Article

18.05.2018

Zullen privésteden de ontwikkeling van smart cities stimuleren?

Een aantal techreuzen is van plan eigen privésteden te bouwen. Omdat deze futuristische, digitaal uitgeruste steden tal van innovaties onder de aandacht zullen brengen, kunnen deze projecten wellicht helpen de ontplooiing van smart cities te versnellen.

De toplui van enkele internetgiganten lijken opeens in de ban te zijn geraakt van stadsplanning. Zo kondigde Microsoft-oprichter Bill Gates onlangs aan dat hij een digitale stad wil bouwen in Arizona met de naam Belmont, en onthulde Eric Schmidt, voorzitter van Google-moederbedrijf Alphabet, zijn Sidewalk Toronto-project.

De projecten staan dan nog wel in de kinderschoenen, maar er staat veel op het spel. Smart cities vormen een gigantische toekomstige markt die overal ter wereld snel aan belang zal winnen. Door eigen steden te bouwen en aanzienlijke investeringen te doen, kunnen grote internetspelers volop experimenteren in levensechte omstandigheden. Ze kunnen er innovatieve technologieën ontwerpen, testen en aan de hele wereld tonen die in de nabije toekomst kunnen bijdragen aan het beheer van megasteden. We moeten er wel bij vertellen dat ze eerder volgers dan pioniers zijn, aangezien er al enkele hoogtechnologische modelsteden met privémiddelen zijn gebouwd in Azië en op het Amerikaanse continent. Zullen al die projecten echt de snelle opkomst van smart cities bevorderen? Louter technologisch gezien kunnen we daar wel van uitgaan.

De ultieme smart city?

In Zuid-Korea, vlakbij Seoel, werd de futuristische stad Songdo gebouwd. Prijskaartje: 35 miljard dollar, volledig betaald met privégeld. De stad is 610 hectare groot en staat vol nieuwe, volledig gedigitaliseerde flatgebouwen. Songdo gaat prat op zijn geavanceerde digitale technologie en indrukwekkende milieuvriendelijke systemen. Deze volledig operationele slimme stad met 120.000 inwoners is haar rivalen meerdere stappen voor. De lokale overheid heeft initiatieven op basis van digitale technologie ontplooid om de werking van de stad te optimaliseren en het dagelijks leven van de inwoners te stroomlijnen. Zo wordt bijvoorbeeld het autoverkeer geregeld met een state-of-the-art-systeem. Zodra een auto zijn parkeerplek verlaat, wordt de nummerplaat gescand. De gegevens worden vervolgens naar een beheerplatform gestuurd dat berekent hoeveel auto's er rijden of de weg opkomen om het verkeer realtime in goede banen te leiden. Daarnaast hangen er zowat 500 camera's en zijn er een heleboel sensoren geïnstalleerd in het straatmeubilair, die gegevens over het aantal rijdende bussen en hun precieze locatie naar het centrale beheersysteem sturen.

De resultaten staan in verhouding tot de gebruikte middelen: er zijn geen files meer. Het openbaar vervoer is nooit te laat en altijd veilig. De politie heeft toegang tot de gegevens van de sensoren en camera's, en is daardoor snel ter plaatse bij incidenten. Songdo heeft ook op het vlak van duurzaamheid een straatlengte voorsprong op haar rivalen: 99% van de stadsparkings bevindt zich ondergronds en het huishoudelijk afval wordt via leidingen rechtstreeks naar de recyclagefabriek vervoerd. De regenwatertanks en het filtersysteem liggen onder de golfbaan en alle gebouwen hebben zonnepanelen. Het stadsbestuur houdt ook het energieverbruik van elk gebouw nauwlettend in het oog om de kosten en vervuiling in te perken, en eventuele overschotten te verdelen.

Songdo prijkt met recht bovenaan op de lijst van slimme steden. Alleen doet de werking nog enkele vragen rijzen. Aangezien de privéstad in handen is van een consortium van beleggers, worden democratische principes zoals gegevenstransparantie en maatschappelijke dialoog niet in de praktijk gebracht. Hoewel sommigen zich zorgen maken over het centrale toezicht door de stadseigenaren, is Songdo technologisch gezien een schoolvoorbeeld en zal haar model weldra in heel Azië weerklank vinden. Het concept brengt wel een onrustwekkend aspect aan het licht: het lijkt eenvoudiger om een slimme stad van nul te bouwen dan een bestaande stad te transformeren.

