Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Nieuws

16.10.2017

Stijging van de euro tegenover de dollar: en wat daarna?

Een analyse van William De Vijlder, Chief Economist van BNP Paribas.

Gevolgen van een sterke munt

2017 kondigde zich aan als het jaar van de sterke dollar. Maar het Trump-effect, dat de markten had aangevuurd, is in de loop der maanden verslapt als reactie op de – nationale en internationale – onrustige politieke context in de Verenigde Staten. En dan hebben we het nog niet over de – gematigde – Amerikaanse economische conjunctuur, die via een voorzichtige Federal Reserve de druk op de dollar wat meer verhoogt. Resultaat: het verlies aan vertrouwen van de beleggers is gunstig voor de unieke Europese munt. Tegenover de zwakke dollar maar ook door het economische herstel van de eurozone vertoont de Europese munt zo een stijgende lijn, een matige maar snelle stijging.

 Als de versterking van de euro tegenover de greenback zich blijft doorzetten, kunnen er twee belangrijke slachtoffers vallen. "Een sterke euro heeft een negatieve impact op de inflatiedynamiek van de eurozone", aldus William De Vijlder, directeur Economisch Onderzoek bij BNP Paribas. "Als de opwaardering van de euro blijft duren, zal de export daar op termijn ook onder lijden. Maar vandaag lijkt het niveau van de Europese munt niet echt problematisch. Een dynamische munt is ook de weerspiegeling van een goede economische gezondheid, waarover we ons enkel kunnen verheugen." Nog een positief aspect: de importkosten dalen, wat meer bepaald de energiefactuur kan verlichten, die hoofzakelijk op petroleum is gebaseerd.

Het dilemma van de ECB

De opleving van de euro maakt de toestand voor de ECB (Europese Centrale Bank) niettemin complexer. "De krachtige euro dreigt het bereiken van een inflatie van 2 procent, de doelstelling van de ECB, te vertragen", signaleert William De Vijlder. Toch is de convergentie naar dat niveau noodzakelijk, zodat de instelling in Frankfurt haar monetaire beleid gradueel kan aanpassen. Want sinds de lente 2015 voert de ECB een agressief en onconventioneel monetair beleid, met als doel de eurozone te ondersteunen. Deze strategie kent echter grenzen. De Fed daarentegen, de centrale bank van Amerika, heeft al het pad gekozen van een verstrakking van het monetaire beleid. Het vermoeden dat de ECB de Fed zou volgen door haar QE-programma te beperken heeft de wisselkoers sterk beïnvloed. Er wordt met spanning uitgekeken naar de communicatie van de ECB deze herfst, want die zal bijzonder belangrijk zijn voor de koers van de euro." Wordt dus vervolgd.

In afwachting herinnert William De Vijlder eraan dat "hoewel er na de recente stijging tegen het einde van het jaar een verschuiving mogelijk is door winstnemingen, het tijdperk van een zwakke euro voorbij lijkt." Iets om rekening mee te houden bij het aansturen van uw bedrijf.

Bron: Newsletter Ondernemingen BNP Paribas
Nieuws

03.08.2020

BNP PARIBAS GROEP, RESULTATEN VOOR HET 2DE KWARTAAL 2020

De teams, middelen en expertise ten dienste van klanten

In het tweede kwartaal van 2020 mobiliseerde de BNP Paribas Groep, in de context van de gezondheidscrisis, zijn teams, middelen en expertise ten dienste van de economie en om zijn klanten - particulieren, bedrijven en instellingen - te ondersteunen.

Jean-Laurent Bonnafé, administrateur-directeur-generaal:

"Ons gediversifieerde bankmodel heeft zijn efficiëntie in het ondersteunen van onze klanten en de economie in het licht van deze ongeziene gezondheidscrisis duidelijk bewezen. BNP Paribas heeft zijn teams, zijn middelen en zijn expertise snel weten in te zetten om een antwoord te bieden op de behoeften van zijn klanten in heel Europa en daarbuiten.
Dat we heel wat capaciteit hebben om de economie te financieren, danken we aan het werk dat de Groep al jarenlang levert ten dienste van zijn particuliere, bedrijfs- en institutionele klanten. Het is de afspiegeling van zijn financiële soliditeit, van de diversificatie en de integratie van zijn activiteiten, van de nauwe relatie met zijn klanten, van de voorzichtigheid in het risicobeheer, maar ook van de krachtige uitvoeringsmogelijkheden van zijn platformen.
Samen met alle teams van BNP Paribas, die ik bedank voor hun uitzonderlijke inzet ter ondersteuning van de economie en de maatschappij, staan we onze klanten bij om de economische en maatschappelijke impact van de crisis te beperken. We blijven al onze middelen inzetten om een solide economische en duurzame relance te verzekeren."

