvey Nichols in andere Britse steden zeker tot de mogelijkheden!”

Article

16.08.2017

Lessen trekken uit de 'retail apocalyps'

Precies op het moment dat de grote Amerikaanse winkelcentra leeglopen, leren we uit een internationale studie dat de verwachtingen van de westerse klant sterk veranderd zijn. Wat betekent dat voor België?

Het einde van een tijdperk is aangebroken. De gloriejaren van de legendarische Amerikaanse 'shopping malls' zijn voorbij. Elk kwartaal krijgen ze minder bezoekers over de vloer. Het bewijs dat de sector een ingrijpende verandering ondergaat. Het aantal faillissementen in de Amerikaanse detailhandel verdrievoudigde in 2017 en tal van panden staan leeg voor nieuwe huurders. Hun aandeel steeg dit jaar van 0,8 naar 8,1%. De reden? De opkomst van de online verkoop en de sterke gedragsverandering van de klanten. Zij shoppen liever niet meer in grote winkels, maar gaan voor de ervaring en een meer menselijke vorm van fysiek shoppen.

België een uitzondering? Lang niet zeker!

De voorbije maanden kreeg ons land er enkele nieuwe winkelcentra bij. Denk bijvoorbeeld aan Rive Gauche in Charleroi, Dockx in het noorden van Brussel en Promenade de Flandre dat eind 2017 de deuren opent. Dat fenomeen mag echter geen valse hoop wekken. Volgens de BLSC (Belgian Luxembourg Council of Retail and Shopping Centers) trokken de 16 grootste winkelcentra in ons land vorig jaar minder bezoekers aan: 89 miljoen om precies te zijn, goed voor een daling van 3,56% (en dat voor het tweede jaar op rij). De aanslagen zijn een voor de hand liggende verklaring. Maar het is complexer dan dat. De BLSC erkent dat de Belgische shoppingcentra al sinds 2012 minder bezoekers lokken. Een trend die ook wordt bevestigd door vastgoedbeheerder SCMS-Ceusters (uitbater van K in Kortrijk, Les Grands Prés in Bergen en Wijnegem Shopping Center). Het aantal bezoekers in hun centra daalde het afgelopen halfjaar immers met 1,6%.

De oplossing? Aanpassen en moderniseren is de boodschap, aldus Devimo, beheerder van het Woluwe Shopping Center in Brussel (-2,2% vorig jaar). Een tiental winkels wordt er heringericht en grondig gerenoveerd om de klanten een nieuw concept te kunnen bieden.

Herinrichting en nieuwe concepten: twee sleutelwoorden om zich aan te passen aan de markt. En ook hier worden de innovatie en voorbeelden misschien wel in Silicon Valley ontwikkeld.

Van winkel naar pop-upstore

In Oakland, een voorstad van San Francisco, ontwikkelde Popuphood een programma om handelaars en ambachtslui uit de regio te helpen hun verkoopomgeving anders uit te denken. Popuphood helpt hen af te stappen van de traditionele winkelrekken en kartonnen verpakkingen en hun verkoopsruimte opnieuw in te richten met Etsy en de pop-upstores als inspiratiebron. Je zou ze kunnen omschrijven als organisch, natuurlijk en authentiek.

“Bij jonge en creatieve ondernemers is een apocalyps helemaal niet aan de orde.”
Sarah Filley, Popuphood

Het Californische merk B8TA toont aan dat deze formule ook echt werkt. B8TA werd gelanceerd door een vroegere ingenieur van Nest en overtuigt de klant met innoverende producten op het vlak van elektronica. “Alles was distributie. Vandaag draait alles rond bewustzijn en aandacht”, vertelt oprichter Vibhu Norby.

Uw klant heeft aandacht nodig

Uit een recent rapport van ShopperTrak blijkt dat de opkomst van de online verkoop niet betekent dat klanten geen verkooppunt of fysiek contact meer wensen in het verkoopproces. 51% van de ondervraagden koopt even vaak in winkels als vorig jaar. De wensen van de klanten zijn echter grondig veranderd.

