Article

09.05.2018

Zal micromobiliteit de Smart City hertekenen?

Over enkele jaren toeren er in de slimme steden zelfrijdende auto's rond. Tijd dus om de integratie van micromobiliteit in een globaal en slim vervoersecosysteem onder de loep te nemen.

Voorbeelden van alternatieve vervoersmiddelen, ook wel aangeduid met de verzamelnaam 'micromobiliteit', zijn steps, fietsen en segways. Ze beantwoorden volkomen aan het streven naar milieuverantwoordelijkheid in de stad van morgen. Ze worden aangedreven door menselijke energie of kleine elektrische motoren en zijn dus niet-vervuilend. Maar door hun lowtech-architectuur lenen ze zich minder goed voor complexe inbouwelektronica en zijn ze minder geschikt om rond te rijden in agglomeraties waar het verkeer digitaal zal worden aangestuurd.

In 2016 bleek uit een studie van Vias (het vroegere BIVV) dat 16% van de woon-werktrajecten in België werd afgelegd per fiets. Dat was een toename met 9% in vergelijking met 2010.

De vraag is dus: wat is de plaats van alternatieve vervoersmiddelen als alle voertuigen die zich in het verkeer bevinden permanent data moeten verzamelen en verzenden om zich te kunnen oriënteren, verder te rijden, af te slaan of te remmen? Zowel bouwers als start-ups en gebruikers nemen initiatieven om ervoor te zorgen dat micromobiliteit ook in de toekomst een plaats heeft in de Smart City.

Micromobiliteit hertekent de stad

Mening van de expert

"In de Smart City zal alles op een kwartiertje bereikbaar moeten zijn, met een enorme behoefte aan micromobiliteit als gevolg. Niet aan oplossingen voor lange verplaatsingen."
Stéphane Leguet, Digital Strategic Analyst bij BNP Paribas.

Alternatief maar geconnecteerd

 Het slimme stuur Wink Bar, ontworpen door de Franse start-up Velco, won ongeveer twee maanden geleden de 'Smart Cities'-prijs op de CES in Las Vegas. Hiermee maakt de fiets zijn definitieve entree in de digitale wereld. Wink Bar heeft een GPS-systeem zonder scherm maar met makkelijk leesbare lichtsignalen die de juiste route aangeven terwijl de fietser zijn aandacht bij de weg houdt. Wink Bar is bedoeld als co-piloot 2.0, klaar om de fietser tijdens het hele traject bij te staan. Een app zorgt voor geolocatie van de fiets als de eigenaar niet meer weet waar hij hem heeft achtergelaten. Maar ze houdt evengoed de afgelegde kilometers bij en de calorieën die de fietser al trappend verbrandt. En ze geeft ook nog eens toegang tot allerlei aanvullende diensten.

Ook het geconnecteerde stuur SmrtGRiPS, ontwikkeld door de gelijknamige start-up, is uitgerust met een gps en een smartphone-app om de fietser door de stad te loodsen, maar dit keer geven trillende handvatten de juiste weg aan. Als je op een kruispunt naar rechts moet, gaat het rechterhandvat trillen. Moet je rechtdoor, dan trillen beide handvatten.

Geconnecteerde steps

 Zelfde verhaal bij de elektrische steps. Vorig jaar al bracht het Chinese bedrijf Xiaomi een slim model M365 op de markt met een heleboel geconnecteerde apps. En onlangs kwam de Franse smartphone- en tabletspecialist Archos voor de dag met Citee Connect, een geconnecteerde step met 3G-antenne en Android-besturingssysteem. Op het stuur is een 5 inchtouchscreen geplaatst waarop Google Maps is geïnstalleerd. Hiermee kun je de kortste weg kiezen om de reistijd te optimaliseren, de step voortdurend lokaliseren, en de rijsnelheid en het aantal afgelegde kilometers bijhouden. Zelfs de segway is voortaan geconnecteerd. Bedacht als milieuvriendelijke oplossing om van punt a naar punt b te gaan, is het model Ninebot E+ voor het eerst uitgerust met een bluetoothverbinding, die toegang geeft tot een aantal functies, waaronder de afstandsbediening van het voertuig.

