Point Chaud financierde zijn groei zonder eigenheid op te geven
Private equity: het resultaat van een goede kennis van de klant Een werk van lange adem Een primeur voor de klant Een klare hemelPoint Chaud, de keten van broodjeszaken die binnenkort zijn 21ste verjaardag in België viert, is een succesverhaal in Wallonië. Om te kunnen blijven groeien deed afgevaardigd bestuurder Didier Depreay vorig jaar BNP Paribas Fortis Private Equity participeren in het kapitaal. Door die keuze voor private equity kan de onderneming een beroep doen op een hoge graad van expertise. Verslag van een vruchtbare samenwerking.
Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor private equity Didier Depreay, Point Chaud
Private equity: het resultaat van een goede kennis van de klant
Al tal van jaren volgt Martine Fabry Point Chaud op, een onderneming die ze kon voorstellen aan haar collega's van Private Equity naar aanleiding van een wijziging in het aandeelhouderschap.
Martine Fabry, relatiebeheerder BNP Paribas Fortis: "Point Chaud is al lange tijd klant bij onze bank. Samen hebben we een stabiele relatie opgebouwd. Door onze regelmatige contacten is er geleidelijk aan een wederzijds vertrouwen tot stand gekomen. Daarnaast kreeg ik ook een beter inzicht in de activiteiten van de onderneming en in haar strategie en zo kon ik haar behoeften beter begrijpen. Ik ben ervan overtuigd dat Point Chaud een performant businessmodel en sterke groeivooruitzichten heeft.
Toen CEO Didier Depreay met het idee kwam om de aandelen van de meeste vennoten op te kopen - en dat ging toch wel om een aanzienlijk bedrag-, vond ik meteen dat we het over een andere boeg moesten gooien en op zoek moesten gaan naar iets anders dan klassieke financieringen. Ik nam dan ook onmiddellijk contact op met onze deskundigen van Private Equity. Tot dan had BNP Paribas Fortis Private Equity al belangen in Vlaamse en Brusselse ondernemingen, maar nog niet in Wallonië. Point Chaud leek me een ideale kandidaat."
Een werk van lange adem
Martine Fabry: "Een dergelijke transactie vroeg heel wat voorbereiding. We gaven de voorkeur aan discussie en transparantie om mogelijke valkuilen te vermijden. Private equity impliceert immers een echt partnership tussen de investeerder en de onderneming, haar bedrijfsleiders en aandeelhouders, en dat veronderstelt openheid en wederzijds respect."
Luc Weverbergh, Managing Director BNP Paribas Fortis Private Equity: “Aan onze instap gaat altijd een min of meer lang voorbereidend traject vooraf waarin we het strategische plan en de cijfers grondig evalueren. Bovendien moeten we tot een gemeenschappelijke toekomstvisie komen voor het bedrijf. Als onderdeel daarvan stelden we voor om de structuur van de groep te vereenvoudigen en een Belgische focus te geven. Zoiets vraagt tijd.
Ook de uitkoop van de minderheidsaandeelhouders moest in de best mogelijke omstandigheden kunnen gebeuren. Het feit dat we de transactie zelf konden opzetten en er geen druk was van buitenaf, bijvoorbeeld van een corporate finance advisor, was hier een duidelijk voordeel."
Een primeur voor de klant
Martine Fabry: "Point Chaud kende immers vooral klassieke kredieten en beleggingsfondsen die gericht zijn op snelle winst. Al snel bleek de zaakvoerder te vinden voor private equity – hier in de vorm van venture capital, zoals blijkt uit het belang van 32% van BNP Paribas Fortis Private Equity in de holding van Point Chaud.
Dankzij die oplossing kon het bedrijf niet alleen profiteren van een interessante financiering, maar ook van aangepaste ondersteuning tijdens de onderhandelingsfase met de vroegere vennoten, een fase waarbij een degelijke begeleiding onmisbaar is.
Nu de deal rond is, bieden de twee vertegenwoordigers van BNP Paribas Fortis Private Equity in de raad van bestuur van Point Chaud aan de CEO waardevol extern advies zonder opdringerig te zijn. Ze interfereren niet in het dagelijkse bestuur. Hun taak bestaat er in eerste instantie in binnen de raad van bestuur een klankbord te zijn om zo de strategische oriëntering van de onderneming te beïnvloeden. Concreet kunnen ze aangepaste hulpmiddelen aanreiken om Point Chaud te begeleiden bij haar uitbreidingsplannen in Vlaanderen en Brussel, twee markten waar ze nog niet vertegenwoordigd is."
Een klare hemel
Martine Fabry: "Het klopt dat de groep Point Chaud met een bank onder zijn aandeelhouders een grotere geloofwaardigheid geniet en vlotter toegang tot kredieten krijgt. Optimale omstandigheden om haar toekomstige groei in alle sereniteit te financieren."