> 28% verwacht beter opgeleid personeel om een betere shopervaring te creëren. 15% koopt niets als de verkoper het product niet goed kent.

> 28% zou willen dat de verkopers een tablet hebben zodat de digitale functionaliteiten ook in de winkel beschikbaar zijn (meningen, technische fiche).

> Klanten doen een beroep op verschillende kanalen en verwachten een uiterst persoonlijke service: 21% wil meer personeel om hen een persoonlijke service te bieden en te zorgen voor minder lange wachtrijen.

“De grootste uitdaging is niet alleen het gebruik van nieuwe technologieën om steeds meer digitale gegevens naar fysieke verkooppunten te brengen. Het is de combinatie van statistische kennis met menselijk contact die van de winkel een unieke en aantrekkelijke plek moet maken.”
Herve Vervoort, Managing Director France en Benelux bij ShopperTrak.

Besluit: klanten verwachten merken met een 'shop small'-filosofie, ongeacht de grootte van het verkooppunt. Retail op mensenmaat dus, zowel op vormelijk als inhoudelijk vlak.

Article

11.09.2017

Als e-commerce in echte winkels investeert

Verrassend nieuws uit de VS: Amazon mag zich voortaan eigenaar noemen van de bio-supermarktketen Whole Foods. Vijf zaken over deze transactie die u zeker moet onthouden.

12 miljard euro

Dat bedrag telde de groep Amazon in juni neer voor de 460 vestigingen van Whole Foods. Een symbolische transactie ... en ook een belangrijke stap. Op dit moment is het voor de groep die werd opgericht door Jeff Bezos de grootste overname ooit. Amazon bekleedt al een vooraanstaande positie op het vlak van boeken, elektronica en kleding. Het bedrijf probeert al langer voet aan wal te krijgen in de voedingssector, maar dat leidde nog nooit echt tot succes. Deze externe groei moet de diversifiëring van Amazon versnellen.

Whole Foods, high-end nichesupermarkt

Whole Foods is een nichesupermarkt gespecialiseerd in 'organische' of bioproducten (voeding, cosmetica). De winkels zijn voornamelijk in steden gevestigd. Whole Foods boekt voornamelijk succes in staten die een boontje hebben voor bio en gezonde voeding zoals Californië, New York, Washington en Oregon, maar ook in grote steden als Londen. Whole Foods kende een snelle groei. Sinds 2015 kent het bedrijf echter een terugval door de toenemende concurrentie in de sector, ondanks een toename van de verkoop van meer dan 200% in tien jaar tijd. Oprichter John Mackey viel voor de charmes van Amazon, maar blijft Whole Foods leiden als CEO.

Schokgolf in de sector

Op 16 juni, de dag van de overname, daalde beurskoers van de traditionele grote ketens in New York: Target en Walmart verloren 5% en CostCo maar liefst 7%. Het bewijs van een nooit geziene verandering in de geschiedenis van de supermarktsector in Noord-Amerika. De voornaamste reeds genoemde spelers zijn er overigens merkwaardig genoeg aan een tegengestelde beweging begonnen (van echte winkels naar online) onder meer om het hoofd te bieden aan het dalende aantal klanten in hun verkooppunten.

Synergie tussen online en fysieke verkooppunten

Amazon wil leren hoe het is om een fysieke winkel te runnen. In 2016 lanceerde het bedrijf in zijn thuisbasis Seattle een supermarktconcept waarbij klanten niet aan de kassa hoeven aan te schuiven, dankzij de technologie van artificiële intelligentie. De voedingssector staat voor een diversifiëringsuitdaging met een nieuw en nog complexer logistiek vraagstuk: bevoorraden en leveren in een zo kort mogelijke tijd. De groep Whole Foods heeft de ideale omvang om zich op dergelijk nieuw terrein te wagen.