Van nul beginnen

In Zuid-Florida werkt voormalig footballspeler en selfmade miljonair Syd Kitson aan zijn Babcock Ranch, een futuristische, volledig verbonden en 'groene' stad. Alle elektriciteit wordt opgewekt met zonne-energie in een zonnepark aan de rand van de stad. Langs de straten staan ook zonnepanelen die de afzonderlijke huizen van stroom voorzien. Als eigenaar van deze kleine slimme stad van 370 km² besloot Syd Kitson een aantal maatregelen te nemen om de hele onderneming nog veel milieuvriendelijker te maken. Benzinewagens zijn niet welkom in Babcock Ranch. Elektrische voertuigen zijn toegestaan, maar er gelden quota.

Kitson wil niet alleen de CO2-uitstoot beperken, maar ook het aantal voertuigen stabiel houden. De circulaire economie krijgt voorrang: fruit en groenten worden verbouwd in de nabijgelegen velden en boomgaarden, en worden verkocht aan lokale winkels en de restaurants van de stad. Omdat Kitson de enige eigenaar is van de stad, voelt de hele benadering wel ietwat autoritair aan. De resultaten zijn echter onbetwistbaar: er is geen vervuiling. Door Babcock Ranch van a tot z te ontwerpen en op te bouwen, en strikte werkingsregels te hanteren, behaalt Kitson resultaten ver boven het gemiddelde en bewijst hij dat zijn methode werkt.

In dezelfde stijl, maar op een veel grotere schaal, bereidt de vastgoedbeleggingsgroep van Bill Gates, Belmont Partners, de bouw van Belmont voor, een stad met technologie ingebed in zijn DNA. Belmont Partners heeft een groot stuk land gekocht in Arizona, op ongeveer honderd kilometer van Phoenix. Belmont moet zo groot worden als Parijs en een heus laboratorium worden voor experimenten rond het concept van smart cities. Zo worden de nieuwste technologieën voor zelfrijdende auto's er getest en innovaties ontplooid op het vlak van groenbeheer in het standslandschap, het gebruik van duurzame energiebronnen en het opzetten van lokale voedselvoorzieningsketens.

Ook Bill Gates wil een rol spelen bij het uittekenen van de slimme steden van de toekomst. Volgens hem is het eenvoudiger om de technologieën voor smart cities te testen en te integreren in een nieuwe stad dan om een bestaande stad om te bouwen. Bestaande steden hebben doorgaans te maken met een lange bouwkundige geschiedenis. In theorie is het veel gemakkelijker om te werken op een braakliggend terrein.

Google deelt dezelfde visie. Sidewalk Labs, het smart city-bedrijf van Alphabet, is een baanbrekend partnerschap aangegaan met de stad Toronto om een kleine slimme stad te bouwen die volledig focust op digitale technologieën. Met dit waagstuk laat Google duidelijk zien wat het binnen het smart city-gebeuren wil bereiken. De internetreus is van plan zijn eigen testcentrum op te zetten om de technologieën te verfijnen die het goed doen in de praktijk en in de markt gebracht kunnen worden.

Publiek-private samenwerking

Een slimme stad is duidelijk niet het exclusieve terrein van de overheid. Ze kan alleen vorm krijgen als de privésector mee in het avontuur stapt en de nodige technologieën levert. Een publiek-private samenwerking is dus cruciaal, en de internetreuzen hebben dat goed begrepen. Het wordt een enorme uitdaging om slimme steden tot de norm te maken voor stadsontwikkeling in de 21e eeuw.

Laten we hopen dat dergelijke privésteden, van nul gebouwd en gebaseerd op digitale innovatie, de opkomst van echte maatschappelijk verantwoorde slimme steden zullen bevorderen. Slimme technologie mag per slot van rekening niet het enige criterium zijn om een stad toekomstbestendig te maken.

(Bron: BNP Paribas – L'Atelier)
Article

10.06.2024

Elektronische facturatie tussen bedrijven wordt verplicht

Het wetsontwerp dat die verplichting wil invoeren in ons land, ligt momenteel voor bij het federaal parlement. Na de goedkeuring van het ontwerp, gaat de verplichte ‘B2B e-invoicing’ in vanaf 1 januari 2026. Onze experts leggen uit waarom België de nieuwe regels wil invoeren, wat de gevolgen zijn voor uw onderneming en hoe we u voortaan nog beter kunnen helpen.

