Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Nieuws

16.10.2017

Stijging van de euro tegenover de dollar: en wat daarna?

Een analyse van William De Vijlder, Chief Economist van BNP Paribas.

Gevolgen van een sterke munt

2017 kondigde zich aan als het jaar van de sterke dollar. Maar het Trump-effect, dat de markten had aangevuurd, is in de loop der maanden verslapt als reactie op de – nationale en internationale – onrustige politieke context in de Verenigde Staten. En dan hebben we het nog niet over de – gematigde – Amerikaanse economische conjunctuur, die via een voorzichtige Federal Reserve de druk op de dollar wat meer verhoogt. Resultaat: het verlies aan vertrouwen van de beleggers is gunstig voor de unieke Europese munt. Tegenover de zwakke dollar maar ook door het economische herstel van de eurozone vertoont de Europese munt zo een stijgende lijn, een matige maar snelle stijging.

 Als de versterking van de euro tegenover de greenback zich blijft doorzetten, kunnen er twee belangrijke slachtoffers vallen. "Een sterke euro heeft een negatieve impact op de inflatiedynamiek van de eurozone", aldus William De Vijlder, directeur Economisch Onderzoek bij BNP Paribas. "Als de opwaardering van de euro blijft duren, zal de export daar op termijn ook onder lijden. Maar vandaag lijkt het niveau van de Europese munt niet echt problematisch. Een dynamische munt is ook de weerspiegeling van een goede economische gezondheid, waarover we ons enkel kunnen verheugen." Nog een positief aspect: de importkosten dalen, wat meer bepaald de energiefactuur kan verlichten, die hoofzakelijk op petroleum is gebaseerd.

Het dilemma van de ECB

De opleving van de euro maakt de toestand voor de ECB (Europese Centrale Bank) niettemin complexer. "De krachtige euro dreigt het bereiken van een inflatie van 2 procent, de doelstelling van de ECB, te vertragen", signaleert William De Vijlder. Toch is de convergentie naar dat niveau noodzakelijk, zodat de instelling in Frankfurt haar monetaire beleid gradueel kan aanpassen. Want sinds de lente 2015 voert de ECB een agressief en onconventioneel monetair beleid, met als doel de eurozone te ondersteunen. Deze strategie kent echter grenzen. De Fed daarentegen, de centrale bank van Amerika, heeft al het pad gekozen van een verstrakking van het monetaire beleid. Het vermoeden dat de ECB de Fed zou volgen door haar QE-programma te beperken heeft de wisselkoers sterk beïnvloed. Er wordt met spanning uitgekeken naar de communicatie van de ECB deze herfst, want die zal bijzonder belangrijk zijn voor de koers van de euro." Wordt dus vervolgd.

In afwachting herinnert William De Vijlder eraan dat "hoewel er na de recente stijging tegen het einde van het jaar een verschuiving mogelijk is door winstnemingen, het tijdperk van een zwakke euro voorbij lijkt." Iets om rekening mee te houden bij het aansturen van uw bedrijf.

Bron: Newsletter Ondernemingen BNP Paribas
Nieuws

13.03.2020

BNP Paribas Fortis: jaarresultaten 2019

BNP Paribas Fortis publiceerde vandaag haar jaarresultaten 2019 met verschillende positieve elementen. Zoals de stijging van 14,5% van de geconsolideerde nettowinst in vergelijking met vorig jaar. Exclusief de niet-recurrente posten nam de onderliggende nettowinst toe met 7,9%.

Max Jadot, Chief Executive Officer: "BNP Paribas Fortis zette in 2019 een goed resultaat neer met een nettowinst van 2,2 miljard euro. We konden de aanhoudende neerwaartse druk van de lage rentetarieven in België compenseren met grotere volumes, hogere commissie-inkomsten en inkomstengroei bij BGL BNP Paribas, Arval, Personal Finance en Leasing Solutions. Retail Banking in België bleef de plannen en projecten van onze particuliere en bedrijfsklanten met onverminderde energie financieren.”

