Smart Cities zijn brandend actueel en zorgen voor een overvloed aan innoverendeprojecten en best practices. Er wordt druk geëxperimenteerd in onze steden waardoor er nieuwe toepassingen ontstaan. Die nieuwe toepassingen vormen hefbomen voor innoverende bedrijven.

Alweer een nieuw ecosysteem, die ‘slimme stad’?

De ‘Smart City’ is in de eerste plaats een levend organisme. Een organisme dat bestaat uit een amalgaam van ingewikkelde netwerken en datastromen op maat van haar inwoners. Alle intelligentie van inwoners, overheidsorganisaties en ondernemingen, maar ook van verbonden objecten, technologieën en gegevens worden ingezet om sterker te presteren en nieuwe diensten uit te vinden.

Door alles met alles te laten samenwerken wordt er gezorgd voor vooruitgang op het vlak van mobiliteit, CO2-uitstoot, luchtkwaliteit, waterkwaliteit, maatschappelijke vraagstukken, enz. Kortom er wordt volop geïnvesteerd in een aangename plek om te leven en te werken.

 

Ontdek hier enkele artikels over de Smart City

wb_cam_smart_city_tab1_art1_nl.jpg wb_cam_smart_city_tab1_art2_nl.jpg wb_cam_smart_city_tab1_art3_nl

De Smart City maakt deel uit van de vier ontwikkelingsassen van BNP Paribas Fortis. Voor meer informatie over onze duurzame ontwikkelingsstrategie:
 • 78% van de Europese burgers leeft vandaag in steden en 85% van het bbp van de EU wordt gegenereerd in steden.
 • Steden worden geconfronteerd met uitdagingen, zoals
  • het verbeteren van de levenskwaliteit van burgers (sociale duurzaamheid),
  • het verhogen van het concurrentievermogen van onze industrie en innovatieve kmo's (economische duurzaamheid);
  • de behoefte om bij te dragen aan duurzaamheid en de 20/20/20 energie- en klimaatdoelstellingen van de EU (ecologische duurzaamheid).
 • Er is een grote behoefte om geïntegreerde, schaalbare en duurzame oplossingen voor slimme steden te ontwikkelen. Tegelijkertijd is het een hele uitdaging om deze in te voeren op een moment waarop overheidsbudgetten onder druk staan en veel infrastructuur verouderd is. Door de veelheid aan innovatieve oplossingen en het gefragmenteerde marktaanbod zijn er daarnaast nieuwe bedrijfsmodellen en financieringsoplossingen nodig om de risico's te beperken of te spreiden.
 • Oplossingen voor slimme steden vormen grote opportuniteiten voor ondernemingen die volgens Europese schattingen in 2020 wereldwijd goed zullen zijn voor 1,3 miljard euro. Als de stad Gent bijvoorbeeld haar doelstelling van CO2-neutraliteit tegen 2050 wil behalen, zullen de private en publieke sector volgens een studie van Vito jaarlijks 330 miljoen euro moeten investeren.

Wat? Definities & doelstellingen

'Slimme steden' is een zeer ruim concept dat raakt aan tal van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Daarom heeft BNP Paribas Fortis beslist om in het kader van zijn ontwikkelingsthema ‘Smart Cities’ in de eerste plaats de nadruk te leggen op de kansen die worden gecreëerd voor 'slimme' infrastructuur en aan infrastructuur gerelateerde diensten:

 • Slimme gebouwen
 • Slimme mobiliteit
 • Slim energie-, water- en afvalbeheer
 • Slimme gezondheid

Naast de kansen voor infrastructuur en infrastructuurdiensten is onze bank zich ervan bewust dat het belangrijk is om:

 • de ontwikkeling van start-ups en scale-ups te ondersteunen in nauwe samenwerking met universiteiten, onderzoek- en innovatiecentra en zo technologische innovatie aan te moedigen en dit vooral op het vlak van 'slimme technologie' zoals het internet of things  en open (overheids)gegevens;
 • de mogelijkheden te bestuderen om samen met externe partners uit de publieke sector (steden zelf of instellingen zoals de EIB) en de private sector (bedrijven voor hardwareproducten en bouwkundig advies) nieuwe financieringsoplossingen uit te denken en tot stand te brengen.

Hoe? Concreet voorbeeld & realisaties

BNP Paribas Fortis focust op :

Op 24 en 25 mei 2018 nodigden Co-Station en BNP Paribas Fortis 60 klanten, ondernemingen, start-ups en overheidsorganisaties uit in Parijs. Daar bezochten ze met name VivaTech, de beurs voor nieuwe technologieën, en maakten ze kennis met deskundigen inzake ‘Smart Cities’. Om u de sfeer van de Innovation Trip te laten (her)beleven, vindt u hieronder beelden van deze reis naar Parijs!

Twee inspirerende dagen…

 • wat steden voor hun inwoners hebben gerealiseerd;
 • veelbelovende testen uitgevoerd door pioniers op het gebied van het internet der dingen, augmented reality, crowdsourcing,
 • het potentieel van digitale innovatie op de beurs VivaTech, waar de nieuwste technologieën worden voorgesteld.

En onze klanten, wat vonden zij ervan?

Sophie Deckers, Project Manager bij de stad Antwerpen, en Toon Donné, CEO van zZoomer, geven hun impressies van de Innovation Trip in Parijs.

Enkele foto's van de trip ...

wb_cam_innovation_trip_paris_vivatech1 wb_cam_innovation_trip_paris_vivatech2 WB_Cam_Innovation_trip_Paris_Descartes WB_Cam_Innovation_trip_Paris_Issy_Moulineaux
Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

U bent zelfstandige, oefent een vrij beroep uit, start of leidt een kleinere, lokale onderneming? Ga dan naar onze website voor professionelen.

U bent particulier? Ga dan naar onze website voor particulieren.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
Check
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top