“Het wetsontwerp sluit aan bij internationale ontwikkelingen en initiatieven op Europees vlak”, steekt Nicolas De Vijlder, Head of Beyond Banking bij BNP Paribas Fortis, van wal. “Europa streeft naar een geharmoniseerde digitale standaard. Een gestructureerde elektronische facturatie tussen bedrijven moet ook de administratieve lasten rond facturen verlagen, waardoor bedrijven efficiënter kunnen werken en hun concurrentiekracht verhogen. Door de btw-aangifte te automatiseren, kan de overheid bovendien belastingfraude tegengaan. En ze kan haar economisch beleid aanpassen op basis van meer kwalitatieve gegevens.”

Geen revolutie maar evolutie

“De nieuwe regulering is niet zozeer een revolutie maar wel een evolutie”, vult Erik Breugelmans, Deputy Managing Director bij BNP Paribas Factoring Northern Europe, aan. “De digitalisering neemt toe in alle domeinen van de samenleving. Kijk maar naar de stijging van het elektronische betaalverkeer en de bijkomende verplichtingen van de voorbije jaren rond elektronische facturatie naar de overheid toe. In dat opzicht is het wetsontwerp voor een verplichte elektronische facturatie tussen bedrijven een logische volgende stap. Onze bank wil zeker meewerken aan dat proces, al is het niet de bedoeling dat we de taak van de boekhoudprogramma’s of fintechs overnemen. We staan wel klaar om onze klanten te helpen op het gebied van betalingen en financieringen.”

De impact op bedrijven

“Klanten moeten zich ervan bewust zijn dat de nieuwe regelgeving een impact zal hebben op zowel interne als externe processen”, gaat Erik Breugelmans verder. “Het gros van de Belgische bedrijven is vooral internationaal gericht, waardoor de invoering van de elektronische facturatie complexer zal zijn dan voor bedrijven die op een interne markt terugvallen. Aangezien de wet in één beweging zal worden uitgerold, is het belangrijk om op tijd te starten met de voorbereidingen.”

“De nieuwe regelgeving heeft niet alleen gevolgen voor de boekhoudafdeling van een bedrijf, maar ook voor zijn IT-afdeling”, benadrukt Nicolas De Vijlder. “Vormvereisten worden zeer belangrijk, anders werkt het automatische proces niet. Het grote voordeel van een doorgedreven automatisering is wel dat alles sneller en efficiënter kan verlopen. De tijd tussen het versturen en betalen van een factuur wordt korter en kasstromen worden beter voorspelbaar. Bovendien neemt de kans op fouten af en wordt het risico op fraude kleiner, aangezien alle transacties langs een beveiligd kanaal passeren.”

Klaar om u nog beter te begeleiden

“Dankzij de doorgedreven digitalisering als gevolg van de nieuwe regelgeving, zullen we betalingen verder kunnen optimaliseren”, besluit Erik Breugelmans. “Het is onze rol als bank om de vorderingen van onze klanten zo snel en vlot mogelijk te financieren. Zo kunnen ze eenvoudiger beschikken over hun werkkapitaal. Bovendien hebben we al een heel proces doorlopen op het vlak van automatisering op grote schaal, waardoor we ons snel kunnen aanpassen aan de nieuwe regels. We kunnen ook een beroep doen op de expertise van de BNP Paribas-groep. Die ontwikkelt momenteel een e-invoicing-oplossing voor grote bedrijven.”

Meer weten?

Beluister de aflevering over B2B e-invoicing.

Klantenbinding via abonnementen om slimmer te kopen, uit een dal klimmen dankzij nieuwe ideeën … Emna Everard vond de juiste aanpak om haar Brusselse start-up op het goede spoor te zetten.

Emna Everard komt uit een familie van diëtisten en weet dus wat gezond eten is. “Toen ik twaalf was, ontcijferde ik al de etiketten op verpakkingen. Mijn droom was om op een dag een supermarkt te openen waar je blindelings je boodschappen zou kunnen doen”, vertelt ze.

En omdat ondernemen Emna Everard in het bloed zit, is dat precies wat ze deed. In 2016, kort voor het einde van haar hogere studies, lanceerde ze online de ‘gezondste supermarkt’ onder de naam Kazidomi. Ze stelt hoge eisen aan de samenstelling en de smaak van de producten. Het principe is dat Kazidomi de producten met de grootste zorg uitkiest, zodat de klanten in het volste vertrouwen gezonde, voornamelijk biologische producten kunnen kopen, met focus op plantaardige opties.

