The Change League, reisverslag

ChangeLeague

Op weg naar het hart van de innovatie voor een inspirerende reis in het gezelschap van onze 10 winnaars. Ontmoet de ondernemers die het aandurfden om innoverende veranderingen aan te gaan. Net zoals echte kameleons slaagden ze erin om zich aan te passen aan een constant veranderende omgeving. Ze zijn een echt voorbeeld voor alle bedrijven. Dat is waarom de Change League hen meeneemt om hun ideeën tank weer aan te vullen in Silicon Valley. Ontdek ons programma en volg de gids…

Aftermovie

Terug in België na een inspirerende reis naar Silicon Valley. Bekijk de aftermovie!

"We zijn net terug van een reusachtig laboratorium waar de mensen dagelijks werken met dingen waarvan wij hooguit dachten dat ze misschien wel in ontwikkeling waren"
Yves Warnant, CEO de Dauvister.

Dag 3 – Donderdag 16/11

Day4_1Biomimicry zoekt zijn inpsiratie in de natuur. Het is de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken. Een boeiende materie om onze vierde en laatste dag van onze trip mee te starten. Twee specialisten Dr. Tasmin Woolley Barker en Yeshua Adonai introduceren het thema en het is duidelijk dat de deelnemers helemaal mee zijn met het verhaal.

Na onze biomimicry sessie was het tijd voor een beetje shopping. Nick Romero verwelkomt ons in de winkel b8ta waar hij ons uitlegt hoe de winkel werkt. Het principe is simpel. Klanten kunnen alle producten testen in de winkel voor ze ze aankopen. Hierdoor weten ze beter voor wat ze kiezen en de producenten weten meteen wat de klanten van hun producten vinden. Een win-win. Zal Marina Vanstipelen (Head of Core Banking BNP Paribas Fortis) haar kredietkaart boven halen of blijft het bij een vrijblijvend testen van de producten?

Day4_2

Day4_3Na het middageten, stappen we de wereld van ‘data’ binnen met een bezoek aan Quid. Sprekers zijn Ian Gamble (director) en Ryan Kim maar shttt…. Hierover mogen we jullie niet meer vertellen nu we met zijn allen een confidentialiteitscontract ondertekenden. We lieten ons rondleiden en verdiepten ons in de materie van big data met het adagium in het achterhoofd: ‘zwijgen is goud’.

A user experience is never too simple". Shelby Clark, fondateur de Turo

Deze pionier van de samenwerkende consumptie, deelt zijn passie voor de deeleconomie. Een concept dat hij in de praktijk brengt via zijn peer-to-peer car sharing concept. Eigenaars van auto’s verhuren hun auto aan occasionele bestuurders, toeristen, etc. Hierdoor wordt een soort van community opgebouwd waar nabijheid en flexibiliteit centraal staan.

 

Day4_4

Hierbij de belangrijkste indrukken van dag 4 in beeldmateriaal:

 

Dag 3 – Woensdag 15/11

De dag begint studentikoos in de vermaarde Berkeley University of California. Bij onze studenten zijn er die erg gemotiveerd nota’s nemen, andere volgen aandachtig of zijn nog een beetje onder de indruk. De uiteenzetting gaat over artificiële intellligentie, nu en in de toekomst. Onze gastheer is Pieter Abbeel, een Belg die duidelijk zijn stempel aan het drukken is in de US en gespecialiseerd is in robotica en machinaal leren. Een vrij technische maar boeiende materie die vooral bevestigt dat verandering nooit meer weg te denken is uit ons leven, ze is er: Today, Tomorrow and The Day after Tomorrow…, niet waar Steven?
Thomas Verhaest (Castellin): "Deze trip geeft een boeiend beeld van de vele veranderingen waar wij de komende jaren ook mee te maken zullen krijgen. Ik zie heel wat uitdagingen maar zeker ook opportuniteiten."

Day3_1 Day3_2 Day3_3 Day3_4 Day3_5

Deze middag aten we zoals echte Amerikanen onze ‘Impossible Burger’, surfend op onze smartphones. Speciaal detail: het ging wel degelijk over een hamburger maar wel zonder écht vlees. Nu de smaak was perfect, dus hadden we het niet geweten, we hadden het zeker niet geproefd.

Day3_6

Ook de namiddag stond in het teken van de inwendige mens. We vertrokken richting Hampton Creek naar ‘Eat Just’, een bedrijf actief in de voedselsector dat alleen werkt met plantaardige ingrediënten en de ambitie heeft om één van de grootste food-communities te worden. Na een rondleiding ter plaatse waren we getuigen van de creatie van verschillende bereidingen waaronder de bekende cookies en de ‘Just Mayo’ die we gelukkig ook mochten proeven. We hebben dit moment op plaat vastgelegd maar het is niet zeker dat we het zelfde resultaat zullen krijgen als we dit thuis proberen na te maken. Er met smaak van eten, ligt gelukkig wél in ieders bereik.