Impact in Europa mogelijk

Dat Alexandre Bompard aan het roer komt te staan van Carrefour, is voor Oddo Securities een voorteken van een mogelijk huwelijk tussen de supermarktketen en de inmiddels bestaande joint venture Fnac Darty.

“Zo'n huwelijk zou van Carrefour de online nummer één maken, ver voor Amazon op basis van het aantal unieke bezoekers. Het zou ook een oplossing zijn voor het probleem van de herbestemming van de non-foodoppervlakte in de hypermarkten, wat een van de knelpunten van de keten blijft.”
Laurence Hoffman, Oddo.

Article

21.09.2017

Hoe zal de winkel van de toekomst eruitzien?

Sommigen voorspelden dat de winkel zou verdwijnen door de opkomst van de e-commerce. Maar niets is minder waar.

Winkels leven meer dan ooit en werden zelfs gedwongen zich opnieuw uit te vinden door de opmars van de onlineverkoop. Dankzij de nieuwe technologieën zullen ze de komende jaren dan ook een nieuwe invulling én een betere organisatie krijgen.

Met de opkomst van webshops, de opening van futuristische winkels zonder verkopers (Amazon Go, Wheelys) en de invoering van robotica zit de retailverkoop vandaag onmiskenbaar in een belangrijke overgangsfase. De winkel die we vandaag kennen, zal er de komende jaren ongetwijfeld helemaal anders gaan uitzien. Maar om de toekomst te voorspellen, is het altijd interessant om even naar het verleden te kijken.

Heel recent zorgden drie grote ontwikkelingen ervoor dat winkelen niet meer is wat het vroeger was. Eerst was er de opkomst van de 'drive-in'. Daarna volgde de geleidelijke terugkeer van de buurtwinkels, als antwoord op de hypermarkten en andere grote Amerikaanse winkelcentra. Hier kan de consument zijn boodschappen doen zonder de auto te nemen of uren langs eindeloze winkelrekken te dwalen. En tot slot zag de e-commerce het levenslicht, in eerste instantie alleen voor kleding en elektrische huishoudapparatuur, maar later ook voor courante consumptiegoederen, zoals blijkt uit het succes van AmazonFresh. 

Een nieuwe rol voor de winkel

Volgens Jolly weerspiegelt die drievoudige evolutie de wil van de distributeurs om zich aan de nieuwe verwachtingen van de klanten aan te passen en in te spelen op hun behoefte aan efficiëntie. "De consument wil tijd winnen. Maar dat nieuwe gegeven doet een belangrijke vraag rijzen: als klanten voortaan zo weinig mogelijk tijd willen doorbrengen in winkels, wat moeten we er dan mee doen?", vraagt Matthieu Jolly (Service & Innovation Manager bij Echangeur by BNP Paribas)  zich af. Moeten ze verdwijnen? Volgens Matthieu Jolly zullen verkooppunten nieuwe vormen aannemen en niet langer een louter utilitaire functie hebben, met drie belangrijke ontwikkelingspijlers. "De eerste bestaat erin van de winkel een belevingsplek te maken, waar klanten zich laten verrassen en waar het gezellig vertoeven is", verduidelijkt hij. Dat kan betekenen dat de consumenten meer vrijheid krijgen. Zo mogen klanten bij Nike Soho in New York de producten ter plaatse uitproberen door een potje basketbal te spelen of een sprintje te trekken. In de Amerikaanse winkel Pitch, gespecialiseerd in de verkoop van luxemeubelen, zijn alle artikelen functioneel. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld een douche nemen of hun haar drogen in de winkel.