Die innovaties zeggen veel over het vernuft dat start-ups en bouwers aan de dag leggen om micromobiliteit te verzoenen met digitalisering en datagebruik, zij het vooralsnog op beperkte schaal. Een eerste stap. Maar wie geconnecteerd vervoersmiddel zegt, zegt uiteraard ook aangepaste infrastructuur om de alternatieve voertuigen een volwaardige plaats te geven in de Smart City. Volgens Stéphane Leguet, Digitaal Strategic Analyst bij BNP Paribas, "zullen in de Smart City korte, snelle verplaatsingen centraal staan. Kenmerkend voor de stad van morgen is dat alle stedelijke polen, zoals scholen, winkels, werkplekken, coworkingcentra, vrijetijdscentra en woningen, heel dicht bij elkaar zullen liggen en zeer vlot bereikbaar zullen zijn. Er zal dus een zeer grote behoefte bestaan aan micromobiliteit."

Ook in Brussel maken mensen trouwens steeds meer gebruik van de fiets. Tussen 2000 en 2015 nam het fietsgebruik er toe van 1 tot 5%. Tegen 2020 zal die tendens wellicht duidelijk stijgen. In het succesverhaal van de fiets in Brussel is ook een rol weggelegd voor de deelfietsdienst Villo! Er werden alvast mooie groeicijfers opgetekend: het aantal gebruikers nam van 1.577.811 in 2016 toe tot 1.615.160 in 2017.

De geconnecteerde stad stimuleert micromobiliteit

Slim rijden en parkeren

"Stilaan groeit het inzicht dat de stad levendiger, veiliger, duurzamer en gezonder wordt als de meeste mensen zich per fiets verplaatsen"
Jan Gehl, Architect en stedenbouwkundige .

De vooruitgang op het gebied van geconnecteerde kruispunten zal het in de toekomst mogelijk maken om het verkeer van zelfrijdende auto's in de stad aan te sturen. Bij de realtime modellering van het verkeer wordt daarbij nu al rekening gehouden met fietsers en voetgangers om ongevallen te vermijden. En de digitalisering van micromobiliteit zal het op termijn ook mogelijk maken om 'vehicle to vehicle'-systemen te installeren, waardoor fietsen of segways perfect geïdentificeerd kunnen worden door slimme verkeersregelsystemen. Dergelijke systemen werken via de smartphones van de bestuurders. Segway- of stepgebruikers kunnen ze dus tijdens het rijden activeren.

Nieuwe slimme fietsinfrastructuren

 Er is ook veel innovatie op het gebied van parkeren. In Londen is de start-up Ecocycle een toekomstgerichte fietsenstalling aan het bedenken met milieuverantwoorde en plaatsbesparende oplossingen. Hun ingenieurs hebben een intelligent opslagsysteem bedacht in de vorm van torens. De fietsen worden vastgemaakt aan rails die op en neer gaan, waardoor er in elke structuur plaats is voor 200 fietsen. De fietseigenaar wordt herkend via een IC-chip. Zo kan hij of zij de fiets makkelijk ophalen of terugzetten. De stad heeft nog meer troeven in handen om plaats te maken voor micromobiliteit. Architect Norman Foster werkt samen met het stadsbestuur van Londen aan een heel nieuw project om over 220 kilometer tien ‘zwevende’ fietspaden te bouwen boven de oude spoorverbindingen rondom de stad. Die fietspaden krijgen hun eigen verkeerslichten en zijn bedoeld om het verkeer in de stad te ontlasten en fietsers een eigen bedding te geven.

Er is nog veel vooruitgang nodig om micromobiliteit perfect te integreren in de stad van morgen, maar de slimme fiets en de geconnecteerde segway zijn geen modeverschijnsel of een manier voor start-ups en bouwers om mee te zijn met hun tijd. Het zijn innovaties die perfect aansluiten bij het stedelijke model van de Smart City, dat gekenmerkt wordt door hypertoegankelijkheid en gebaseerd is op digitalisering. De alternatieve vervoersmiddelen zullen dus, zeker in de toekomst, nog wind in de zeilen hebben.

Bron :

Article

17.02.2023

Biométhane du Bois d’Arnelle produceert duurzaam biogas met restafval uit de landbouw

Biométhane du Bois d’Arnelle in Henegouwen is de grootste biogasproducent van ons land. Oprichter Jérôme Breton legt uit hoe zijn fabriek werkt, een samenwerkingsverband met lokale boeren.

