
U hebt een verdachte e-mail ontvangen maar bent hier niet op ingegaan
Stuur de verdachte e-mail als bijlage door naar onze specialisten op het adres phishing@bnpparibasfortis.com.
Zij trachten de frauduleuze website zo vlug mogelijk uit te schakelen.
U deelde een elektronische handtekening of andere vertrouwelijke informatie mee (telefonisch of op een website), u hebt verdachte schermen in PC banking ingevuld of klikte op een link in een verdachte e-mail
Neem contact op met onze Helpdesk.
- PC banking/PC banking Pro +32 (0)2 228 08 88
- PC banking Business +32 (0)2 565 05 00
- Central Competence Centre Connexis +32 (0) 2 228 47 77
- Isabel +32 (0) 2 404 03 35
- Isabel (BNP Paribas Fortis) + 32 (0) 2 565 28 34
Neem onmiddellijk contact op met uw relatiebeheerder
U bent geconfronteerd met een andere vorm van fraude
Neem onmiddellijk contact op met uw relatiebeheerder
Hebt u nog vragen over hoe u zich concreet kunt beschermen tegen het frauderisico?
Bespreek ze met uw relatiebeheerder. Hij kan u zelf advies geven of een beroep doen op de specialisten van de bank om de specifieke risico’s voor uw organisatie (bv. voor uw betalingsverkeer of financiële producten) te bespreken.
18.04.2016
Hoe gaan frauders te werk? Een overzicht van de meest gebruikte technieken
Georganiseerde en professionele fraude komen niet alleen steeds vaker voor, fraudeurs gaan ook alsmaar subtieler, stoutmoediger en gesofisticeerder te werk. Zeker als ze de financiële transacties van organisaties willen treffen.
De fraudeurs hebben een heel arsenaal technieken ter beschikking. Dit zijn de belangrijkste fraudewapens:
Valse overschrijvingen
Fraudeurs versturen valse 'manuele' overschrijvingen – dus papieren overschrijvingen, brieven of faxen – naar de bank van een organisatie. De handtekeningen op deze betalingsopdrachten zijn perfect nagemaakt en nauwelijks van het origineel te onderscheiden.
Vervalste facturen
Echte facturen worden onderschept en vervalst voordat ze de debiteur of de bank bereiken. Dat gebeurt bij de postdiensten of bij de organisatie zelf, die dan het slachtoffer is van interne fraude.
Vervolgens veranderen de fraudeurs het rekeningnummer van de begunstigde. Voor facturen gebeurt dat soms aan de hand van een sticker met de vraag om voortaan op een nieuw rekeningnummer te betalen ,vandaar de naam stickerfraude. Ook apparaten en speciale software kunnen 'perfecte' vervalsingen creëren.
Social engineering en phishing
Deze fraudevorm berust op manipulatie: de fraudeurs proberen hun slachtoffers te misleiden om hen er zo toe aan te zetten bepaalde verrichtingen uit te voeren – in de meeste gevallen overboekingen van geld. Om hun opdrachten echt te laten lijken, verzamelen ze eerst namen, rechtstreekse telefoonnummers, rekeningsaldi, lijsten van bestellingen of van klanten, enz.
Het bijeensprokkelen van deze gegevens gebeurt meestal via publieke websites, sociale media of zelfs door niet-versnipperde documenten uit de vuilnisbakken van een organisatie te halen. Soms nemen de fraudeurs echter ook contact op met het slachtoffer zelf. Dat doen ze bijzonder overtuigend, bijvoorbeeld door zich uit te geven voor een directielid of een collega uit een buitenlandse vestiging van de organisatie. Dit type fraude brengt vaak zware verliezen met zich mee, soms met extra schade op het vlak van solvabiliteit en de capaciteit om kredieten terug te betalen.
Phishing is een specifieke subvorm van social engineering waarbij criminelen, hoofdzakelijk via e-mail, naar persoonlijke gegevens 'vissen' om in een later stadium geld van een bankrekening te stelen. Meestal gebeurt dat door in te spelen op 'angstgevoelens': uw geheime is zogezegd code vervallen of uw rekening wordt afgesloten als u niet onmiddellijk reageert. De criminelen bellen zelfs vaak slachtoffers opom hen te 'begeleiden' ('vishing' genoemd).
Waar phishing vooral gekend is van de massamailings – een grote groep mensen ontvangt dezelfde, vaak eerder amateuristisch gepersonaliseerde mail – merken we nu ook een verschuiving op richting 'spear phishing'. Daarbij viseren de fraudeurs een heel beperkt aantal slachtoffers, nadat ze intensief persoonlijke informatie hebben verzameld om hun boodschap zo geloofwaardig mogelijk te laten overkomen. Het spreekt voor zich dat deze slachtoffers voor de fraudeurs een 'lucratief' doelwit zijn: bij welstellende particulieren of bij bedrijven is de potentiële buit veel groter.