Klantenbinding

Zes maanden na de lancering versnelt de groei van Kazidomi dankzij de lancering van het getrouwheidsprogramma. Met een abonnement van 59 euro krijgen klanten kortingen van 20 tot 50 procent op alle online verkrijgbare voedings-, cosmetica- en onderhoudsproducten. Dat levert rendement op én besparing.

In 2017 volgt een eerste financieringsronde van 50.000 euro. Kazidomi groeit, breidt de voorraad uit en levert marketinginspanningen. Emna Everard neemt de eerste twee medewerkers in dienst. De omzet stijgt snel, en ontploft helemaal tijdens de coronacrisis. “Consumenten hadden plots tijd om na te denken over hun gezondheid en welzijn en deden een groot deel van hun aankopen online”, legt Everard uit.

Op zoek naar nieuwe wegen

Na de coronacrisis volgde een keerpunt. “Kazidomi moest een nieuwe weg inslaan. We wilden financieel stabiel zijn en niet afhankelijk van externe middelen”, zegt Everard. Samen met haar teams dacht ze na over de kostenstructuur, de operationele efficiëntie en de marketing. Groei is niet langer het hoofddoel, wel het voortbestaan en de financiële gezondheid van het bedrijf, dankzij een slimme reorganisatie.

Later krijgt Kazidomi de groei weer op gang dankzij twee overnames die zorgen voor krachtige synergieën: Smart Fooding in augustus 2022 en Bébé au Naturel enkele maanden later, een bedrijf gespecialiseerd in gezonde producten voor baby’s en hun ouders. “Via Bébé au Naturel konden we het volume geleverde pakketten verdubbelen”, zegt Everard. “Dat heeft ons geholpen om een beter tarief te bedingen bij de transporteurs en de kosten te verlagen.”

Een bank die luistert en snel reageert

Als bankier van de Brusselse start-up kende BNP Paribas Fortis het bedrijf bij de lancering drie kredieten toe, tussen 2016 en 2019. Die steun was op zich vanzelfsprekend, aangezien het engagement van Kazidomi op het vlak van ESG-doelstellingen (Environmental, Social en Governance) perfect aansluit bij de strategie van de bank. “We konden deelnemen aan het Innovation Hub-programma van BNP Paribas Fortis, en onze relatiebeheerder – die de wereld van de start-ups heel goed kende – was meteen enthousiast en luisterde heel goed. Hij geloofde in ons project, volgde het van dichtbij op en adviseerde ons om een reeks events bij te wonen om daar contact te leggen met andere spelers met trajecten en profielen die voor ons interessant konden zijn”, vertelt Everard, die in 2019 Ondernemer van het Jaar was.

En dat was nog niet alles. “In december 2022 konden we mede dankzij BNP Paribas Fortis Bébé au Naturel overnemen. Start-ups zoals Kazidomi hebben een bank nodig die snel reageert. Als er een kans opduikt, om een ander bedrijf over te nemen bijvoorbeeld, is er geen tijd te verliezen. Dossier analyseren, geld beschikbaar maken … BNP Paribas Fortis reageerde altijd meteen en enthousiast en is ons gevolgd in 99 procent van wat we vroegen”, vertelt de CEO opgetogen.

Kazidomi bestaat nu acht jaar en levert 4.000 producten over heel Europa. De Belgische start-up realiseert 90 procent van zijn verkoop via de website en 10 procent via externe kanalen, zoals Delhaize.

Intussen lanceerde Kazidomi ook het eigen merk Kazidomi, met 200 eigen producten. “Door rechtstreeks met de producenten samen te werken, kunnen we de beste producten leveren tegen de beste prijs.”

https://www.kazidomi.com/nl

Kazidomi is klaar om de wereld te veranderen. Ontdek nog meer boeiende verhalen van ondernemers.

Cosucra investeert in de decarbonisatie van zijn productieprocessen. De klemtoon ligt op vezels en plantaardige eiwitten op basis van chicorei en erwten voor een gezond en minder vervuilend dieet.

Het Henegouwse bedrijf Cosucra bestaat als sinds 1852. Het bedrijf is vrij klein gebleven met 365 werknemers, maar de activiteiten zijn in de loop der tijd wel veranderd. Vanaf de jaren 80 maakte de verwerking van suikerbieten plaats voor cichorei en gele erwten. Suiker werd vervangen door inuline en erwtenproteïne.

