Article

26.09.2016

Wifinetwerken zijn niet zonder risico!

Openbare wifinetwerken zijn overal: op café, in stations, bij de post, in bibliotheken en zelfs in parken. Praktisch natuurlijk, maar hoe goed zijn ze beveiligd?

Internetgebruikers verwachten dat er gratis openbare wifi is, en over het algemeen zullen ze er ook zonder veel nadenken gebruik van maken. Uit een peiling die in Frankrijk werd gehouden, blijkt dat 30% eenmaal per maand gebruik maakt van openbare wifi, 24% zelfs meerdere keren per week.

Risico onbestaand?

Op het internet is niets echt 100% beveiligd. Bovendien moeten we goed beseffen dat de openbare wifinetwerken niet versleuteld zijn. De communicatie is vrij toegankelijk voor iedereen. Voor een cybercrimineel is het een koud kunstje om verbinding te maken met een wifihotspot en de gebruikers te bespieden, net als bij een telefoontap.
 
Hoe weet u zeker dat u met het goede netwerk verbonden bent, en niet met een kopie die er even echt uitziet en dezelfde naam heeft? Misschien bent u zich van geen kwaad bewust, terwijl de hacker stiekem uw authenticatie volgt en uw verbindingsgegevens bemachtigt. Door uw medewerkers bewust te maken van deze gevaren, kunt u zich als werkgever een hoop zorgen besparen.

Geviseerde slachtoffers

Vakantiegangers zijn natuurlijk kwetsbaar, maar ook uw commerciële vertegenwoordigers of verantwoordelijken in het buitenland zijn potentiële slachtoffers, ook al beseffen ze het niet. De openbare wifi in de luchthaven of het hotel is vaak gratis en onbeperkt; de verleiding is groot!

In 2014 zouden volgens Kaspersky (uitgever van antivirussoftware) tal van bedrijfsleiders binnen de sector van de luxegoederen het slachtoffer zijn geweest van piraterij via openbare wifiverbindingen in hun prestigehotel. Daarbij werden hun persoonlijke en professionele gegevens gehackt...

De internetproviders gaan zelf ook niet altijd vrijuit. Houden zij de inhoud en de verbindingsgegevens bij, en voor hoelang? Dat is onduidelijk. De wetgevingen en de antiterreurmaatregelen kunnen ook voor tegenstrijdigheden zorgen.

Enkele tips om uw wifiverbinding te beveiligen:

  • Zodra u de wifi van uw toestel niet meer gebruikt, schakelt u de functie best uit;
  • Voer geen paswoorden of bankgegevens in terwijl u een openbare wifiverbinding gebruikt
  • Gebruik voor online aankopen of voor het raadplegen van sociale netwerken liever uw mobiele connectie dan de openbare wifi;
  • Koop in het buitenland een lokale simkaart of een wifirouter;
  • Surf bij voorkeur naar beveiligde sites, herkenbaar aan het slotje en het https-protocol in de url;
  • Professionals kunnen gebaat zijn bij een 'virtual private network' (VPN). Dit is een privénetwerk binnen een openbare computerinfrastructuur zoals het internet. Een VPN is als een onaantastbare ruimte waarbinnen het verkeer leesbaar blijft, maar niet ontcijferd kan worden - een extra beveiligingslaag dus;
  • Neem de nodige voorzorgsmaatregelen als u uw wifinetwerk voor externe gebruikers openstelt: installeer een gereserveerde router om een netwerk te creëren, zonder toegang te geven tot uw bestanden of verbonden toestellen.
(Bron: lefigaro.fr)

Discover More

Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top