Gezonde bedrijven naar een nog hoger niveau tillen
Nieuwe overnames Arseus Medical Snel schakelen FactoringHet ondernemersduo Jan Ponnet en Cedric De Quinnemar nam vorige zomer Arseus Medical over. Intussen al hun vierde overname, die ze dit keer financierden met een mix van traditionele bankfinanciering en factoring.
Tijdens een overname moet een bankier zich heel flexibel opstellen JAN PONNET & CEDRIC DE QUINNEMAR
Nieuwe overnames
Ponnet en De Quinnemar hebben al vier overnames op de teller staan, en nieuwe overnames zijn zeker niet uitgesloten.
Ponnet: ‘We hebben nog geen concrete plannen. We focussen ons nu helemaal op de verzelfstandiging van Arseus Medical. Maar zodra we daar een nieuw groeipad hebben uitgetekend en we zelf wat meer afstand kunnen nemen, kunnen we uitkijken naar nieuwe bedrijven met een groot potentieel’.
Het duo mikt vooral op bedrijven met een omzet van 15 tot 35 miljoen euro.
Ponnet: ‘Die bedrijven kunnen uit elke sector komen, zolang we de activiteiten maar kunnen begrijpen en er een gezonde basis is die niet volledig wordt benut. Omdat daarvoor bijvoorbeeld een herstructurering nodig is of omdat de groei wordt afgeremd door een opvolgingsprobleem.’
Bij nieuwe overnames zullen Ponnet en De Quinnemar wel het geweer van schouder moeten veranderen. ‘We zijn allebei volbloed ondernemers die een langdurig verhaal willen opbouwen, geen investeerders die al na vijf jaar de exit opzoeken.
Ponnet: ‘Dat zal nooit veranderen. Als er nog nieuwe overnames bijkomen, zullen we voor de bedrijven die al helemaal op de rails zitten wat meer afstand moeten nemen van de dagelijkse leiding en evolueren naar een rol van actieve investeerder. Er is nu eenmaal een limiet aan het aantal bedrijven waar we de operationele leiding in handen kunnen houden’.
Bron: Tijd Connect.
Arseus Medical
De term serieondernemer lijkt uitgevonden voor mensen zoals Jan Ponnet en Cedric De Quinnemar. Ze zijn vrienden sinds ze elkaar in 2004 als twintigers ontmoetten aan de Franse business-school Insead in Fontainebleau. Nadien gingen ze elk hun eigen weg, tot ze in 2009 niet meer konden weerstaan aan de lokroep van het ondernemerschap. Ze bundelden de krachten en namen Foresco Packaging over, een producent van op maat gemaakte verpakkingen voor industriële goederen. In 2012 was het de beurt aan Gigue, een merk van damesmode en nog een jaar later kocht het ondernemersduo de Antwerpse verf- en decoratiespecialist Tony Mertens. En in de zomer van 2014 kwam Arseus Medical in beeld.
Ponnet: ‘Die bedrijven hebben eigenlijk niets met elkaar te maken. Of toch: het zijn gezonde bedrijven, die op het moment van de overname nog niet hun volledige potentieel benutten’.
Snel schakelen
Hoewel Ponnet en De Quinnemar niet aan hun proefstuk toe waren, was het ook voor hen een grote uitdaging om snel vertrouwd te raken met de brede en complexe waaier van producten bij Arseus Medical. Het bedrijf verdeelt uiteenlopende medische apparatuur en materialen: van monitoringtoestellen en laserapparatuur, tot handschoenen, spuiten en steriele verbanden. Klanten zijn ziekenhuizen, huisartsen, oogartsen, thuisverpleegkundigen en zorgcentra.
Ponnet: ‘Het bedrijf was een onderdeel van het beursgenoteerde Arseus. In die grote onderneming was het slechts een kleine divisie. De focus lag niet op groei, alleen op rentabiliteit en stabiliteit’.
Arseus Medical kwam in de etalage, toen Arseus besliste om tot Fagron te vervellen en daarbij alle niet-kernactiviteiten af te stoten.
Ponnet: ‘Het had daarover heel snel gecommuniceerd, zodat de overname tegen de presentatie van de volgende kwartaalresultaten afgerond moest zijn. Eigenlijk heeft dat wel in ons voordeel gespeeld. In tegenstelling tot andere geïnteresseerde partijen konden wij heel snel handelen. Wij moeten geen raad van bestuur of management overtuigen vooraleer we een versnelling hoger kunnen schakelen’.
Factoring
Bovendien moesten Ponnet en De Quinnemar ook in een recordtempo de financiering voor de overname rond zien te krijgen.
Ponnet: ‘Dat was niet mogelijk zonder de ruggensteun van onze bankier. Tijdens een overname moet die zich heel flexibel opstellen, snel handelen en ook advies geven over structureringsvormen. Dat is niet altijd vanzelfsprekend’.
De bank had uiteindelijk één maand tijd om voor de overname een goede financieringsdeal op tafel te leggen. De cocktail die ze samenstelde bestaat uit drie financieringsvormen: een traditioneel investeringskrediet om de overname te financieren, een kaslijn als verzekering voor onverwachte uitgaven en dan nog factoring voor de financiering van de groei.
Veel ondernemingen gebruiken factoring als financieringsvorm omdat het een goede manier is om over voldoende werkkapitaal te beschikken. Factormaatschappijen zorgen voor financiering op basis van overgedragen openstaande handelsvorderingen. Zo werd het afgelopen jaar in België een totaal van 55 miljard aan handelsvorderingen aan de verschillende factormaatschappijen overgedragen.