Day3_7

De trip wordt verdergezet met een presentatie van de start-up Avametric dat gespecialiseerd is in AR, Augmented Reality. In het Nederlands spreken we ook van Toegevoegde Realiteit of TR. Het gaat over een live, direct of indirect beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Avametric heeft een app op de markt gebracht die toont hoe een kledingstuk er zou uitzien op jouw figuur. Een leuk staaltje technologie, zonder echt revolutionair te zijn.
Een mooie afsluiter van de dag kregen we bij Feastly. Onze kok Jeff, bereidde allerlei geraffineerde Japanse gerechten, en vergezelde deze telkens met een woordje uitleg. Hij slaagde erin om het hele gezelschap te verleiden want iedereen zonder uitzondering was razend enthousiast. Als ons toch al culinair verwend gezelschap spreekt van ‘de beste en indrukwekkendste maaltijd ooit’, dan weet je dat het goed was.

Day3_8

Hierbij de belangrijkste impressies van de dag in beeld :

Dag 2 - Dinsdag 14/11

Day2_1 Day2_2 Day2_3 Day2_4 Day2_5 Day2_6 Day2_7 Day2_8 Day2_9

Ontdek de samenvatting van dag 2 in deze video:

Dag 1 - Maandag 13/11

Day1_1 Day1_2 Day1_3 Day1_4 Day1_5 Day1_6 Day1_7 Day1_8

Ontdek de samenvatting van dag 1 in deze video:

Twitter Feed

We staan klaar voor vertrek!

WB_Cam_CL_luggages_enDeze zondag, 12 november, vertrekken de winnaars van onze Change League wedstrijd naar Silicon Valley. Vertrek van Brussel Nationaal om 11:55u. Aankomst op de bestemming om 20:33u (lokale tijd). Ze worden vergezeld door twee change goeroes: Peter Hinssen en Steven Van Bellegem. Ook Didier Beauvois, Head of Corporate Banking BNP Paribas Fortis houdt onze winnaars gezelschap. Heb jij zin om geïnspireerd te worden door onze ervaringen? Afspraak hier, vanaf dinsdag, voor de rapportering van onze reis vanaf de eerste dag. Of volg ons op Twitter via #ChangeLeague.

 

"In onze gedigitaliseerde maatschappij moeten de bank en haar klanten zich voortdurend aanpassen aan de veranderingen"
Didier Beauvois Head of Corporate Banking BNP Paribas Fortis

Maandag

Singularity University - Daniel Kraft

De toekomst van de gezondheid en de geneeskunde: wat heeft de technologie voor ons in petto?

Daniel Kraft volgde een opleiding geneeskunde aan Stanford en Harvard. Daarnaast is hij ook uitvinder en ondernemer. 
Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de klinische praktijk, biomedisch onderzoek en innovatie in de gezondheidszorg. Hij is oprichter-directeur van Exponential Medicine, een programma dat convergente, exponentieel ontwikkelende technologieën en hun potentieel in de biomedische geneeskunde en gezondheidszorg onderzoekt. Zijn verschillende TEDTalks hebben meer dan 1 miljoen views.
Na zijn bachelordiploma te hebben behaald aan de Brown universiteit en zijn geneeskunde studies te hebben afgerond aan Stanford, werd Dr. Kraft lid van de raad voor interne geneeskunde en pediatrie in het Massachusetts General Hospital en het Boston Children's Hospital. Daarna verkreeg hij nog een beurs aan Stanford om zich te verdiepen in de hematologie/oncologie en beenmergtransplantatie. Hij deed ook uitgebreid onderzoek naar stamcelbiologie en regeneratieve geneeskunde. Dr. Kraft is de uitvinder van de MarrowMinder, een apparaat, waarmee men beenmerg kan bekomen door middel van een weinig invasieve ingreep. Hij stichtte RegenMed Systems, een bedrijf dat technologieën ontwikkelt om regeneratieve therapieën die gebruik maken van volwassen stamcellen mogelijk te maken. Hij werkt als adviseur voor X-Price, Nokia, Qualcomm Life, en verscheidene start-ups in de gezondheidssector.

Runway - Joe Vasquez

Inleiding door Joe Vasquez

Runaway is een technologische innovation hub die ondernemers, startups, VCs, mentors, Fortune 500 bedrijven en experten uit de industrie samen brengt. We bevinden ons op 1355 Market St. (Twitter HQ), waar we coworking plaatsen aanbieden aan ondernemers, accelerator programma's aan startups met een hoog groeipotentieel, diensten voor de inovatie van bedrijven voor multinationals en we doen ook aan event programmatie.

Joe Vasquez : "Bij Runway is mijn tijd verdeeld over twee functies: het beheren van de Michelson Runway-technologie-accelerator en samenwerken met internationale bedrijven om hun externe innovatiemogelijkheden en startup-netwerk uit te breiden via M & A- en BD-kansen. Aan het eind van de dag is het mijn doel om door te gaan met het bouwen van Runway tot het go-to innovatie-ecosysteem voor startups, investeerders en bedrijven die er alles aan doen om de wereld te veranderen. Ik heb het geluk om samen te werken met de slimste en meest gepassioneerde mensen om dit te realiseren."