In Frasnes-lez-Gosselies torenen drie grote grijze koepels en een kegelvormig dak boven de Henegouwse velden uit. Het is een fabriek voor biogas. Door gebrek aan een juridisch en administratief kader duurde het zes jaar voordat Jérôme Breton, bedenker en eigenaar, zijn project kon verwezenlijken. Maar ondertussen draait de productie-eenheid op volle toeren en produceert ze 70.000 megawattuur energie.

“Wij recycleren voedselafval en reststromen uit de landbouw, dierlijke mest, stro, bietenbladeren, schillen, enzovoort. Alles komt van binnen een straal van 15 kilometer rond de fabriek”, legt Breton uit. “We werken samen met zo’n honderd boeren, die hierdoor een extra inkomen krijgen. In de vergisters, betonnen tanks die verwarmd worden tot 40 graden, wordt het materiaal op een natuurlijke wijze door bacteriën afgebroken en ontstaat er biogas dat bestaat uit 45 procent CO² en 55 procent methaan. Dit ‘biomethaan’ winnen we terug door het te filteren en we injecteren het in het aardgasdistributienet. Het residu is een zwarte vloeistof die rijk is aan organisch materiaal en zeer voedzaam is voor gewassen. Die verspreiden we als meststof, waardoor je de CO² langdurig in de bodem kan opslaan.”

Veelzijdig en rendabel

10 tot 15 procent van het methaan wordt gebruikt om het energieverbruik van de fabriek te dekken. Biomethaan is erg veelzijdig en kan gebruikt worden als brandstof, als grondstof voor petrochemische producten, het kan turbines aandrijven en je kan de opgewekte warmte terugwinnen, zoals in een automotor. “Een warmtekrachtkoppelingsmotor die tegelijk elektriciteit en warmte produceert, heeft een totaalrendement van 80 procent. Met ons systeem kan je 99,5 procent van het geproduceerde biogas in het netwerk injecteren”, berekent Breton. “In een distributienetwerk varieert de druk, waardoor de infrastructuur injecties kan opvangen zonder dat je extra investeringen nodig hebt om ze op te slaan.”

Het bedrijf verbouwt ook zelf maïs, bieten en granen om ze te gebruiken voor biogas. “Op 600 hectare landbouwgrond produceren we 30 procent van onze grondstof waardoor we het hele jaar door onze vergisters kunnen bevoorraden.”

Volgens Breton had hij zijn project niet kunnen realiseren zonder de steun van BNP Paribas Fortis. “Het is de enige bank die zulke gespecialiseerde experts in huis heeft. Ook andere partners gebruikten hun analyses. Het vertrouwen kwam van twee kanten en is nog altijd sterk. In mijn model voorzag ik niet in overheidssubsidies, terwijl ik toch tegen correcte prijzen wilde produceren. We zitten nu op 100 euro per megawattuur, terwijl de prijzen in augustus vorig jaar bijna 350 euro bedroegen.”

Succesverhalen van ondernemers

Bij BNP Paribas Fortis zijn we bijzonder fier dat we aan de zijde staan van gepassioneerde en inspirerende ondernemers zoals Jérôme Breton. Want samen bouwen aan het ondernemerschap van morgen, ook dat is Positive Banking.

Article

15.02.2023

Elessent levert oplossingen voor een schonere productie in de chemische industrie

Veel processen in de chemische industrie zijn vervuilend. Bij Elessent Clean Technologies EMEAI brengen ze daar verandering in, dankzij innovatie die de sector milieuvriendelijker en duurzamer kan maken.

“Onze missie is de ontwikkeling van schonere en koolstofvrije productieprocessen voor onze klanten. Innovatie is de kern van ons bedrijf’, zegt Sara Alvarez, Finance Manager Elessent EMEAI.
“We spreken over schonere alternatieven voor traditionele industriële methoden. Zo helpen we onze klanten om producten te blijven ontwikkelen die essentieel zijn voor ons dagelijks leven, maar met een veel kleinere impact op het milieu, vooral dan verontreinigende stoffen en CO2-uitstoot.”

