Oplossing
Met SEPA Direct Debit (‘SDD’ of ‘Europese domiciliëring) kunt u de bancaire domiciliëringen regelen in alle Europese lidstaten, IJsland, Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino, Zwitserland en Monaco.
Hoe werkt het?
- De schuldeiser tekent bij zijn bank een contract van een Europese domiciliëring.
- De debiteur geeft aan de schuldeiser een mandaat om vorderingen te innen op een welbepaalde rekening.
- De schuldeiser zal ten laatste 14 dagen voor de inning van de schuld, de schuldenaar hiervan schriftelijk op de hoogte brengen. De partijen kunnen ook een andere termijn overeenkomen. Het bericht moet de datum en het incassobedrag vermelden en op een factuur of een gelijkaardig document staan. Bij terugkerende vorderingen kan de schuldeiser een lijst maken met alle data en overeengekomen bedragen. Eventuele veranderingen (nieuw bedrag, nieuwe incassodatum) moeten vooraf aangekondigd worden.
- De schuldeiser bezorgt de bank een bestand met de vorderingen met daarin alle details van de verrichtingen en de elektronische gegevens van de mandaten van de betrokken debiteuren.
- De bank van de schuldeiser bezorgt de vorderingen aan de bank van de debiteur.
- De bank van de debiteur debiteert het bedrag meteen van diens rekening.
- Het geld wordt gestort op de rekening van de schuldeiser.
Voordelen
- Stipte betalingen: dankzij de Europese domiciliëring bent u er zeker van dat uw facturen tijdig betaald worden.
- Eenvoudig: het gestandaardiseerde proces vermindert de administratieve druk op uw back-office. Van zodra u de vaste gegevens van de debiteuren heeft ingevoerd, moet u enkel nog het bedrag en de mededeling coderen.
- Automatisering: u kunt uw beheersprocessen automatiseren dankzij een uitgebreide en gedetailleerde reporting van de verrichtingen ( in CODA-formaat).
- Debet=credit: de rekening van de schuldeiser wordt gecrediteerd op dezelfde dag dat de rekening van de debiteur wordt gedebiteerd .
- Beter anticiperen: u ontvangt betalingen volgens een vast schema. Daardoor kunt u uw liquiditeiten beter beheren.
- Makkelijke reconciliatie en vlot beheer van wanbetalers: de invorderingen verlopen via een en dezelfde bank.
Goed om te weten
- De Europese domiciliëring kent 2 verschillende schema’s:
- Het basisschema (Core) of ‘Business to Consumer’ (B2C) richt zich tot schuldeisers die zowel particuliere als professionele klanten hebben. In dit kader beschikken de debiteuren over een mobiele bankdienst (Bankswitching), die hen toelaat om te veranderen van bank en die tegelijkertijd de schuldeisers automatisch op de hoogte brengt van de nieuwe bankgegevens van hun schuldenaars.
- Het ‘Business to Business’-schema (B2B) richt zich tot schuldeisers met uitsluitend professionele klanten .
- Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee schema’s :
- In tegenstelling tot B2B, heeft een schuldenaar bij het B2C schema 8 weken het onvoorwaardelijke recht op terugbetaling (refund).
- Bij B2B moeten de debiteuren hun mandaat bij de bank eenmalig bevestigen;
- De termijn voor de invordering is uniform: het invorderingsbestand moet 1 dag voor de vervaldag aangeleverd worden. Deze termijn geldt zowel voor Core als voor eerste en volgende betalingen en B2B.
- Het bedrag is onbeperkt.
- De Europese domiciliëringen moeten de volgende SEPA-normen volgen :
- alleen het International Bank Account Number (IBAN) mag gebruikt worden om de banken en rekeningen te identificeren;
- de betalingsorders moeten de ISO20022-norm respecteren die gebruik maakt van Extended Markup Language (XML) en ondersteund wordt door Isabel 6 en elk ander kanaal van BNP Paribas Fortis.
Nuttige link(s)
Febelfin