Hacking
Hackers installeren ongemerkt een virus in uw computer. Dit programma verzamelt allerlei gegevens en observeert uw doen en laten. De hacker krijgt een seintje zodra u online bankiert. Hij kan vervolgens een pop-up op uw scherm laten verschijnen om u ertoe aan te zetten een betalingsopdracht te bevestigen of uw geheime code mee te delen.
Hackers plegen steeds vaker 'multikanalenfraude', waarbij ze u opbellen tijdens uw sessie internetbankieren en u om vertrouwelijke gegevens vragen.
Infiltratie
Dit is een nieuwe maar onrustwekkende fraudetechniek. Een handlanger van de fraudeurs laat zich aanwerven door de geviseerde organisatie en maakt er zich vertrouwd met de betalings- en controleprocedures. Na enkele maanden voert deze 'slapende fraudecel' dan één of meerdere grote betalingen uit naar een rekening van de fraudeurs, om vervolgens met de noorderzon te verdwijnen.
18.04.2016
Snijd fraudeurs de pas af
Fraude overkomt niet alleen de anderen. Daarom is het absoluut noodzakelijk de nodige tijd en aandacht te besteden aan preventie. Met enkele relatief kleine ingrepen verkleint u de kans om het slachtoffer te worden van fraude. En uiteraard staat u niet alleen in uw strijd tegen fraude!

Deze maatregelen neemt uw bank om u te beschermen tegen fraudeurs
Net zoals fraude is ook fraudebestrijding uitgegroeid tot een volwaardige specialisatie. BNP Paribas Fortis zet sterk in op fraudebestrijding en trekt er de nodige middelen voor uit. Een hele reeks systemen en maatregelen steken beroepsfraudeurs stokken in de wielen:
- preventie via permanente opleiding van de bankmedewerkers en communicatie, zowel intern als extern.
- controle- en opsporingssystemen die abnormale verrichtingen detecteren, ook al lijkt de betaling volledig in orde (juiste kanaal, correcte handtekeningen, enz.). Zo heeft uw relatiebeheerder wellicht al eens contact opgenomen met uw onderneming om een transactie te laten bevestigen. Daarbij gaat ook veel aandacht uit naar het opsporen en uitschakelen van zogenaamde ‘geldezels’ of ‘money mules’: tussenpersonen die hun bankrekening (al dan niet bewust of met kwade bedoelingen) ter beschikking stellen van criminelen om gestolen geld naar het buitenland te versluizen.
- analyse- en verbeteringssystemen, wanneer er zich ondanks alles fraude heeft voorgedaan, er nieuwe fraudetechnieken opduiken of zich nieuwe trends aftekenen.
Deze middelen zijn niet 100% waterdicht, maar beperken het risico aanzienlijk. De bank heeft ook specialisten in dienst die zich volledig toeleggen op het opsporen en voorkomen van fraude. Ze voeren diepgaande onderzoeken wanneer er zich fraude-incidenten voordoen, dienen klacht in bij de politie en nemen alle noodzakelijke maatregelen om het eventueel verduisterde geld te beschermen en te recupereren.
Deze maatregelen kunt u zelf nemen
1. Sensibiliseer uw medewerkers
- Leg uit dat dit risico bestaat en dat uw medewerkers alle vormen van informatie als echte assets van de onderneming moeten beschouwen – er bestaan geen ‘onschuldige’ gegevens.
- Moedig hen aan vragen die afwijken van de normale gang van zaken kritisch te benaderen en te melden.
- Werk aan een cultuur van controle op de werkvloer – die hoeft overigens zeker geen afbreuk te doen aan de serene werksfeer en het vertrouwen tussen collega’s.
- Wees op uw hoede voor veranderingen in de gewoonten van uw klanten of leveranciers. Als u bijvoorbeeld de vraag krijgt om een factuur op een rekening in het buitenland te betalen terwijl u gewoonlijk op een binnenlandse rekening betaalt, kan dat een signaal zijn dat er iets mis is. Controleer dit zeker bij uw klant of leverancier, en gebruik hiervoor gekende, betrouwbare communicatiekanalen
2. Bescherm uw informaticasystemen
Eerst en vooral een nuancering: ondanks de berichtgeving in de pers over hacking en andere fraudepogingen blijven PC banking Business, Connexis en Isabel veruit de veiligste kanalen voor uw financiële verrichtingen. Toch verdient het aanbeveling de volgende regels in acht te nemen:
- Installeer op uw computer een antivirusprogramma en een firewall en werk ze systematisch bij.