“Veel gezinnen hebben weinig tijd om elke dag een verse maaltijd op tafel te toveren. Met onze producten kan de industrie hen gemakkelijke, snelle en voedzame maaltijden aanbieden”, vertelt Eric Bosly, CEO van Cosucra. “Voedingsdeskundigen benadrukken het belang van vezels en plantaardige eiwitten voor de gezondheid en zo’n dieet heeft ook een positieve invloed op onze voetafdruk.”

Nieuwe investeerders

Om een stap verder te gaan in de decarbonisatie lanceerde het bedrijf in 2023 een investeringsplan van zeven jaar ter waarde van 150 miljoen euro. “We zijn ons zeer bewust van de klimaatcrisis, dus we wilden deze overgang snel maken”, zegt Eric Bosly. “Daarom hebben we drie investeerders aan boord gehaald die onze waarden delen en bereid zijn zich op de lange termijn in te zetten.”

Langetermijnrelatie

Cosucra en BNP Paribas Fortis werken al lang samen. “BNP Paribas Fortis heeft ons gesteund bij onze expansie naar Denemarken en de Verenigde Staten. Het is van grote waarde om één en dezelfde gesprekspartner te hebben voor het opzetten van de financiële structuur van dochterondernemingen, het openen van rekeningen in het buitenland, enzovoort. We vergaderen geregeld samen, waardoor we kunnen rekenen op de expertise van teams die gespecialiseerd zijn in de voedingsindustrie. Hun macrovisie is een mooie aanvulling op die van de lokale accountmanagers die onze activiteiten goed kennen.”

Dezelfde marktvoorwaarden

De inspanningen die Cosucra levert, zullen binnen drie jaar leiden tot een daling van 55 procent van de CO2-uitstoot. Decarbonisatie is maar een van de strijdpunten van Eric Bosly. “We pleiten voor dezelfde marktvoorwaarden als dierlijke eiwitten. Waarom wordt er bijvoorbeeld 20 procent btw geheven op melk op basis van erwten terwijl koeienmelk onder 6 procent valt? Plantaardige producten zijn bovendien duurder omdat je door de lagere hoeveelheden geen schaalvoordelen kan halen. Als je rekening houdt met alle ‘negatieve externe effecten’ van dierlijke producten, zowel op gezondheid als milieu, verdient onze sector ondersteuning tot we een zekere omvang bereiken.”

Mentaliteitswijziging

De ondernemer betreurt de manier waarop de detailhandel vlees gebruikt als lokproduct, door zijn marges te verlagen om consumenten een aantrekkelijke prijs te bieden. “In tijden van inflatie is dat prijsverschil des te nadeliger voor ons. Daarom is er vooral een mentaliteitswijziging nodig. Voedingsdeskundigen zeggen dat een wekelijkse portie van slechts 200 tot 250 gram vlees volstaat om er de voedzame voordelen uit te halen, zonder de negatieve effecten. Maar op dit moment consumeren de meeste Belgen eerder 200 gram vlees per dag.”

Ook de concurrentie van geïmporteerde landbouwproducten haalt Bosly aan als een obstakel.

Cosucra is klaar om de wereld te veranderen. Ontdek nog meer straffe verhalen van ondernemers.

“De Europese Green Deal streeft naar een halvering van de input, wat onder meer leidt tot het verbod op veel herbiciden. Boeren zouden begeleid moeten worden bij deze overgang. En een bedrijf als Cosucra, dat cichorei en erwten binnen een straal van 200 kilometer aankoopt, staat niet op gelijke voet met de sterke Chinese concurrentie.”

Brepols bestaat al meer dan twee eeuwen en maakt sinds 1976 agenda’s waarmee mensen hun waardevolle tijd beter kunnen indelen. Via een interne en diverse projectgroep zetten ze volop in op people, planet en prosperity.