De metaal-, kunstmest-, chemische en raffinage-industrie zijn de belangrijkste klanten van het bedrijf dat kant-en-klare oplossingen levert. “De beste manier om onze business te begrijpen is met concrete voorbeelden”, zegt Tjaart Van Der Walt, Director Elessent EMEAI. “We hebben vier kerntechnologieën. De eerste is de vervaardiging van zwavelzuur, dat op grote schaal wordt gebruikt in de industrie, van kunstmestfabrikanten tot pigmentfabrieken. Je verkrijgt het door zwavel te verbranden. We hebben al 90 jaar ervaring met procesontwerpen, energieterugwinning en het ontwerp van installaties. Ondertussen leverden we er al meer dan duizend. Zulke processen zijn de sleutel tot de productie van schonere batterijen.”

Brandstoffen en batterijen

Elessent Clean Technologies beschikt ook over alkyleringstechnologie, een reactie die doorgaans in de organische chemie wordt gebruikt om brandstoffen met een hoog octaangehalte te produceren. Die maken sommige motoren efficiënter. Dit soort verbindingen zijn waardevol voor de petrochemische en raffinage-industrie. “Wij exploiteren ruim 100 alkyleringslocaties over de hele wereld”, zegt Tjaart Van Der Walt. “En 25 hydrotreating sites. Ze vormen een cruciale stap in de raffinage van olie, waarbij sommige elementen worden verwijderd. De vermindering van het zwavel- en stikstofgehalte bijvoorbeeld, wat de stabiliteit verbetert. Onze eigen technologie van mild hydrokraken helpt dan weer om meer waarde uit ruwe olie te halen.”

Naast deze processen, die de kwaliteit en het rendement van koolwaterstoffen optimaliseren, voegt het bedrijf zogenaamde nattewassingtechnologie toe, die doeltreffend is bij de behandeling van dampen.

“We ontwikkelen onze activiteiten op wereldschaal. Om die internationale expansie te ondersteunen, hebben we de blijvende steun nodig van BNP Paribas Fortis. Die voorziet ons van financiële steun en de bank beschikt over een uitgebreide expertise in onze sector”, zegt Sara Alvarez. “Onze samenwerking is bijvoorbeeld cruciaal in Marokko, Tunesië, India en Zuid-Afrika. Hetzelfde geldt voor wisselrisicodekking, essentieel in een volatiele markt. Dankzij dit partnerschap kunnen we onze internationale expansie voortzetten.”

De essentie

  • Elessent levert technologie om industriële processen minder vervuilend te maken.
  • Bijvoorbeeld de terugwinning van de warmte die vrijkomt bij de verbranding van zwavel om zwavelzuur te verkrijgen. Die kan 94 procent opleveren, in plaats van 70 procent in een traditionele installatie.

Succesverhalen van ondernemers

Bij BNP Paribas Fortis zijn we bijzonder fier dat we aan de zijde staan van gepassioneerde en inspirerende ondernemers. Want samen bouwen aan het ondernemerschap van morgen, ook dat is Positive Banking.

Bron: De Tijd

Article

15.02.2023

Een van de duurzaamste bedrijven ter wereld aan het woord: Nitto Belgium

Duurzaam ondernemen is niet langer een keuze, maar een must. Dat weet ook Sam Strijckmans, CEO van Nitto Belgium. “Ons doel is om klimaatneutraal te zijn tegen 2045, vijf jaar vroeger dan de ambitie van de EU.”

Bij het brede publiek zijn de producten van Nitto niet erg bekend. “Dat is logisch, want wij werken B2B (voor andere bedrijven, red.)”, vertelt Sam Strijckmans, CEO van Nitto voor Europa, het Midden-Oosten en Azië. “Onze producten worden gebruikt als onderdeel van een eindproduct of productieproces, dus niet rechtstreeks door de eindconsument. Daardoor is onze aanwezigheid vaak onzichtbaar. Zo produceert Nitto in Genk bijvoorbeeld industriële kleefbanden, die terechtkomen in wagens en allerlei andere toepassingen.”

Laptops, tablets en smartphones

Van de wereldomzet van de Nitto Group is meer dan 50% gerelateerd aan consumentenelektronica. “Nitto produceert polariserende folies voor platte beeldschermen, laptops, tablets, smartwatches en (plooibare) smartphones. Eigenlijk alles waar een scherm of touchscreen in zit. Zo ongeveer alle grote mobieletelefoonproducenten zijn klant bij ons.” Maar ook voor de auto-industrie, farma, glas, meubilair, metaal en persoonlijke verzorging produceert Nitto materiaal. In totaal meer dan 13.500 producten voor verschillende sectoren.

