Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Nieuws

25.04.2017

Herindustrialisering van Europa: een goede zaak voor kmo's

Welk gezicht heeft de industrie in Europa vandaag en hoe kunnen kmo's voordeel halen uit de herindustrialisering?

De industriesector stelt in Europa momenteel 34 miljoen mensen te werk. De nieuwe dynamiek in de sector is onder meer het gevolg van de 'vierde industriële revolutie': een modelwijziging met meer digitale elementen, gekoppeld aan herlokalisatie naar de ontwikkelde landen. In de meeste lidstaten van de Europese Unie (EU) is de industriële activiteit hierdoor duidelijk toegenomen sinds 2014.   

Na een vertraging van nagenoeg alle Europese industriële activiteiten tijdens de economische crisis, noteren de meeste lidstaten sinds 2014 een productiestijging. Tsjechië, Luxemburg, Roemenië en Hongarije haalden groeicijfers van 5 tot 7,2 procent1. Die economische en technologische context maakt de weg vrij voor nieuwe investeringen en mogelijkheden voor kmo's!

Industriële activiteiten op Europese schaal herlokaliseren wordt interessanter

Waarom activiteiten herlokaliseren in Europa terwijl iedereen de mond vol had van delokalisering? Dat komt doordat twee belangrijke argumenten hiervoor – werken met goedkope arbeidskrachten en met zeer grote fabrieken om schaaleffecten te creëren – bijna achterhaald zijn. De mutatie naar een model '4.0', ook digital manufacturing genoemd, waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale tools of artificiële intelligentie, stimuleert namelijk de productiviteit en flexibiliteit van productiebedrijven in Europa.

Tegelijkertijd nemen de arbeidskosten in landen zoals China of Brazilië aanzienlijk toe door de hogere levensstandaard van hun bevolking, waardoor hun comparatieve voordeel kleiner wordt. Uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie van 2015 blijkt dat de Chinese lonen tussen 2000 en 2010 gemiddeld met 15 tot 20 procent per jaar zijn gestegen. In 2015 bedroeg de stijging er 10 procent. Het gevolg van die trend is dat de belangstelling voor Europa weer aanwakkert.

'Voor een Europese industriële renaissance': de strategie van de EU

De herindustrialisering van het Europese grondgebied en het concurrentievermogen van de industrie zijn enkele van de voornaamste doelstellingen van de EU. In 2014 onderstreepte de Europese Commissie die ambitie in haar mededeling Voor een Europese industriële renaissance. De Europa 2020-strategie voor groei en banen bevat een onderdeel over industrie, met als doel het aandeel ervan in het BBP op te trekken tot 20 procent. De algemene principes van het industriële beleid van de EU weerspiegelen ook weer de wens om de industrie sneller aan te passen aan de structurele veranderingen, een gunstig economisch ecosysteem te bevorderen, ondernemingen (en meer bepaald kmo's) te ondersteunen en innovatie aan te moedigen.

(Bron: Newsletter Ondernemingen BNP Paribas)

1 Eurostat, Statistieken over de industrie en de bouw, 2015. 

Nieuws

13.03.2020

BNP Paribas Fortis: jaarresultaten 2019

BNP Paribas Fortis publiceerde vandaag haar jaarresultaten 2019 met verschillende positieve elementen. Zoals de stijging van 14,5% van de geconsolideerde nettowinst in vergelijking met vorig jaar. Exclusief de niet-recurrente posten nam de onderliggende nettowinst toe met 7,9%.

Max Jadot, Chief Executive Officer: "BNP Paribas Fortis zette in 2019 een goed resultaat neer met een nettowinst van 2,2 miljard euro. We konden de aanhoudende neerwaartse druk van de lage rentetarieven in België compenseren met grotere volumes, hogere commissie-inkomsten en inkomstengroei bij BGL BNP Paribas, Arval, Personal Finance en Leasing Solutions. Retail Banking in België bleef de plannen en projecten van onze particuliere en bedrijfsklanten met onverminderde energie financieren.”