“Vanuit Turnhout en een filiaal in Parijs maken wij met onze 110 medewerkers tools waarmee onze klanten hun tijd beter kunnen indelen. En dat komt hun work-lifebalance ten goede”, vat financieel directeur Philippe Pissens de activiteiten van Brepols samen. “Kwaliteit, vakmanschap en creativiteit staan centraal in onze producten. De agenda’s, kalenders en notebooks van Brepols zijn geen wegwerpproducten, maar gaan zonder problemen een jaar mee. Daarnaast maken we zakelijke lederwaren onder de merknaam ‘Maverick’. We zijn ook gestart met een splinternieuwe collectie hoogwaardige notebooks onder de merknaam ‘de KEMPEN’, en we verdelen de bekende Moleskine-notitieboekjes. Tot slot zijn er onze boekbindactiviteiten”, vertelt hij. De belangrijkste markten voor Brepols zijn de Benelux en Frankrijk.

Financieel op de rails

Sinds de oprichting in 1796 heeft Brepols al veel trends en ontwikkelingen zien passeren. De laatste jaren stonden in het teken van groei. Dat is zeker ook te danken aan de financieel directeur, die in 2000 aan boord kwam. Met 17,4 miljoen euro omzet in 2021, 19,6 miljoen in 2022 en vorig jaar 20,8 miljoen zit het bedrijf duidelijk op de juiste financiële rails. “Die cijfers zijn niet alleen een gevolg van prijsstijgingen. We zijn een sterk bedrijf met een solvabiliteit van 70 procent, wat betekent dat we maar 30 procent financieren met externe middelen”, legt hij uit.

Meer dan bomen planten

“Sinds 2009 gebruiken we uitsluitend FSC-gelabeld papier (Forest Stewardship Council). Voor elke boom die sneuvelt, komt er een nieuwe in de plaats. Maar het kan altijd beter. In 2022 gingen we van start met een projectgroep van mensen uit alle bedrijfsniveaus. Die doopten we P3: we focussen op people, planet en prosperity.”

De projectgroep maakte een analyse van de sterktes en zwaktes van het bedrijf, met werkgeversorganisatie Voka als klankbord. “We wilden zeker niet vervallen in greenwashing”, zegt Pissens. Concreet werkte Brepols achttien actiepunten uit, waarmee het al negen van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen kon coveren. Naast een charter gaat het bijvoorbeeld over een code of conduct die de toeleveranciers moeten ondertekenen en respecteren. Andere initiatieven zijn de aandacht voor lokale productie, de beperking van het restafval, de vermindering van het energieverbruik en het uitbouwen van een hr-beleid dat oog heeft voor diversiteit en inclusie. “Het doel van deze projectgroep is een intern en extern draagvlak creëren, en duidelijk communiceren met al onze stakeholders.”

Fluïde organisatie

“Eerlijkheid en transparantie naar onze medewerkers toe dragen we hoog in het vaandel”, gaat Pissens verder. “We overleggen intensief met hen, zowel formeel als informeel. We kiezen bewust voor een fluïde organisatiemodel, tussen het hiërarchische en het zelfsturende in, met veel inspraak. Dat is cruciaal, aangezien een kwart van onze medewerkers de komende drie jaar op pensioen gaat. In die context hebben we ook cobots aangeschaft, waardoor het werk minder fysiek belastend wordt voor hen.”

Heldere communicatie

Pissens benadrukt het belang van helder communiceren naar alle stakeholders toe, ook de financiële partners zoals BNP Paribas Fortis. “De bank is uitgegroeid tot een sleutelfiguur in onze bedrijfsvoering. We bezorgen onze relatiebeheerder gedetailleerde cijfers en houden haar op de hoogte van onze duurzame ambities. Van onze contactpersonen bij BNP Paribas Fortis krijgen we niet alleen informatie over financiële producten, maar ook concrete tips. Denk aan het meten van ons energieverbruik en de mogelijkheden voor subsidiëring, bijvoorbeeld om zonnepanelen te leggen. Er is sprake van communicatie in beide richtingen. Onze samenwerking groeide uit tot een echt partnership. Ondernemen met aandacht voor ESG-aspecten (Environmental, Social, Governance) is de maatstaf bij ieder overleg”, besluit Pissens.

Quote

‘De bank is uitgegroeid tot een sleutelfiguur in onze bedrijfsvoering’
Philippe Pissens, financieel directeur Brepols

Brepols is klaar om de wereld te veranderen. Ontdek nog meer straffe verhalen van ondernemers.

Discover More

Contact
Close

Contact

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

U bent zelfstandige, oefent een vrij beroep uit, start of leidt een kleinere, lokale onderneming? Ga dan naar onze website voor professionelen.

U bent particulier? Ga dan naar onze website voor particulieren.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
Check
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top