Klik hier voor het persbericht

 

Nieuws

22.01.2020

KUBE, de app die het banken en bedrijven makkelijker maakt

KUBE is het resultaat van de samenwerking tussen de vier Belgische grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING België en KBC) en Isabel Group. De afkorting staat voor ‘Know Your Customer Utility for Banks and Enterprises’. De KUBE-applicatie stelt financiële instellingen in staat om bedrijfsgegevens te delen in het kader van het zogenaamde ‘Know Your Customer’-proces. Op basis van blockchaintechnologie versnelt en vergemakkelijkt KUBE de dienstverlening aan bedrijven en voert het de strijd op tegen fraude en het witwassen van geld. De Belgische financiële sector is met KUBE de eerste die blockchain op grote schaal gebruikt om bedrijven te identificeren.

Het voordeel voor uw onderneming?  

U hoeft uw data slechts één keer in te geven in het platform, waarna deze door de bank geverifieerd en gevalideerd zal worden. Nadien worden de gegevens op een veilige manier gedeeld tussen de aangesloten organisaties. Wanneer u als onderneming een rekening opent bij een andere bank, zal die sneller het KYC-proces doorlopen aangezien de vereiste gegevens al beschikbaar zijn. Hierdoor kan u een rekening openen zonder administratieve rompslomp en vertragingen.

Lees het persbericht

Nieuws

18.12.2019

BNP Paribas Fortis Private Equity stapt in kapitaal van JAC

Op 19 november 2019 heeft BNP Paribas Fortis Private Equity zijn portefeuille uitgebreid met een minderheidsbelang in JAC, een toonaangevende fabrikant van broodsnijmachines en deegverwerkingsapparatuur.

Hiermee steunt BNP Paribas Fortis Private Equity de overgang naar de volgende generatie van deze snelgroeiende familiegroep.

Baudouin Van Cauwenberghe van JAC legt uit: "Ons bedrijf was op zoek naar een partner die een verbintenis op lange termijn kan aangaan en die beschikt over de financiële middelen en de nodige kennis van fusies en overnames om de uitbreiding van JAC te ondersteunen. Wij hebben gekozen voor een partnerschap met BNP Paribas Fortis Private Equity, omdat we eenzelfde visie delen over de toekomst van de groep. Aan de operationele aspecten verandert niks."
Louis Hubert, Investment Manager bij BNP Paribas Fortis Private Equity: "We waren onder de indruk van het groeiparcours van de groep, dat het resultaat is van een sterke visie gecombineerd met een volgehouden focus op duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. JAC speelt een leidinggevende rol in zijn markt en heeft een enorm groeipotentieel. Als actieve partner wil BNP Paribas Fortis Private Equity de nieuwe generatie aan het roer meehelpen om haar uitbreidingsplannen te verwezenlijken en haar leiderschap in de sector verder te versterken."

Lees hier het volledige persbericht.


Meer weten over de activiteiten van BNP Paribas Fortis Private Equity

Nieuws

17.12.2019

Etex linkt kosten bestaand krediet aan duurzaamheidsambities

Etex, de internationale specialist in bouwmaterialen, besloot recent om zijn bestaand gesyndiceerd krediet van 600 miljoen euro om te vormen naar een Sustainability Linked Loan of Positive Incentive Loan (‘PIL’).

De kostprijs van het krediet is sinds 29 november 2019 gelinkt aan een ESG-risicorating (ESG staat voor ‘Environmental, Social and Governance’), die jaarlijks bepaald wordt door het onafhankelijke ratingbureau Sustainalytics. De intrestmarge is daarbij gekoppeld aan de duurzaamheidsprestaties van Etex: bij een betere rating neemt de intrestmarge af en bij een minder goede rating wordt de lening iets duurder. Een consortium van 10 banken kende de lening toe, met BNP Paribas Fortis als Sustainability Coordinator en Facility Agent.

Door zo’n lening af te sluiten, kan Etex zijn financieringen afstemmen op zijn duurzaamheidsstrategie. Etex streeft dan ook een duidelijke ambitie na: het gebruik van water, energie en primaire grondstoffen verminderen, net zoals het reduceren van broeikasemissies en afvalproducten.

“Ik ben opgetogen dat Etex Group voor BNP Paribas Fortis koos om deze duurzaamheidslening op te zetten om zijn duurzaamheidsinspanningen te begeleiden”, verklaarde Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis. "Deze Positive Incentive Loan toont aan dat wij, en de andere banken in het consortium dat we vertegenwoordigen, onze klanten vernieuwende en duurzame oplossingen aanbieden om de economie op weg te zetten naar een koolstofarme toekomst."

Lees hier het persbericht.

Nieuws

See all news

Discover More

Top