ICDI investeert 74,5 miljoen EUR in duurzamer afvalbeheer
Een geëngageerde intercommunaleBNP Paribas Fortis is de trotse financierder van ICDI's inspanningen op het vlak van decarbonisatie, kringloopeconomie en slimme steden.
Een geëngageerde intercommunale
ICDI haalt bij de 420.000 inwoners uit de veertien gemeenten van Groot-Charleroi huishoudelijk afval op en recycleert, verwerkt en verbrandt vervolgens dat afval. ICDI kan daarvoor rekenen op 500 medewerkers.
ICDI investeert al jaren in afvalpreventie (onder meer via de invoering van intelligente vuilnisbakken) - overeenkomstig de visie "het beste afval is geen afval" - en het recycleren en hergebruiken van afval. Daarvoor gebruikt het een netwerk van sorteer- en composteercentra, een 'ressourcerie' waar omvangrijke goederen een tweede leven krijgen, en een verbrandingsinstallatie die 110.000 ton afval per jaar kan verwerken en waar ijzerhoudende en niet-ijzerhoudende metalen gerecycleerd kunnen worden. Dankzij al deze inspanningen kon ICDI in 2016 98,9% van het afvalvolume hergebruiken. Slechts een beperkt gedeelte moest worden afgevoerd naar een stortplaats.
Aangezien ICDI wil blijven bijdragen aan een duurzamer milieu, zal het 74,5 miljoen EUR investeren in zijn installatie om het verbrandingsproces te verbeteren en op die manier de uitstoot verder te verlagen. ICDI overweegt eveneens om een verwarmingsnet te installeren dat stoom of warmte produceert voor nabijgelegen ondernemingen of openbare gebouwen (zoals het gemeentelijk zwembad). Daarnaast zal ICDI zijn afvalenergiecentrale opwaarderen om de elektriciteitsproductie op te drijven tot 22.000 MWh / jaar. Dat is voldoende om 12.000 in plaats van 6.000 gezinnen van elektriciteit te voorzien. En last but not least zal de investering de verwerkingskosten per ton met zo'n 25% verlagen. De budgettaire impact van de afvalverwerkingskosten voor de gemeenten van ICDI wordt op die manier beperkt.
Olivier Bouchat, CEO van ICDI:
"Afvalpreventie en -verwerking op een zo duurzaam mogelijke manier vormt de prioriteit voor ICDI. Dit is dan ook een belangrijk project dat wordt ondersteund door investeringssubsidies van het Waalse Gewest. Nadat het project wordt afgerond, zullen we op zoek gaan naar verdere mogelijke verbeteringen, zoals de selectieve ophaling van biologisch afval om de productie van pulp voor de landbouwsector vooruit te helpen."