Circulaire economie

Duurzaamheid / Circulaire economie / Innovatie

De wereldbevolking blijft groeien en de beschikbare natuurlijke hulpbronnen raken stilaan uitgeput. De circulaire economie biedt oplossingen voor de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Delen, hergebruiken, lokaal verbruiken en een beter gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen kunnen ervoor zorgen dat de wereld waarin wij leven kan blijven bestaan!

Earth Overshoot Day (de dag waarop de grondstoffen van de aarde voor dat jaar zijn uitgeput) valt elk jaar vroeger. We moeten onze manier van consumeren veranderen en daarbij is een cruciale rol weggelegd voor  bedrijven. Om aan deze problematiek het hoofd te bieden, is de totstandkoming van een circulaire economie essentieel.

Wat zeggen de deskundigen?

De circulaire economie is een ruim en complex onderwerp. Om de ecologische voetafdruk van de mens te verminderen, bestaan er tal van initiatieven zoals bijvoorbeeld Ecores en Ecosia. In het kader van het door BNP Paribas Fortis georganiseerde Innovation Plane naar Berlijn hadden we de gelegenheid om Marc Lemaire en Christian Kroll te interviewen.

Marc Lemaire

Oprichter van Ecores, is een referentie in de begeleiding van private en publieke organisaties bij hun transitie naar meer duurzaamheid, en dit zowel in België, Frankrijk als internationaal. (Linkedin)

Christian Kroll

Oprichter van Ecosia, de zoekmachine die bomen plant. Ecosia is een belangrijke sociale onderneming in Duitsland en één van de weinige die met Google durft te rivaliseren.(Linkedin)

Ontdek hier enkele artikels over de circulaire economie

WB_Cam_Circular_economy_tab1_art1_nl WB_Cam_Circular_economy_tab1_art2_nl WB_Cam_Circular_economy_tab1_art3_nl

De circulaire economie maakt deel uit van de vier ontwikkelingsassen van BNP Paribas Fortis. Voor meer informatie over onze duurzame ontwikkelingsstrategie:

De uitdagingen

Met een wereldbevolking die naar verwachting de kaap van 10 miljard mensen zal overschrijden en 3 miljard meer middenklassers zal bevatten, kunnen we onze grondstoffen niet in het huidige tempo blijven gebruiken. Alle grondstoffen voor industriële processen zullen in de nabije toekomst uitgeput raken: lood (2030), koper (2040), fossiele brandstoffen (2050), ijzer (2060), enz.

 • Ook de hernieuwbare grondstoffen worden schaars: sinds 5 augustus hebben we al alle middelen opgebruikt die op onze planeet normaal gezien in één jaar hernieuwd worden: bos, landbouwgrond, vis, enz.
 • We hebben tot dusver al 8,3 miljard ton plastic geproduceerd. Miljoenen tonnen daarvan komen terecht op stortplaatsen en in de oceanen: volgens de VN zit er tegen 2050 meer plastic dan vis in de oceanen.

Waarom richten we onze aandacht op de circulaire economie?

Ook ondernemingen hebben er alle belang bij om over te stappen van lineaire naar circulaire processen:

 • Beperken
  • Via de kringloopeconomie kunnen ze grondstoffen optimaliseren, minder energie verbruiken in industrieprocessen en hun koolstofuitstoot terugdringen
 • Hergebruiken
  • Door samen te werken kunnen producten ontworpen worden voor optimaal gebruik, worden middelen gedeeld met peers en tegenhangers, en kunnen businessmodellen uitgewerkt worden voor een samenwerkingseconomie
 • Herstellen
  • Hierdoor kunnen producten ontworpen worden met een lange levensduur, wordt geplande veroudering uitgebannen en kan er geïnvesteerd worden in herstelling en renovatie
 • Recycleren
  • Afval kan hergebruikt worden (met focus op plastic), tweedehandsmarkten kunnen ontwikkeld worden en bedrijven met elkaar verbonden

Wat betekent dit meer concreet?

We evolueren stilaan naar een functionele economie waar eigenaarschap stilaan baan ruimt voor gebruik. Een toenemend aantal bedrijven verkoopt ondertussen diensten in plaats van producten. Denk aan verlichting vs. lampen (Philips), mobiliteit vs. auto's (BMW), enz. Die trend houdt enorme mogelijkheden in voor leasingservices.

Dell vertelt hierover: "We kunnen drastisch het mes zetten in koolstofuitstoot, materialen, afval en water". Tegen 2020 wil Dell 50% minder broeikasgassen uitstoten, 100% van zijn verpakkingsmateriaal recycleerbaar of composteerbaar maken, en zowat een miljard ton aan gebruikte elektronica terugwinnen.

Nike wil dan weer zijn business verdubbelen maar de impact halveren. "De toekomst wordt een kringloop”. We willen 43% minder water per paar schoenen gebruiken en 18% minder water per kledingstuk. Tegen 2025 willen we volledig overgeschakeld zijn op hernieuwbare energie en niets meer storten of verbranden.

Interessante lectuur :

Op 23 november 2017 vertrok  er een echte ‘Innovation Plane’ vanuit Zaventem richting Berlijn. Aan boord heel wat Belgische klanten die geboeid zijn door innovatie en inspiratie wilden opdoen om hun onderneming te laten groeien. BNP Paribas Fortis wou de deelnemers in contact brengen met de voornaamste spelers op het vlak van circulaire economie en trad op als partner van deze tweedaagse trip. Een initiatief van Co.Station, BECI en Brussels Creative

Bekijk hier de beelden van Berlijn!

En onze klanten, wat vonden zij ervan?

Yasmina Meulemeester, Innovation Officer bij Besix, legt ons uit wat zij op deze trip naar Berlijn heeft geleerd.

Enkele foto's van de trip ...

WB_Cam_innovationplane_ECF_Farm_Systems WB_Cam_innovationplane_EUREF WB_Cam_innovationplane_Block6_Spreefeld WB_Cam_innovationplane_Berlin_taste

Lees het artikel van L'Echo over 'Innovation Plane'

Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

U bent zelfstandige, oefent een vrij beroep uit, start of leidt een kleinere, lokale onderneming? Ga dan naar onze website voor professionelen.

U bent particulier? Ga dan naar onze website voor particulieren.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
Check
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top