Een andere optie is het gebruik van virtual & augmented reality. De kostprijs van die technologieën blijft hoog voor het grote publiek. De merken kunnen dus makkelijk inspelen op het spectaculaire karakter ervan door hun klanten een totaalervaring te laten beleven. Zo installeerde The North Face in zijn winkel in Seoel tijdens een promo-actie in de herfst van 2015 een toestel waarbij klanten konden plaatsnemen op een slee en een Oculus Rift-helm konden opzetten om zich heel even een musher te wanen, die in een sneeuwlandschap door husky's wordt voortgetrokken. Ondertussen maakte een verkoper echte husky's aan de slee vast. Zodra de klant zijn helm afzette, trokken de honden hem mee voor een echte race door de winkel. In november 2016 liet de Chinese webwinkelgigant Alibaba zijn klanten een virtualrealityhelm opzetten waarmee ze meteen bij Macy's in New York terechtkwamen. Die spectaculaire acties geven de winkel opnieuw een reden van bestaan waarbij fun en beleving centraal staan. "We zullen overstappen van een transactie- naar een ervaringsmodel", aldus Nicolas Diacono, Digital Project Manager bij Echangeur by BNP Paribas.

Een plek voor uitwisseling en sociaal contact

De tweede ontwikkelingspijler wil dan weer de nadruk leggen op wat shoppen in een fysieke winkel zo uniek maakt, namelijk het materiële aspect, de mogelijkheid om het product te bekijken en eraan te voelen. "De winkel is ook een plek waar klanten in contact kunnen komen met het product en het kunnen aanraken", bevestigt Matthieu Jolly. Volgens hem heeft de e-commerce het grote publiek nog lang niet helemaal voor zich gewonnen. De retailwinkels kunnen hun kaarten dus zeker nog op tafel gooien door te focussen op wat hen zo bijzonder maakt. Het recente partnership van Casper en Target in de Verenigde Staten is daar een mooi voorbeeld van. Target, een grote Amerikaanse hypermarktketen, investeerde namelijk 170 miljoen euro in Casper, een jong bedrijf dat zijn succes te danken heeft aan de exclusieve onlineverkoop van kwaliteitsmatrassen. Door die investering zijn de matrassen van Casper ook verkrijgbaar in de Target-hypermarkten. Ondanks zijn snelle groei heeft Casper het moeilijk om kopers aan te trekken buiten zijn toch wel vrij beperkte doelgroep van klanten die bereid zijn om grote aankopen te doen op het internet zonder het product vooraf uit te proberen. De samenwerking met Target is voor het bedrijf een opstapje naar een ruimer cliënteel. Target krijgt er op zijn beurt aantrekkelijke producten bij, die zeer aangenaam zijn om in de winkel uit te proberen en de klanten een reden geven om zich te verplaatsen. Boulanger ontwikkelt dan weer toonbanken waarin klanten alle producten mogen uitproberen. 

En dan is er nog de derde ontwikkelingspijler: van de winkel een plek voor uitwisseling en sociaal contact maken. "Voor veel mensen is shoppen een uitstapje. Zo is de 'mall' een ontmoetingsplaats voor Amerikaanse tieners", legt Matthieu Jolly uit. En dat heeft Amazon goed begrepen met de recente overname van Whole Foods, een biowinkelketen die bekendstaat om zijn gemeenschapsgevoel en zijn aangename winkels waar het prettig slenteren is tussen de rayons. "Klanten verwelkomen alleen is echter niet voldoende, ze moeten ook iets kunnen leren", verduidelijkt Matthieu Jolly. Zo geeft Carrefour in zijn winkel in Villiers-en-Bière workshops rond koken, wijn en make-up. Bij La Poste kunnen klanten een verkeersexamen afleggen en bij nog andere ketens worden zelfs coworking spaces ingericht ...

Bij Virgin in Londen vinden we zelfs een mix van deze drie trends. De klanten worden op straat verwelkomd door een hologram van Richard Branson en in de winkel zelf staan er hostessen klaar. Daarna kunnen ze zich naar de kelderverdieping begeven: daar vinden ze een bar, een café, een piano, een ontspanningsruimte met zetels, tv-schermen en zelfs een echte business premium cabine van Virgin Atlantic, waar ze door de raampjes de lucht zien voorbijglijden. Voor de kinderen is er ook een gameruimte met spelconsoles. Een deel van de lokalen kan worden gehuurd voor evenementen en elke vrijdagavond wordt er een film vertoond. 