Klik hier voor het persbericht

 

Nieuws

22.01.2020

KUBE, de app die het banken en bedrijven makkelijker maakt

KUBE is het resultaat van de samenwerking tussen de vier Belgische grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC) en Isabel Group. De afkorting staat voor ‘Know Your Customer Utility for Banks and Enterprises’. De KUBE-applicatie stelt financiële instellingen in staat om bedrijfsgegevens te delen in het kader van het zogenaamde ‘Know Your Customer’-proces. Op basis van blockchaintechnologie versnelt en vergemakkelijkt KUBE de dienstverlening aan bedrijven en voert het de strijd op tegen fraude en het witwassen van geld. De Belgische financiële sector is met KUBE de eerste die blockchain op grote schaal gebruikt om bedrijven te identificeren.

Het voordeel voor uw onderneming?  

U hoeft uw data slechts één keer in te geven in het platform, waarna deze door de bank geverifieerd en gevalideerd zal worden. Nadien worden de gegevens op een veilige manier gedeeld tussen de aangesloten organisaties. Wanneer u als onderneming een rekening opent bij een andere bank, zal die sneller het KYC-proces doorlopen aangezien de vereiste gegevens al beschikbaar zijn. Hierdoor kan u een rekening openen zonder administratieve rompslomp en vertragingen.

Lees het persbericht

Nieuws

18.12.2019

BNP Paribas Fortis Private Equity stapt in kapitaal van JAC

Op 19 november 2019 heeft BNP Paribas Fortis Private Equity zijn portefeuille uitgebreid met een minderheidsbelang in JAC, een toonaangevende fabrikant van broodsnijmachines en deegverwerkingsapparatuur.

Hiermee steunt BNP Paribas Fortis Private Equity de overgang naar de volgende generatie van deze snelgroeiende familiegroep.

Baudouin Van Cauwenberghe van JAC legt uit: "Ons bedrijf was op zoek naar een partner die een verbintenis op lange termijn kan aangaan en die beschikt over de financiële middelen en de nodige kennis van fusies en overnames om de uitbreiding van JAC te ondersteunen. Wij hebben gekozen voor een partnerschap met BNP Paribas Fortis Private Equity, omdat we eenzelfde visie delen over de toekomst van de groep. Aan de operationele aspecten verandert niks."
Louis Hubert, Investment Manager bij BNP Paribas Fortis Private Equity: "We waren onder de indruk van het groeiparcours van de groep, dat het resultaat is van een sterke visie gecombineerd met een volgehouden focus op duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. JAC speelt een leidinggevende rol in zijn markt en heeft een enorm groeipotentieel. Als actieve partner wil BNP Paribas Fortis Private Equity de nieuwe generatie aan het roer meehelpen om haar uitbreidingsplannen te verwezenlijken en haar leiderschap in de sector verder te versterken."

Lees hier het volledige persbericht.


Meer weten over de activiteiten van BNP Paribas Fortis Private Equity

Nieuws

17.12.2019

Etex linkt kosten bestaand krediet aan duurzaamheidsambities

Etex, de internationale specialist in bouwmaterialen, besloot recent om zijn bestaand gesyndiceerd krediet van 600 miljoen euro om te vormen naar een Sustainability Linked Loan of Positive Incentive Loan (‘PIL’).

De kostprijs van het krediet is sinds 29 november 2019 gelinkt aan een ESG-risicorating (ESG staat voor ‘Environmental, Social and Governance’), die jaarlijks bepaald wordt door het onafhankelijke ratingbureau Sustainalytics. De intrestmarge is daarbij gekoppeld aan de duurzaamheidsprestaties van Etex: bij een betere rating neemt de intrestmarge af en bij een minder goede rating wordt de lening iets duurder. Een consortium van 10 banken kende de lening toe, met BNP Paribas Fortis als Sustainability Coordinator en Facility Agent.

Door zo’n lening af te sluiten, kan Etex zijn financieringen afstemmen op zijn duurzaamheidsstrategie. Etex streeft dan ook een duidelijke ambitie na: het gebruik van water, energie en primaire grondstoffen verminderen, net zoals het reduceren van broeikasemissies en afvalproducten.

“Ik ben opgetogen dat Etex Group voor BNP Paribas Fortis koos om deze duurzaamheidslening op te zetten om zijn duurzaamheidsinspanningen te begeleiden”, verklaarde Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis. "Deze Positive Incentive Loan toont aan dat wij, en de andere banken in het consortium dat we vertegenwoordigen, onze klanten vernieuwende en duurzame oplossingen aanbieden om de economie op weg te zetten naar een koolstofarme toekomst."

Lees hier het persbericht.

Nieuws

See all news

Discover More

Top