Meer info in het persbericht: https://invest.bnpparibas.com/documents/2q20-pnl-36670

Nieuws

17.07.2020

Hoe vermijden we een K-herstel van de economie

Ook al verloopt het herstel van de economie voor het grootste deel van de ontwikkelde landen voorspoedig, helaas is dit niet van toepassing op alle niveaus van de bevolking. Deze spreidstand wordt het K-herstel van de economie genoemd,  zoals Koen De Leus aangeeft in zijn laatste blog.

Een epidemie, zoals het coronavirus waar we momenteel mee te maken hebben, zorgt vaak voor een toename van de ongelijkheid. Dit is wat de Gini-coëfficiënt aangeeft, die gemiddeld stijgt met 1,25% in de vijf jaren volgend op een epidemie. Deze ongelijkheid raakt vooral de jobmarkt en kan zelfs leiden tot een groei van het populisme.

Hoe een K-herstel vermijden ? Ontdek het hier op de nieuwe blog van Koen De Leus.

Nieuws

15.07.2020

Stijgende schulden voor ondernemingen in 2020

Een nieuwe index die de schulden van ondernemingen opvolgt, de Janus Henderson Corporate Index, werd eerder deze maand juli 2020 voorgesteld. Sylviane Delcuve, Senior Economist BNP Paribas Fortis analyseert de resultaten in haar laatste blogpost.

De Janus Henderson Corporate Debt Index houdt de laatste globale financiële situatie bij en volgt de evolutie van de schulden bij ongeveer 900 ondernemingen wereldwijd. De index, die enkele dagen geleden verscheen, laat vermoeden dat er een sterke stijging is van schulden bij ondernemingen, en dit terwijl deze al sterk toenamen in de afgelopen vijf jaar. Sylviane Delcuve, Senior Economist BNP Paribas Fortis analyseert de resultaten van deze index, die overigens een stijging voorspelt van 12% in 2020.

Waarom neemt die schuldengraad toe sinds 5 jaar ? Wat is de impact van de coronacrisis? Wie zijn de “schuldkampioenen”? Ontdek de antwoorden op deze vragen in de blog van Sylviane Delcuve

Nieuws

03.07.2020

De bank investeert in een Europees universiteitsfonds

BNP Paribas Fortis Private Equity investeert in het ‘VIVES Inter-University Fund’, een Europees universiteitsfonds dat door de UCLouvain werd opgericht via haar technologieoverdrachtbedrijf Sopartec. Dit fonds zal kunnen investeren in spin-offs van vijf universiteiten van wereldklasse. Het doel van dit fonds is om onderzoek in het belang van iedereen te versnellen, wat wil zeggen dat de resultaten van geavanceerd Europees wetenschappelijk onderzoek omgezet zullen worden naar veelbelovende ondernemingsprojecten met een sterke maatschappelijke impact.

Samen met andere investeerders investeert BNP Paribas Fortis Private Equity dus in dit fonds van 32 miljoen euro, met als doel om 50 miljoen euro te bereiken.

De investering in het VIVES Inter-University Fund past volledig bij de actieve betrokkenheid die BNP Paribas Fortis wenst te tonen in universiteitsgelinkte initiatieven. Niet alleen om cross-sell opportuniteiten te genereren, maar ook om ons imago als belangrijke motor van innovatie en ondernemerschap in het Belgische economische landschap kracht bij te zetten”, besluit Mireille Kielemoes, Managing Director Private Equity bij BNP Paribas Fortis.

Lees meer over VIVES Inter-University Fund in het persbericht EN / FR 

Nieuws

See all news

Discover More

Top