Platinum Label

Nitto Belgium werd begin 2022 bekroond met het Platinum Label van EcoVadis, een sustainability rating agency. “Daarmee behoren we tot de top van meest duurzame bedrijven ter wereld”, legt Strijckmans uit. “We zetten heel sterk in op de EU Green Deal: die wil Europa CO2-neutraal maken tegen 2050. Maar wij zijn ambitieuzer dan dat. Ons doel is om volledig klimaatneutraal te zijn tegen 2045.”

“Ik ben er rotsvast van overtuigd dat duurzaamheid en ondernemerschap perfect hand in hand kunnen gaan. Er is voldoende energie aanwezig op onze planeet in de vorm van water, zon en wind om in al onze energiebehoeften te voldoen. De uitdaging ligt in het capteren, het opslaan en het distribueren ervan. Technologische innovatie zal daar een antwoord op bieden en Nitto draagt daaraan bij.” 

Verbeterde productieprocessen

Nitto streeft ernaar de eigen productieprocessen zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. “We produceren protectiefolies, films, kleefbanden. De lijm hiervoor wordt traditioneel gemaakt van solventen uit aardolie. Het is voor ons de uitdaging om die producten milieuvriendelijker te maken. Als de lijm gedroogd wordt, vervliegen die solventen. Wij vangen dat op en distilleren er nieuwe solventen uit, die we opnieuw inzetten in onze productie. Daardoor kunnen we nu 60% van de gebruikte solventen recupereren. In de toekomst zullen we de solventen uit aardolie vervangen door niet-organisch materiaal, zodat er geen emissies meer zijn. Daar experimenteren we nu volop mee.”

Op dit moment is 100% van de elektriciteit bij Nitto in heel Europa al groen. “Maar we moeten daar verdere stappen in zetten. De uitdaging zit niet in het aankopen van groene elektriciteit, maar in het verminderen van onze energiebehoefte.” Ook reduceert Nitto de ecologische voetafdruk van het eigen personeel, met o.a. een groene car policy en leasefietsen. “Dat ligt binnen de mogelijkheden van élk bedrijf, daar heb je geen grote kapitalen voor nodig”, meent Strijckmans.

Coole koelkast

Een andere grote uitdaging bestaat er voor Nitto in om meer milieuvriendelijke producten te ontwikkelen. “Met de producten die wij in de markt zetten, willen we een duurzame oplossing bieden voor klanten. Bijvoorbeeld: aan de achterkant van koelkasten zit een evaporator, die lijkt op een soort grill. Het is een onderdeel van het koelingselement dat soms bevriest. Dan start er een verwarmingselement om dat te ontdooien, wat veel energie verbruikt. Nitto heeft daarom een coating ontwikkeld die op de evaporator wordt aangebracht zodat hij veel minder snel bevriest. Daardoor wordt het verwarmingselement minder geactiveerd en daalt het verbruik. Dat kan zorgen voor een reductie van 165 gram CO2 per dag of 60 kilogram per jaar voor één koelkast. Dat klinkt misschien niet veel, maar het gaat om 2 miljoen koelkasten per jaar, alleen al in de Europese Unie. Dat betekent een vermindering van 120.000 ton CO2-uitstoot per jaar.”

Duurzaamheid in het DNA 

BNP Paribas Fortis is al decennialang de financiële partner van Nitto. Een logische keuze, vindt Strijckmans: “De bank hanteert dezelfde milieubewuste filosofie, duurzaamheid zit in hun DNA. Zo is hun nieuwe hoofdkantoor bijna volledig energieneutraal. Ze bieden beleggingsproducten aan van ondernemingen die ook sterk inzetten op duurzaamheid. De bank biedt bovendien actief inspiratie aan rond dit onderwerp: ze organiseren seminaries en fora waar over milieubewust leiderschap gesproken wordt. Wij laten ons daar graag door inspireren.”