- Ga niet in op telefonische vragen. Uw bank zal u nooit per telefoon om een code of vertrouwelijke gegevens vragen.
- Open alleen de PC banking Business- of Isabel-sessie. Zorg er met andere woorden voor dat er nooit andere websites actief zijn.
- Onderteken met uw elektronische codes alleen verrichtingen die u verwacht of zelf hebt ingevoerd. Bij twijfel zet u een lopende verrichting onmiddellijk stop.
- Klik niet op links naar de website van de bank, vooral niet als ze doorgestuurd zijn via e-mail, maar tik zelf het url-adres in.
- Neem de tijd om na te gaan of er geen verdachte verrichtingen – zoals overschrijvingen naar onbekende rekeningen of naar het buitenland – werden uitgevoerd.
3. Laat niet naar uw gegevens vissen
Phishing komt relatief weinig voor. Toch kan het gebeuren dat u plots een e-mail ontvangt die als twee druppels water lijkt op een bericht van uw bank. Onthoud dat uw bank u nooit per e-mail (of telefoon) om uw persoonlijke gegevens vraagt. Gebeurt dit wel? Dan is uw bank niet de afzender.
Andere mogelijke alarmsignalen zijn gebrekkig taalgebruik in het bericht, een foutieve aanspreking of het feit dat de mail in de spamfolder terechtkomt. We raden u aan om een phishingmail als 'ongewenste e-mail’ te markeren in uw mailprogramma. U kunt het misbruik ook melden aan uw internetprovider, zodat die afzender kan blokkeren.
4. Blokkeer valse papieren overschrijvingen
Als u vaak elektronisch bankiert, kunt u uw relatiebeheerder vragen een blokkering op uw rekeningen te plaatsen om zo het risico op valse papieren overschrijvingen te beperken. Dit betekent uiteraard niet dat alle verrichtingen automatisch worden tegengehouden!
Wanneer BNP Paribas Fortis echter een manuele betalingsopdracht ontvangt voor één van de geblokkeerde rekeningen, zullen onze systemen de verrichting automatisch weigeren en uw relatiebeheerder hiervan op de hoogte brengen. Die zal vervolgens contact met u opnemen om na te gaan of deze verrichting wel degelijk uitgevoerd mag worden.
Mocht u, bijvoorbeeld door een computerprobleem, uw elektronische bankkanalen niet kunnen gebruiken en tijdelijk moeten overschakelen op ‘papieren’ verrichtingen, hoeft u enkel uw relatiebeheerder hierover in te lichten.
Blijf waakzaam
18.04.2016
Helft Belgische bedrijven onvoldoende beveiligd tegen cyberaanvallen
Uit de Global Information Security Survey blijkt dat 1 Belgische onderneming op 2 zichzelf niet in staat acht om gesofisticeerde cyberaanvallen op te sporen.
De jaarlijkse Global Information Security Survey peilt naar de cyberbeveiliging van 1.755 organisaties uit 67 landen, waaronder 56 Belgische. De resultaten voor ons land zijn op zijn minst alarmerend te noemen: de helft van de bevraagden denkt vandaag niet in staat te zijn om een gesofisticeerde cyberaanval op te sporen, terwijl volgens 88% de architectuur voor informatiebeveiliging niet volledig beantwoordt aan de behoeften van hun organisatie.
De bevraagden zijn het meest beducht voor cyberaanvallen door criminele organisaties (54%), hacktivisten (54%), hackers die op eigen houtje handelen (53%) en – opvallend – eigen werknemers (40%). Ook phishing en malware staan hoog op het lijstje met mogelijke dreigingen.
Vijf voor twaalf
Hoewel de respondenten beseffen dat cyberfraude steeds gesofisticeerder wordt en het gevaar in vele hoeken schuilt, heeft minder dan de helft een team voor informaticabeveiliging. De reden is simpel: de overgrote meerderheid van de bevraagden geeft aan niet over gekwalificeerde medewerkers te beschikken en/of moeite te hebben dergelijke profielen aan te trekken.
27% analyseert geen cyberbedreigingen, terwijl 21% niet eens aan identiteits- en toegangsbeheer doet. De digitale poort staat met andere woorden wagenwijd open voor misbruik. Een inhaalbeweging op het vlak van beveiliging dringt zich dan ook op.
(Bron: EY en de Tijd)
01.05.2020
Uw conversation manager: onmisbaar en altijd online
Onder invloed van sociale media evolueert de klassieke marketingmanager steeds meer naar een conversation manager: iemand die de communicatie tussen consumenten faciliteert, zowel de communicatie tussen de klanten onderling als de communicatie tussen de klanten en het bedrijf.

