Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Nieuws

25.04.2017

Herindustrialisering van Europa: een goede zaak voor kmo's

Welk gezicht heeft de industrie in Europa vandaag en hoe kunnen kmo's voordeel halen uit de herindustrialisering?

De industriesector stelt in Europa momenteel 34 miljoen mensen te werk. De nieuwe dynamiek in de sector is onder meer het gevolg van de 'vierde industriële revolutie': een modelwijziging met meer digitale elementen, gekoppeld aan herlokalisatie naar de ontwikkelde landen. In de meeste lidstaten van de Europese Unie (EU) is de industriële activiteit hierdoor duidelijk toegenomen sinds 2014.   

Na een vertraging van nagenoeg alle Europese industriële activiteiten tijdens de economische crisis, noteren de meeste lidstaten sinds 2014 een productiestijging. Tsjechië, Luxemburg, Roemenië en Hongarije haalden groeicijfers van 5 tot 7,2 procent1. Die economische en technologische context maakt de weg vrij voor nieuwe investeringen en mogelijkheden voor kmo's!

Industriële activiteiten op Europese schaal herlokaliseren wordt interessanter

Waarom activiteiten herlokaliseren in Europa terwijl iedereen de mond vol had van delokalisering? Dat komt doordat twee belangrijke argumenten hiervoor – werken met goedkope arbeidskrachten en met zeer grote fabrieken om schaaleffecten te creëren – bijna achterhaald zijn. De mutatie naar een model '4.0', ook digital manufacturing genoemd, waarbij gebruik wordt gemaakt van digitale tools of artificiële intelligentie, stimuleert namelijk de productiviteit en flexibiliteit van productiebedrijven in Europa.

Tegelijkertijd nemen de arbeidskosten in landen zoals China of Brazilië aanzienlijk toe door de hogere levensstandaard van hun bevolking, waardoor hun comparatieve voordeel kleiner wordt. Uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie van 2015 blijkt dat de Chinese lonen tussen 2000 en 2010 gemiddeld met 15 tot 20 procent per jaar zijn gestegen. In 2015 bedroeg de stijging er 10 procent. Het gevolg van die trend is dat de belangstelling voor Europa weer aanwakkert.

'Voor een Europese industriële renaissance': de strategie van de EU

De herindustrialisering van het Europese grondgebied en het concurrentievermogen van de industrie zijn enkele van de voornaamste doelstellingen van de EU. In 2014 onderstreepte de Europese Commissie die ambitie in haar mededeling Voor een Europese industriële renaissance. De Europa 2020-strategie voor groei en banen bevat een onderdeel over industrie, met als doel het aandeel ervan in het BBP op te trekken tot 20 procent. De algemene principes van het industriële beleid van de EU weerspiegelen ook weer de wens om de industrie sneller aan te passen aan de structurele veranderingen, een gunstig economisch ecosysteem te bevorderen, ondernemingen (en meer bepaald kmo's) te ondersteunen en innovatie aan te moedigen.

(Bron: Newsletter Ondernemingen BNP Paribas)

1 Eurostat, Statistieken over de industrie en de bouw, 2015. 

Nieuws

16.09.2020

Onze bank sponsort voor de eerste keer de ‘Leeuw van de Export’

Op 23/9 reikt Flanders Investment & Trade (FIT) voor de 19e keer zijn Leeuw van de Export uit: een bekroning voor Vlaamse bedrijven met opvallende exportresultaten. BNP Paribas Fortis ondersteunt dit initiatief graag.

 

Over FIT

Flanders Investment & Trade (FIT) of het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen werd opgericht door de Vlaamse overheid in 2005. FIT ontstond uit de fusie van 'Export Vlaanderen' en 'Dienst Investeren in Vlaanderen'. De organisatie heeft als doel om het internationaal ondernemerschap van Vlaamse bedrijven, in het bijzonder de kmo’s, te bevorderen.

Het hoofdkwartier bevindt zich in Brussel en wereldwijd telt FIT 96 kantoren (waarvan vijf gevestigd zijn in Vlaanderen). Vlaamse investeerders en exporteurs kunnen kosteloos informatie en assistentie verkrijgen van het agentschap.

Partnership met BNP Paribas Fortis

Dit jaar organiseert FIT op woensdag 23 september voor de 19de keer de Leeuw van de Export, een evenement dat Vlaamse bedrijven in de kijker zet die uitzonderlijke exportresultaten behaalden. Als de nummer 1-bank voor import en export is BNP Paribas Fortis blij om dit evenement te kunnen ondersteunen als sponsor. Want ons engagement om Belgische exporterende bedrijven en zo ook de economie te ondersteunen, is groot. Bovendien zijn we door onze jarenlange expertise in internationale handelsfinanciering en ons wereldwijde netwerk van experten de ideale partner voor bedrijven die internationaal actief zijn of willen zijn.