Consensys - Alessandro Voto

Gedecentraliseerde applicaties voor blockchain-ecosystemen

ConsenSys is de grootste organisatie ter wereld die zich bezig houdt met Ethereum en Web 3.0

Alessandro Voto is een regiodirecteur van de westkust voor Consensys, een in Brooklyn gevestigde venture studio met blockchaintechnologie. Alessandro brengt organisaties en sociale ondernemers in contact met de Blockchain-gemeenschap in de San Francisco Bay Area om gedecentraliseerde applicaties en diensten te bouwen. Zijn focus ligt op het snijvlak van economisch ontwerp, peer-to-peer technologie en sociale verandering.

Dinsdag

Crowd Companies - Jeremiah Owyang

Innoveren met nieuwe technologieën om uw klanten te bereiken

Founding Partner at Kaleido Insights & Founder of Crowd Companies, Innovation Council

Jeremiah Owyang staat aan het roer van Crowd Companies, een raad voor grote bedrijven die de leider willen worden in de Collaborative Economie (sharing economy, maker movement en co-innovatie).

Gigster - Benny Du

Gigster is een door AI aangestuurd platform voor softwareontwikkeling op vraag dat steunt op een snelgroeiend netwerk van 1000+ uitmuntende freelance ontwikkelaars, ingenieurs, ontwerpers en productmanagers.

Benny Du is Partnership Coordinator bij Gigster. Gigster is de gemakkelijkste manier is om aangepaste software te bouwen, waarbij 's werelds beste ontwikkelaars, productvisionairs en toonaangevende tools worden samengevoegd tot een enkel krachtig platform.

L'atelier - Bank of the West

Met zijn toekomst gerichte visie en grote ervaring in het begrijpen en interpreteren van de digitale economie, is het de rol van L'Atelier BNP Paribas om de BNP Paribas Groep en zijn clienten te begeleiden in het formuleren van de juiste strategie om toekomstige veranderingen goed te doorstaan en er zelfs hun voordeel uit te slaan.

Reason

Reason is een pioneer in een nieuwe soort escape rooms. Deze kamers combineren het ontdekken van toekomstige technologieën met fysiek teamwerk, waarbij steeds gestreefd wordt naar het creëren van een volledige ervaring. In dit digitale tijdperk geloven we dat het belangrijk is om onze connectie met het technologische en met elkaar te humaniseren.

Woensdag

Berkeley - Pieter Abbeel

De kracht en uitdagingen van AI

Pieter Abbeel ontving een BS / MS in Elektrotechniek aan de KU Leuven (België) en behaalde in 2008 een doctoraat in Computer Science aan de Stanford University. Hij kwam in de herfst van 2008 bij de faculteit van UC Berkeley, met een afspraak in de Afdeling Elektrotechniek en Computerwetenschappen Zijn onderzoek richt zich op robotica, machinaal leren en controle.In 2014 richtte Pieter Gradescope op, een web-app die het corrigeren stroomlijnt, dat lesgevers in staat stelt om 2x sneller testen te scoren en tegelijkertijd de nauwkeurigheid, consistentie en transparantie te bewaren, zonder afbreuk te doen aan het beoordelingsformaat. Het is gratis, probeer het uit als u minder tijd wilt besteden aan het corrigeren zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit

Eat Just (vroeger Hampton Creek)

Eat Just is een Amerikaanse bedrijf actief in de voedingsector met hoofdkwartier in San Francisco dat zich specialiseerd in plantaardige voeding. Het werd opgericht in december 2011 door Josh Balk en CEO Joshua Tetrick. De 110 medewerkers leggen zich vooral toe in de productie van dressings, cookies en mayo's...

Avametric

Een mooie en geavanceerde manier om jouw juiste fit te vinden. Het Avametric software platfom biedt geautomatiseerde content creatie voor merken, kleinhandel en e-commerce sales tools en een verhoogde efficientie op gebied van kleding design en productie. We zijn trots op de steun die we ontvangen van onze hoofd sponsor: Khlosa Venture. Spreker van de dag David Jackson oprichter en Chief Technology Officer bij Avametric.

Dinner @ Feastly + networking with Speakers

Feastly is een peer-to-peer platform dat chefs in staat stelt om een etentje te organiseren. Wanneer ze willen en waar ze willen. Wij geloven dat elke keuken een potentieel restaurant is. Met Feastly krijgen mensen de kans om unieke maaltijden te ontdekken en uit te proberen van de beste supper clubs, pop-ups, professionele chefs en hobby chefs over de hele wereld.

Donderdag

Biomimicry door Yeshua Adonai & Tamsin Wooley-barker

Geïnspireerd door de natuur – systemen denken op een ander niveau

CEO & Founder at Systemic Innovation empowering leaders design regenerative organizations inspired by nature.