Enkele kernpunten uit het takenpakket van de conversation manager:
- ‘Branded fans’ verenigen en activeren. Zij zullen uw merk aanraden bij vrienden en familie.
- Luisteren naar wat de mensen over uw onderneming of merk vertellen en hen actief laten meedenken over uw producten en strategie.
- Content creëren die het waard is om verspreid te worden en zo conversatie stimuleren.
- Die conversatie managen.
- Via customer care zeer klantgericht en -vriendelijk werken, door sneller te reageren en meer te leveren dan de klant verwacht.
Sommige ondernemingen zijn groot genoeg om een voltijdse conversation manager in dienst te nemen. In andere gevallen zal een medewerker de rol deeltijds op zich nemen. Een derde mogelijkheid is om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Caroline Hombroukx, conversation manager bij het contentmarketingbedrijf Head Office:
“Welke optie je ook kiest, de communicatie in sociale media moet persoonlijk overkomen. Niet voor niets hebben grote bedrijven als Telenet en Belgacom een fictieve persoon gecreëerd om met klanten om te gaan, respectievelijk Charlotte en Eva. De conversation manager moet het bedrijf en de sociale media-strategie ervan ook zeer goed kennen. Daarom kan het een voordeel zijn als iemand van het bedrijf zelf die rol speelt. Die persoon zit aan de bron om informatie te verspreiden, kan snel een fotootje maken en posten, ...
Deze taak is niet iedereen gegeven. Een conversation manager moet ervaring hebben met sociale media, een vlotte communicatiestijl en pen hanteren en empathisch, positief en oplossingsgericht met klanten kunnen omgaan. Een voorafgaande training is geen overbodige luxe, zodat de medewerker goed doorheeft wat de contentstrategie van het bedrijf is. Het publiek is gevarieerd en onvoorspelbaar. Je moet telkens opnieuw beslissen of bepaalde content wel of niet geschikt is voor je doelgroep. En het is geen nine-to-five job: de onlinewereld draait ook ’s avonds en in het weekend door.”
Een conversation manager van een extern bedrijf inhuren, heeft als voordeel dat de expertise in principe aanwezig is. In dat geval bestaat de uitdaging erin om het bedrijf zo goed te kennen en aan te voelen, dat de klant de indruk heeft dat hij of zij een conversatie met een echte medewerker voert.
Boos is uit den boze
Klassieke marketing en reclame zijn eenrichtingsverkeer. Werkt het niet, dan is dat zonde van het geld. Maar boze commentaren zul je in de regel niet krijgen. Een bedrijf dat zich op Facebook, Twitter of andere social media waagt, mag zich echter wel aan commentaar en reacties verwachten. Ook negatieve reacties. Caroline Hombroukx:
“Via social media staat de consument plots naast je op tafel te kloppen. Het is belangrijk om daar goed op te antwoorden. Zelf boos worden is uit den boze. Je moet met begrip reageren en tonen dat je de vraag of de klacht ernstig neemt. Alle mensen die de discussie meevolgen, moeten zien dat de onderneming snel antwoordt en een oplossing probeert te vinden. Als er een fout gemaakt is, mag je dat ook open en eerlijk toegeven. Je kunt het probleem ten slotte best als iets positiefs voorstellen: als een opportuniteit om je merk, product of dienstverlening te verbeteren. Uiteindelijk moet je natuurlijk ook een passende oplossing vinden. Blijft de klager té negatief, dan probeer je die persoon af te leiden naar een privékanaal: een privébericht op Facebook, een direct message op Twitter, een e-mail of een telefoontje.”
Enthousiast en met begrip reageren werkt ook goed als de consument positief communiceert over uw merk, onderneming of dienstverlening. Die consument bedanken, versterkt de banden tussen bedrijf en klant. Caroline Hombroukx:
“De dialoog met de doelgroep is een kans om via opbouwende kritiek je product of werking te verbeteren. Geef klanten het gevoel dat ze betrokken zijn, dat creëert een sterke relatie. Als je bijvoorbeeld een magazine uitgeeft of een postercampagne opstart, kun je de klanten via Facebook zelf laten kiezen uit drie mogelijkheden voor bijvoorbeeld de lay-out of de titel. Alles wat de klanten activeert, kan hun engagement alleen maar versterken.”
Sociale media do’s en don’ts
- De consument heeft altijd gelijk (ook als dat niet zo is)
- Wees open, eerlijk en vriendelijk
- Hanteer een persoonlijke stijl
- Reageer snel als er vragen of reacties komen
- Blijf positief en toon begrip
- Doe alles om de klanten te activeren
- Geef af en toe een cadeautje weg
- Vermijd politieke thema’s