Succesverhalen van ondernemers

Bij BNP Paribas Fortis zijn we bijzonder fier dat we aan de zijde staan van gepassioneerde en inspirerende ondernemers. Want samen bouwen aan het ondernemerschap van morgen, ook dat is Positive Banking.

Bron: De Morgen

Article

15.02.2023

Farming for Climate ondersteunt boerderijen bij hun transitie naar agro-ecologie

In de strijd voor het klimaat begeleidt Farming for Climate Belgische landbouwers bij hun transitie naar agro-ecologie door financiële steun te zoeken bij Belgische bedrijven, waaronder BNP Paribas Fortis.

“We zijn een groep ouders van tieners die in 2018 deelnamen aan de klimaatmarsen”, vertelt Christophe Adant, informaticus in de financiële sector en vrijwilliger bij Farming for Climate. “We vroegen ons af hoe we zelf actie konden ondernemen tegen de opwarming van de aarde, het verlies aan biodiversiteit en de gevolgen daarvan. We merkten dat de bedrijven waarvoor wij werkten wel aandacht hadden voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), maar bij gebrek aan lokale oplossingen vaak kozen voor boomplantinitiatieven aan de andere kant van de wereld. Terwijl wij het verschil wilden maken in eigen land.” De groep onderzocht verschillende opties en koos ervoor om boerderijen te helpen bij hun transitie naar agro-ecologie, een intelligentere en duurzamere landbouwmethode.

Deel van de oplossing

Door agro-ecologie, een intelligente landbouwmethode, te bevorderen hopen ze impact te creëren. “De landbouw heeft te lijden onder de klimaatcrisis, maar is er ook gedeeltelijk mee verantwoordelijk voor. De sector neemt 20 tot 25% van de broeikasgasemissie voor haar rekening, maar wordt ook uitgedaagd door bodemuitdroging, overstromingen …” zegt Adant. “Er is ook goed nieuws. De landbouwsector maakt deel uit van de oplossing, met agro-ecologie. Die intelligente landbouwmethode draagt zorg voor zowel mens als natuur. Zo kunnen we onder meer bijna 3 ton CO² per hectare per jaar opvangen of vermijden. Bovendien is het goed voor het herstel van de biodiversiteit, het behoud van de bodemkwaliteit, het waterbeheer, de productie van gezond en lokaal voedsel … Daarom willen we boeren ondersteunen die bereid zijn om mee te gaan in die agro-ecologische overgang. Want een belangrijk obstakel is het tijdelijke rendementsverlies tijdens de drie tot vijf transitiejaren. Samen met BNP Paribas Fortis compenseren we het inkomensverlies voor de landbouwers. Na de omschakeling zijn hun opbrengsten gelijk of zelfs hoger en hoeven ze geen dure chemische middelen of grote tractoren meer te gebruiken. Tegen 2030 willen we duizend boerderijen helpen bij hun transitie en daarmee de uitstoot van 300.000 ton CO2 vermijden.”

Concrete, lokale impact

Farming for Climate nodigt bedrijven uit om overgangsprojecten van Belgische boerderijen financieel te steunen. Adant: “Die steun neemt de vorm aan van gespecialiseerd advies, maar ook van investeringen in materiaal, bomen, zaden … Tot slot brengen we de boeren samen die hetzelfde traject doormaken, om hen te inspireren, samen te laten werken en vooral de angst voor het onbekende en de verandering weg te nemen.” Voor de sponsorende bedrijven is dat een sleutel-op-de-deur-engagement, met een concrete, onmiddellijke en lokale impact.

Door de financiering van een tiental Belgische boerderijen, goed voor 443 hectare, creëert BNP Paribas Fortis synergie tussen landbouwers en ondernemers. Het financieringsmechanisme is gebaseerd op bepaalde bankproducten, waarvan de bank een deeltje van de winst afstaat.”

Succesverhalen van ondernemers

Bij BNP Paribas Fortis zijn we bijzonder fier dat we aan de zijde staan van gepassioneerde en inspirerende ondernemers. Want samen bouwen aan het ondernemerschap van morgen, ook dat is Positive Banking.

Discover More

Contact
Close

Contact

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

U bent zelfstandige, oefent een vrij beroep uit, start of leidt een kleinere, lokale onderneming? Ga dan naar onze website voor professionelen.

U bent particulier? Ga dan naar onze website voor particulieren.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
Check
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top