Yeshua Adonai : "Als coach, docent en ondernemer help ik leiders om hun leven en onderneming te veranderen. Ik gebruik mijn eclectische ervaring met het doen bloeien van organisaties om voor anderen hetzelfde te doen. De projecten die ik heb uitgebouwd hebben miljoenen mensen positief beïnvloed. Zowel binnen traditionele ondernemingen, non-profit organisaties en overheidsinstanties in verscheidene industrieën: kunst, media, onderwijs, gezondheid, omgeving, voeding, water, mobiliteit, energie, bestuur en vrede. Ik heb een interdisciplinaire achtergrond als U.S. Marine Staff Sergeant, U.S. Department of State diplomaat, tourmuzikant, stedelijke monnik, bouwer van bewegingen, organisator van gemeenschappen en events, technologist en oprichter van sociale ondernemingen en non-profit organisaties.
Ik ben pionier in een nieuw veld van sociale innovatie dat biomimicry, regeneratieve ontwikkeling en mindfulness integreert. Als student van de school van het leven, leer ik van de natuur om een harmonieuze, duurzame, onderling geconnecteerde, samenwerkende, veerkrachtige en regeneratieve wereld te creëren. Niet zo lang geleden verhuise ik naar San Francisco waar ik me settelde na 15 jaar lang de wereld ontdekt te hebben. Ik ben een vegetariër, meditatie coach, actieve autodidact, ik geef om gezondheid en geniet ervan om tijd door te brengen in de natuur. Enkele momenten die mijn leven verrijkten: bijna-doodervaring, oorlog met Irak, uitvoerige mediatie, enkele sabat jaren, huwelijk/scheiding, het opvoeden van een tiener, trekken door de wildernis in California met mijn rugzak en internationaal leven. Ik ben steeds op zoek naar een meer verrijkende, duurzame/regeneratieve levensstijl en ik leid een leven van mededogen. Kerncompetenties: strategist, sociaal architect, ontwerper van regeneratieve systemen, transformationele executive coach, humanistisch perspectief, hollisitische duurzame levensstijl, energie genezer, mindfulness student/leraar en facilitator van workshops. Gecertificeerde regeneratieve beoefenaar bij Regenesis Group. Ms Biomimicry (ASU, 2017)"

Tamsin Woolley-Barker : "Innovatieve oplossingen, geïnspireerd door de natuur."
Dr. Tamsin Wolley-Barker is een Bio-geïnspireerd Innovatie Consultant, onderzoeker, professor en auteur. Ze is een onafhankelijke biologe bij de 'Design Table' waar ze samenwerkt met organisaties zoals Biomimicry 3.8 en het Biomimicry Instituut. Ze levert vaak bijdragen aan de AskNature website van het Biomimicry Instituut. Ze schreef een boek genaamd: TEEMING: How Superorganisms Work for Infinite Wealth in a Finite World, beschikbaar via White Cloud Press. Tamsin heeft diplomas in plantenwetenschappen en beeldende kunst van de UC Santa Cruz, Biomimicry van de Arizona State Universiteit (waar ze ook les geeft), en een doctoraat in evolutionaire antropologie van NYU. Haar eraring met levende wezens is divers. Zo werkte ze als marine biologe in Alaska, als primatologe in Ethiopië (waar z wilde bavianen opspoorde), als populatiegeneticus en als biotech genomics wetenschapper. Haar passie voor levende organismen wordt aangevuld met een uitgebreide achtergrond in business, design en duurzaamheid en een 12 jaar lange ervaring als mede oprichter en CEO van een succesvol media agentschap, dat ze verkocht in 2011. Verder werkte ze nog in de biotechnologische marketing, maatschappelijk verantwoord ondernemen, leiderschap en ontwikkeling en als content developer voor de California Association of Museums, waar ze een baanbrekend groen museum initiatief mee utiwerkte, dat ondertussen nationaal is doorgegroeid. Als schrijfster maakt ze vaak bijdragen voor verschillende magazines, zoals 'Digital Magazine of the Year' finalist Zygote Quarterly, Triple Pundit en GreenBiz. Ze heeft ook haar eigen column 'The Biomimicry Manual', die uitgegeven wordt op inhabitat.com, een duurzaam ontwerp magazine met een bereik van meer dan 3 miljoen. Ze is ook medeoprichter van Biomimicry San Diego, een organisatie die innovatie geïnspireerd door de natuur willt promoten. Daarnaast is ze ook Chief Scientific Advisor by MycoMesh, een organisatie met het maatschappelijk doel om een bio-geïnspireerd platform te creëren gericht op collectieve actie.

B8ta

b8ta helpt mensen om nieuwe technologische producten te ontdekken, uit te proberen en te leren kennen. Het biedt de makers van de producten een eenvoudig 'retail-as-a-service'-model waardoor zij de touwtjes in handen hebben.

Nick Romero Door mijn bijna twintig jaar ervaring in alle aspecten van interieurontwerp en retailmanagement heb ik veel ervaring in het werken met klanten en leveranciers, zowel lokaal, nationaal en internationaal. Het is mijn filosofie om een band van wederzijds respect op te bouwen met klanten, medewerkers en leveranciers om zo schitterende resultaten te bereiken. Ik heb een ruime ervaring in elk domein gaande van verkoop over marketing tot HR. Hierdoor kan ik de wensen van de klant zeer goed in evenwicht brengen met de doelstellingen van de werkplek, zodat alles vlot verloopt en iedereen gelukkig is. Dit alles helpt mij om onze klanten de service te geven die ze verdienen.