Efficiëntere en beter georganiseerde winkels

De winkel van de toekomst zal dus een andere rol vervullen dan vandaag. Maar het zal voor de klanten ook efficiënter winkelen zijn. Op middellange termijn zal augmented reality wellicht heel wat opportuniteiten bieden. Met behulp van het futuristische equivalent van Google Glass of de Oculus-helm kan de consument door de rayons van de supermarkt navigeren en de producten die hem interesseren, zien oplichten. Het kan gaan om voedingsmiddelen die overeenkomen met zijn dieet: vegetarisch, glutenvrij, paleolithisch, ... Of de nodige producten voor een recept dat zijn persoonlijke virtuele assistent aanbeveelt op basis van een aantal ingrediënten die al in zijn geconnecteerde koelkast zitten. Wijnen die perfect passen bij het gerecht dat hij wil klaarmaken, kunnen ook in de kijker worden gezet. "Zo komen we in het tijdperk van ambient shoppen, waar alles interactief zal zijn", voorspelt Nicolas Diacono (Digital Project Manager bij Echangeur by BNP Paribas). Hij meent dat die technologie er over tien of vijftien jaar zal komen. 

Een andere mogelijke verbetering is de kassa. "De wachtrij vormt het deel van de winkelervaring dat vandaag nog altijd tegenvalt. Dat vlotter laten verlopen, een nieuwe manier van betalen vinden, zou dus ook een veelbelovende innovatie zijn", analyseert Nicolas Diacono. Zo zouden klanten de winkel kunnen verlaten zonder langs de kassa te gaan. De gekozen producten worden dan automatisch herkend en gefactureerd via een app op de smartphone van de klant. "Dat wil Amazon bijvoorbeeld bereiken met Amazon Go, maar de technologie is vandaag nog niet ver genoeg gevorderd. De kosten blijven te hoog om rendabel te zijn voor een winkel", vertelt Nicolas Diacono. Het systeem moet dus nog worden uitgevonden. "Er bestaat wel al een technologie die de producten automatisch herkent aan de kassa, namelijk RFID, waar Nespresso bijvoorbeeld gebruik van maakt. Zo is het technisch mogelijk om de gekozen artikelen te scannen, met de smartphone te betalen en de winkel te verlaten. Maar dan moet op alle producten een RFID-chip worden aangebracht, wat veel te duur blijft voor tal van courante consumptiegoederen", aldus Matthieu Jolly. 

De winkel van de toekomst zal ten slotte ook beter georganiseerd zijn dankzij de nieuwe technologieën. Robots zullen eenvoudige vragen beantwoorden (zoals de robot Pepper al doet) of klanten uitleggen waar ze hun producten kunnen vinden, terwijl de menselijke verkopers zich op de adviesverlening en de klantenrelatie zullen concentreren. Er zullen wellicht ook robotmagazijniers worden ingezet. De bevoorrading en het aanvullen van de winkelrekken zal vlotter verlopen door het gebruik van artificiële intelligentie en beeldherkenningstechnieken. De robots zullen tussen de rayons wandelen om de producten te scannen en de voorraad te checken. Een taak die ook kan worden volbracht door geconnecteerde winkelkarretjes die met een camera worden uitgerust. De databeheersing zal globaal genomen een betere grip op de toekomst bieden. "De winkel zal beter georganiseerd zijn dankzij een drieluik van data rond de klant en zijn behoeften, de omgeving (weer, events in de stad, ...) en de winkel zelf. Zo zullen we beter in staat zijn om de voorraden te beheren, rekening te houden met het seizoenseffect en de herbevoorrading vlotter te laten verlopen. Een Decathlon-winkel kan op die manier bijvoorbeeld drie of vier dagen op voorhand voorspellen hoeveel fietsen er het volgende weekend zullen worden verkocht", zegt Nicolas Diacono. Voor de winkel is dus ongetwijfeld nog een mooie toekomst weggelegd. 

Bron: L’Atelier

Discover More

Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top