“We zijn fier dat België bij de top 15 van grootste exportlanden van de wereld hoort en geven exporteurs met plezier een duw in de rug, onder andere door de Leeuw van de Export te sponsoren”, concludeert Frank Haak, Head of Sales Global Trade Solutions bij BNP Paribas Fortis.

Het evenement: praktisch

  • Wat? Wervelende online prijsuitreiking met aansluitend virtueel netwerken 
  • Waar? Op 6 locaties én live vanuit Gent 
  • Wanneer? Woensdag 23 september, van 18 tot 20 u.
  • Deelnameprijs? Gratis, maar vooraf inschrijven is aangeraden

Mis deze inspirerende avond niet!

Een dag voor de prijsuitreiking ontvangt u een e-mail met een link naar de livestream waarop u het evenement kan volgen.

Nieuws

28.08.2020

BNP PARIBAS FORTIS: halfjaarresultaten 2020

De eerste helft van 2020 werd in grote mate gedomineerd door de COVID-19-pandemie, die nog altijd een zware druk legt op de gezondheidszorg en de economie. Als marktleider in België zijn we vastbesloten onze verantwoordelijkheid ten volle te blijven opnemen om ervoor te zorgen dat bedrijven en gezinnen extra financiële middelen krijgen.

Max Jadot, CEO: “In omstandigheden die amper een jaar geleden nagenoeg ondenkbaar waren, is BNP Paribas Fortis volledig operationeel gebleven en zijn we financiering blijven verstrekken aan zowel particulieren als bedrijven, zodat ze hun plannen en projecten konden uitvoeren. We blijven de Belgische economie met kapitaal en liquiditeiten ondersteunen en spannen ons bovendien vastberaden in om de sociale impact van deze crisis te helpen verzachten”.

Klik hier voor het persbericht

 

 


Nieuws

03.08.2020

BNP PARIBAS GROEP, RESULTATEN VOOR HET 2DE KWARTAAL 2020

De teams, middelen en expertise ten dienste van klanten

In het tweede kwartaal van 2020 mobiliseerde de BNP Paribas Groep, in de context van de gezondheidscrisis, zijn teams, middelen en expertise ten dienste van de economie en om zijn klanten - particulieren, bedrijven en instellingen - te ondersteunen.

Jean-Laurent Bonnafé, administrateur-directeur-generaal:

"Ons gediversifieerde bankmodel heeft zijn efficiëntie in het ondersteunen van onze klanten en de economie in het licht van deze ongeziene gezondheidscrisis duidelijk bewezen. BNP Paribas heeft zijn teams, zijn middelen en zijn expertise snel weten in te zetten om een antwoord te bieden op de behoeften van zijn klanten in heel Europa en daarbuiten.
Dat we heel wat capaciteit hebben om de economie te financieren, danken we aan het werk dat de Groep al jarenlang levert ten dienste van zijn particuliere, bedrijfs- en institutionele klanten. Het is de afspiegeling van zijn financiële soliditeit, van de diversificatie en de integratie van zijn activiteiten, van de nauwe relatie met zijn klanten, van de voorzichtigheid in het risicobeheer, maar ook van de krachtige uitvoeringsmogelijkheden van zijn platformen.
Samen met alle teams van BNP Paribas, die ik bedank voor hun uitzonderlijke inzet ter ondersteuning van de economie en de maatschappij, staan we onze klanten bij om de economische en maatschappelijke impact van de crisis te beperken. We blijven al onze middelen inzetten om een solide economische en duurzame relance te verzekeren."

Meer info in het persbericht: https://invest.bnpparibas.com/documents/2q20-pnl-36670

Nieuws

17.07.2020

Hoe vermijden we een K-herstel van de economie

Ook al verloopt het herstel van de economie voor het grootste deel van de ontwikkelde landen voorspoedig, helaas is dit niet van toepassing op alle niveaus van de bevolking. Deze spreidstand wordt het K-herstel van de economie genoemd,  zoals Koen De Leus aangeeft in zijn laatste blog.

Een epidemie, zoals het coronavirus waar we momenteel mee te maken hebben, zorgt vaak voor een toename van de ongelijkheid. Dit is wat de Gini-coëfficiënt aangeeft, die gemiddeld stijgt met 1,25% in de vijf jaren volgend op een epidemie. Deze ongelijkheid raakt vooral de jobmarkt en kan zelfs leiden tot een groei van het populisme.

Hoe een K-herstel vermijden ? Ontdek het hier op de nieuwe blog van Koen De Leus.

Nieuws

See all news

Discover More

Top