Quid - Jonathan Whetstone

Quid is een software die miljoenen documenten en aanbiedingen leest in een oogopslag. Ze bieden ook instant inzichten door deze content visueel voor te stellen. Zo, combineren we menselijke intuitie met de intelligentie van machines, dit stelt ondernemingen in staat om beslissingen te maken die belangrijk zijn.

Jonathan Whetstone : "Bouwt en beheert alle relaties met financiële services voor Quid, een SAAS-bedrijf dat bedrijven helpt om strategischer over alles te worden. In deze rol werk ik met allerlei soorten organisaties om niet alleen te helpen bij de bedrijfsontwikkeling van hun strategische doelen, maar ook advies geven over strategische efficiëntie. Wat van vitaal belang is voor het succes van een organisatie. Het leukste werk komt van het samenwerken met bedrijven die hun perspectiefindustrieën willen leiden.Voordat ik bij Quid kwam, werkte ik bij PayScale, een SAAS-bedrijf dat bedrijven strategischer maakte over compensatie en hen aldoende wilt onderrichten. Ik ben echt gepassioneerd over mijn werk en altijd bereid om contact te maken met andere marketeers, verkoopmedewerkers en HR-professionals.Terwijl ik geniet van alle aspecten van mijn werk, denk ik dat werken met organisaties en bedrijven die strategisch willen zijn mijn favoriete onderdeel is. Ik heb een MBA van de San Francisco State University en een BS van Ithaca College. Ik ben altijd geïnteresseerd in het horen van voormalige collega's, managers of gewoon interessante creatieve mensen, dus neem gerust contact met me op als je contact wilt opnemen."

Turo -  Shelby Clark

Turo is een auto verhuur platform waar eigenaars van wagens in de VS, het VK en Canada die ter beschikking kunnen stellen van reizigers. Of ze nu het land willen doorkruisen, of enkel de stad in moeten, reizigers kunnen hun keuze maken uit een unieke selectie van de dichtsbijzijnde autos. De eigenaars kunnen dan weer een extra zakcentje verdienen, terwijl ze hun steentje bijdragen aan de avonturen van reizigers van over de hele wereld. Als pionier in de sharing economie en de reisindustrie, is Turo een veilige en ondersteunende gemeenschap waar de auto die je huurt deel wordt van jouw verhaal, niet van je vloot. Of het nu een F-150 truch is die je nodig hebt voor je verhuis, een Tesla voor een luxueus weekendje weg, of een klassiek VW busje voor een picture-perfect road trip, reizigers kunnen de auto huren die het best past bij hun avontuur. Ontdek Turo op hhtps://turo.com, in de App Store of bij Google Play. Bekijk zeker ook onze blog Field Notes op https://blog.turo.com/

Shelby Clark is een sociaal ondernemer die geïntrigeerd is door de kracht om mensen online te verbinden om een positieve invloed te hebben op de offline wereld. Shelby is een pionier in" Collaborative Consumption " ook wel " Sharing Economy "genoemd. Deze beweging verandert snel het gedrag van consumenten op veel manieren, het dwingt mensen om alles te delen, van auto's tot appartementen tot grasmaaiers, verenigd door de kernbegrippen die toegang troeven eigendom en waarde ongebruikt is afval. Als een onafhankelijke consultant en spreker, Shelby heeft tot doel deze ideeën te verspreiden naar organisaties over de hele wereld.Shelby is de oprichter en een van de huidige bestuursdirecteuren van Turo (voorheen RelayRides), 's werelds eerste en grootste peer-to-peer autodeelmarkt (Airbnb voor auto's), die meer dan $ 100 miljoen aan financiering heeft opgehaald bij vooraanstaande beleggers en nu actief is in meer dan 4.000 steden in de VS, Canda en het Verenigd Koninkrijk. Turo heeft een wereldwijde industrie voortgebracht, die samenwerkingen met grote bedrijven heeft vergaard en aanzienlijke persaandacht heeft verkregen bij honderden vestigingen over de hele wereld. Meest recent was Shelby de oprichter en CEO van Peers.org, die erop gericht was werknemers in de deeleconomie te ondersteunen, aanvankelijk door een reeks producten op maat van de behoeften van onafhankelijke werknemers uit te bouwen en zich zo te richten op de ontwikkeling van een systeem om draagbare voordelen voor onafhankelijke werknemers, die buiten het vangnet van onze maatschappij vallen, te ondersteunen. Shelby startte zijn loopbaan in management consulting en heeft ook aanzienlijk onafhankelijk advies gegeven, waarbij hij grote bedrijven adviseerde over strategie, projectimplementatie en operations.Specialties: peer-to-peer autodelen, peer-to-peer marktplaatsen, delende economie, collaboratieve consumptie , ondernemerschap, technologische innovatie, autodelen, alternatieve mobiliteit, startup finance, risicokapitaal, bedrijfsstrategie, microfinanciering, internationale ontwikkeling, verzekering, classificatie van werknemers, onafhankelijke contractant, toekomst van het werk, on-demand economie.

Castellins

Castellins

Thomas Verhaest & Laurence Van de Casteele

Castellins produceert en verwerkt vlasvezels voor diverse, baanbrekende toepassingen en is actief in de trading van korte en lange vlasvezels. Castellins exporteert naar meer dan 30 landen, met China als grootste afzetmarkt.

Maar de vlassector blijft een zeer moeilijke markt, voornamelijk door de grote volatiliteit in prijs, kwaliteit en volumeproductie. Castellins wil de evoluties in de sector niet ondergaan en zoekt proactief naar nieuwe markten, producten en toepassingen.

Vorig jaar werd Novofibre opgericht, een spin-off die de verwerking van reststromen onderzoekt. De focus ligt op de productie van zeer sterke, lichte composietmaterialen, bruikbaar voor o.a. vliegtuigen, fietsen, de meubelindustrie en watervaste vloerbekleding, een wereldwijd sterk groeiende markt. NovoFibre is daarmee één van de eersten om de knowhow van composieten te combineren met de uitgebreide kennis van vlasvezels.

Omdat Castellins/NovoFibre actief de markt herdefinieert en uitbreidt, en bijdraagt tot het lokale behoud van de vlasproductie, koos de jury hen als één van de winnaars van 'The Change League'.

www.castellins.com

cosucra

Cosucra - Groupe Warcoing

Eric Bosly & Jacques Crahay

Cosucra is actief in de extractie en raffinage van voedingsingrediënten bestemd voor menselijke consumptie. Het produceert plantaardige proteïnen op basis van eiwitrijke erwten en oplosbare voedingsvezels op basis van chicoreiwortels.

De onderneming is een locale speler met beperkte omvang, en dat in een markt die gedomineerd wordt door multinationals. Om deze mastodonten het hoofd te bieden, ontwikkelde Cosucra een ‘David en Goliath’-strategie: voluit inzetten op aanpassingsvermogen, flexibiliteit en autonomie van de medewerkers om zo het verschil te maken en snel vooruitgang te boeken.

De nieuwe strategie binnen het bedrijf laat alle medewerkers toe om zelf en op basis van hun competenties beslissingen te nemen, waarbij het belang van de onderneming ten allen tijde centraal staat. Dit co-beslissingsrecht is niet gestoeld op een klassieke autoriteitshiërarchie, maar gaat uit van de kracht van gedeelde kennis en collectief intellect.

Deze gedurfde aanpak – de proactiviteit verhogen binnen een complexe omgeving om sneller te kunnen handelen en zo de beperkte omvang van de onderneming ten volle uitspelen – lijkt al meteen zijn vruchten af te werpen. De groei van Cosucra heeft de kaap van 10% per jaar inmiddels overschreden en de medewerkers zijn uitermate gemotiveerd. In deze ‘wereld in verandering’ is het nu de uitdaging om deze trend op lange termijn door te zetten.

Deze nieuwe bedrijfsmodus die uitgaat van respect voor elk individu, individuele competetenties en beslissingsrecht, maakt Cosucra tot een terechte winnaar van de ‘The Change League’.

www.cosucra.com

dauvister

Dauvister

Valérie Michel & Yves Warnant

Dauvister SA begon als een kleine onderneming in centrale verwarming. Vandaag is het één van de grote spelers op de markt van energie-efficiëntie in België, met als kernactiviteit het installeren en onderhouden van multi-energieverwarmingsinstallaties en zonnepanelen.

Deze markt staat bekend als heel volatiel, zeker nu ook de grote energieleveranciers er hun spierballen laten rollen. Waar Dauvister vroeger enkel concurrentie had van de kleine lokale cv-specialisten en elektriciens, moet het vandaag het hoofd bieden aan de grote gas- en elektriciteitsleveranciers.

Dauvister opteerde daarom voor een sterke groei gericht op technologisch meesterschap en een slimme geografische ontplooiing van zijn verschillende vakgebieden. Om dat te bereiken, werd een drievoudig actieplan op poten gezet:

  • informatisering van de productiemiddelen om de productiviteit te optimaliseren.
  • partnership met EDF Luminus, één van de grote spelers op de markt.
  • diversifiëring van de activiteiten om minder afhankelijk te zijn van de residentiële markt.

De resultaten van deze strategie lieten niet lang op zich wachten: Dauvister ging van 60 medewerkers in 2014 naar 135 in 2017, en zag zijn omzet in 3 jaar tijd meer dan verdubbelen.

De spectaculaire sprong van traditionele cv-specialist naar innovatieve partner in energie-efficiëntie heeft de jury overtuigd om Dauvister te selecteren als één van de tien winnaars van ‘The Change League’.

www.dauvister.com

Het_Anker

Het Anker

Charles Leclef & William Leclef

Het Anker is een familiebrouwerij die al 5 generaties lang bier brouwt in het Groot Begijnhof van Mechelen.

In 1990, bij het wegvallen van de vorige generatie, verkeert de Mechelse stadsbrouwerij in een existentiële crisis. Grote verschuivingen domineren bovendien de sector. De binnenlandse consumptie in een uiterst competitieve thuismarkt is structureel dalend, terwijl speciaalbier een heropleving kent bij de consument. En dat in een markt met een typerend korte levensduur voor producten.

Dit alles is voor Het Anker de katalysator voor vernieuwing. De historische site wordt opgewaardeerd en krijgt door zijn ontsluiting een bredere maatschappelijke rol. Er wordt geïnvesteerd in de productie en ingezet op strategisch partnership, wat o.a. uitmondt in de release van een ‘copernicaans vernieuwend’ eco-efficiënt biervatenconcept. Het in 2010 met succes opgestarte whiskyproject won de afgelopen jaren meerdere internationale onderscheidingen en zorgde reeds voor enkele Belgische primeurs. Daarenboven werden enkele succesvolle licentieproducenten aan het merk ‘Gouden Carolus’ gekoppeld (kaas, chocolade, paté). Door het herstel van familietraditie en baanbrekend ondernemerschap binnen een nichemarkt is Het Anker intussen uitgegroeid tot een organisatie met 75 medewerkers en meer dan 30.000 bezoekers per jaar.

De jury is dan ook verheugd om familiebrouwerij Het Anker te mogen bekronen als één van de tien winnaars van ‘The Change League’.

www.hetanker.be

howest

Howest – University College West-Flanders

Lode De Geyter & Roel Vandommele

Howest is een innoverende en ondernemende hogeschool met campussen in Brugge en Kortrijk, ontstaan uit de fusie van 6 hogescholen.

Om de in oude structuren vastgeroeste organisatie met afzonderlijke departementen de 21ste eeuw binnen te loodsen, was het doorvoeren van een gedurfd en innovatief strategisch plan noodzakelijk.

Het nieuwe strategisch plan werd top-down en bottom-up geschreven en er kwam een nieuwe structuur zonder departementen. Trouw aan haar nieuwe missie, visie en gedeelde waarden is Howest uitgegroeid tot een kenniscentrum dat anticipeert op de behoeften van de maatschappij en het brede werkveld. Door de opleidingen een toekomstgerichte invulling te geven en bewust voor nieuwe profielen te kiezen, werkt Howest mee aan het ombuigen van een brain drain in West-Vlaanderen naar een brain gain.

Howest toont aan dat ‘change’-processen perfect in een hogeschoolomgeving geïntegreerd kunnen worden. Daarom selecteerde de jury hen als één van de tien winnaars van ‘The Change League’.

www.howest.be

point_carré

Point carré

Xavier Goebels

PointCarré is een fashion family store en telt 28 verkooppunten met een oppervlakte van 600 tot 1.300 m2, gelegen in kleinere of middelgrote steden.

Na meer dan 20 jaar klassieke ‘brick and mortar’-logistiek, waarbij de groei gelijkliep met een toenemend aantal verkooppunten, begreep PointCarré dat een verdere evolutie enkel mogelijk was door de onvermijdelijke digitalisering van de onderneming en haar aanbod.

Vanuit dat besef nam het businessmodel van PointCarré een stevige bocht. De nieuwe strategie was gebaseerd op de EXCONONOMY: nadruk op klantenbeleving, voortdurend experimenteren, nauw samenwerken met strategische partners en functioneren binnen ecosystemen.

De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend: de omzet van de 6 winkels die al volgens het nieuwe concept werken, ligt 20 tot 50% hoger dan dat van de ‘klassieke’ verkooppunten. Klanten die gebruik maken van het nieuwe getrouwheidsprogramma kopen gemiddeld tot 40% meer en bezoeken de winkel tot 22% vaker per seizoen. Het doel is nu om de dienstverlening in het hele netwerk te uniformiseren.

Deze radicale en geslaagde commerciële zet heeft de jury overtuigd om PointCarré uit te roepen tot één van de tien laureaten van ‘The Change League’.

www.pointcarre.eu

qitenic

Qinetic Space

Erik Masure & Frank Preud’homme

QinetiQ Space (QS) is een Belgisch bedrijf uit de ruimtevaartsector dat systemen, instrumenten en ruimtevaartapparatuur levert aan de Europese Ruimtevaart Organisatie ESA en de grote Europese ruimtevaartbedrijven.

Waar de ruimtevaartsector vroeger bepaald werd door overheidsinstellingen als NASA, ESA en militaire gebruikers, vraagt de markt steeds meer om een aanpak vergelijkbaar met die in de luchtvaart of automobielsector. Technologische evoluties als Oneweb, IoT, Google Earth vragen om constellaties van kleine, goedkopere satellieten voor commercieel gebruik. Amerikaanse entrepreneurs als Elon Musk, Jef Bezos en Richard Branson gooien zich op de markt.

QinetiQ Space zette een strategie op om door te groeien naar de operationele missies van ESA, en van daaruit naar de commerciële en wereldwijde gouvernementele markt. Een doelstelling die gehaald werd door het winnen van SAOCOM project voor aardobservatie en het SMILE project voor een Europees-Chinese satelliet. In parallel wordt geïnvesteerd in extra Business Development capaciteit en zorgt een aantrekkelijk HR-beleid in om talent aan te trekken en te behouden met als doel om tot een ‘ambidextrous organisation’ te komen.

Door het nauwlettend opvolgen van evoluties in de sector en het creëren van een structuur waarin nieuwe ideeën kunnen worden ontwikkeld, slaagt QinetiQ Space erin als kleine speler te concurreren met de Boeings van deze wereld. Daarom selecteerde jury QinetiQ Space als één van de tien winnaars van ‘The Change League’.

www.qinetiq.com

Recybois

Recybois

Ulrich François & Bernard François

Recybois, a branch of Groupe François, has been producing renewable energy (cold/heat storage systems) since 2003, and operates in a range of domains in the circular economy.

Recybois, een filiaal van de Groupe François, produceert sinds 2003 hernieuwbare energie en is actief binnen verschillende domeinen van de circulaire economie en de productie van hernieuwbare energie (koude- & warmteopslag).

De groep wil overschakelen op gedecentraliseerde en volledig geïntegreerde energieoplossingen op basis van trigeneratie (de gelijktijdige productie van warmte, koude en elektriciteit). Die oplossingen worden uitsluitend aangedreven met hernieuwbare energie, en dit via langetermijn-aanbestedingscontracten volgens een virtualisatiemodel dat best kan omschreven worden als ‘Green Energy as a Service’.

Deze nieuwe strategie wordt in eerste instantie doorgevoerd op het commerciële vlak, door te evolueren van ‘productleverancier’ naar ‘oplossingsleverancier’. Op technisch vlak wil Recybois verschillende hernieuwbare energiebronnen (pellets, zonnepanelen, windmolens) samenbrengen in geïntegreerde netwerken.

Deze innovatieve aanpak bleek al snel te renderen, getuige daarvan de vele pilootprojecten in ontwikkeling en de diverse bekroningen voor uitmuntendheid, innovatie en duurzaamheid.

Dit staaltje van aanpassingsvermogen en innovatie overtuigde de jury om Recybois uit te roepen tot één van de tien laureaten van ‘The Change League’.

www.palletfrancois.com

Wingen

Van Wingen

Jean-pierre Van Wingen & Eleonora Van Wingen

E. VAN WINGEN NV (EVW) levert energieoplossingen met interne verbrandingsmotoren. Alles draait er rond energie en energie-efficiëntie. Hun producten zijn aanwezig in alle sectoren: van verzorgingsinstellingen tot banken en datacentra, van internationale industriële bedrijven tot overheidsdiensten en lokale KMO’s.

Inspelend en soms zelfs anticiperend op de vraag van de markt heeft het productgamma zich met in-house engineering ontwikkeld tot meer complexe oplossingen waarin noodstroomvoorziening, warmtekrachtkoppeling en energiesturingen zijn geïntegreerd.

Innovatie groeit bij EVW van binnenuit, getriggerd door de klimaat- en milieuproblematiek en de evolutie naar meer duurzaamheid. Op het stuk van innovatie wordt gezocht naar kruisbestuiving via platformen als de Vlaamse Energiecluster en de Power To Gas cluster. EVW zet in op energieopslag, want 100% hernieuwbare energie is ondenkbaar zonder opslag of slimme gebruikers en bronnen die zorgen voor evenwicht tussen energieproductie en verbruik.

EVW koppelt innovatie en duurzaamheid in een lokaal maakbedrijf en dit binnen een groeiproces waarin handelingen en doelstellingen in overeenstemming zijn met de beleidsvisie, nl. een plaats te verdienen in de economie en maakindustrie van de toekomst met producten en diensten die onze maatschappij ten goede komen.

Dat alles maakt E. Van Wingen NV voor de jury een terechte winnaar van ‘The Change League’.

www.vanwingen.be

Vetex

Vetex

Patrick Rigole & Geert Vermunicht

Vetex ontwikkelt textielcoating en behoort tot de top in zijn segment. De producten worden voornamelijk toegepast in de kleding-, de medische en de voedingssector.

Het gebruik van solventgedragen polyurethaan, dat over zeer goede waterafstotende eigenschappen beschikt maar schadelijk is voor het milieu, kwam echter steeds meer onder vuur te liggen. Steeds meer klanten, vooral grote kledingmerken, vroegen om verandering.

De zoektocht van Vetex naar een milieuvriendelijk, efficiënt, betaalbaar en voldoende flexibel alternatief leidde tot een doorbraak met ‘Optimized Coatings with 2 Component Polyurethane Systems’ (OC2PUS™), een uniek 2-componenten polyurethaansysteem. Deze solventvrije technologie werd nog niet gebruikt in textieltoepassingen. Met OC2PUS™ neemt Vetex een wereldwijde pioniersrol in. OC2PUS™ kreeg de Techtextil Innovation Award en is één van de blikvangers in het Belgisch paviljoen van Fedustria op Techtextil 2017.

De jury selecteerde daarom Vetex als één van de tien winnaars van ‘The Change League’.

www.vetex.eu

Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

The Label Key Captcha not found

captcha
The Label Key PrivacyNoticePart1 not found The Label Key PrivacyNoticeLinkTxt not found The Label Key PrivacyNoticePart2 not found

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top