Article

29.09.2016

SEPA Direct Debit binnenkort eenvoudiger

Ongeveer 2,5 jaar na de invoering van de Europese domiciliëring krijgt het systeem een beperkte facelift. Wat verandert er precies en wat betekent dit voor uw invorderingen?

Op 20 november 2016 treedt het nieuwe SEPA Direct Debit Rulebook in werking. Deze handleiding legt de spelregels vast voor het gebruik van de Europese domiciliëring. Voor u als schuldeiser is er niets dan goed nieuws: invorderen wordt een stuk eenvoudiger!

 1. ‘FRST’-code voor eerste invordering wordt optioneel
  Wanneer u vandaag een betaling wilt innen via domiciliëring, moet u aangeven of het gaat om de eerste invordering via het mandaat (code ‘FRST’), dan wel een volgende inning (code ‘RCUR’).  Dat onderscheid valt weg: vanaf 20 november 2016 worden beide codes aanvaard voor doorlopende invorderingen.

  Bij nieuwe mandaten is het dus niet langer nodig om de code ‘FRST’ te gebruiken voor een eerste inning. Als u volgens het huidige systeem werkt, hoeft u uw betalingsinstructies niet aan te passen: beide codes blijven gewoon bestaan.
   
 2. Eén dag verwerkingstijd voor alle invorderingen
  Momenteel gelden er andere verwerkingstijden voor de verschillende invorderingstypes. Vanaf 20 november mag u alle betalingsinstructies één dag voor de betaaldatum doorsturen – zowel eenmalige, terugkerende, particuliere (B2C) als professionele (B2B) invorderingen hanteren vanaf die datum dezelfde verwerkingstermijn.

  Voor 20/11/2016 Na 20/11/2016
  Eerste of eenmalige invordering D-5 werkdagen D-1 werkdag
  Volgende of laatste invordering D-2 werkdagen D-1 werkdag
  B2B-invordering D-1 werkdag D-1 werkdag

   
 3. SMNDA’-code krijgt andere betekenis
  Als één van uw klanten met een domiciliëringsmandaat van bank verandert, hebt u vandaag twee opties:
  • de klant een nieuw mandaat laten ondertekenen;
  • het bestaande mandaat behouden en de wijziging signaleren door in het vakje ‘Debtor Agent’ van uw XML-betalingsinstructies de code ‘SMNDA’: (‘Same Mandate New Debtor Agent’) op te nemen.
  Vanaf 20 november verandert de betekenis van deze ‘SMNDA’-code in ‘Same Mandate New Debtor Account. Ze moet vanaf dan ook in het vak 'Original Debtor Account' van de XML-betaalinstructies geplaatst worden.

  Wat betekent dit concreet?
  • de ‘SMNDA’-code geldt voortaan zowel voor een verandering van bank als voor een verandering van rekeningnummer bij dezelfde bank;
  • als u wijzigingen aan een mandaat wilt opnemen in uw betaalinstructies, zult u het XML-bestand dus moeten aanpassen;
  • gebruikt u de code na 20 november toch verder in het veld 'Original Debtor Agent', dan zal BNP Paribas Fortis de instructies voor u corrigeren. U kunt dus perfect blijven werken zoals u nu doet – de invorderingen zullen correct uitgevoerd worden. De nieuwe procedure laat u wel toe uw betaalproces te optimaliseren;
  • u kunt net zoals vroeger ook gewoon een nieuw mandaat opmaken.

Meer weten?

Raadpleeg het volledige SDD Rulebook en de aangepaste XML-instructies op de website van Febelfin (pdf - 0,6 MB)

Schakel een versnelling hoger met Twikey

Uw Europese domiciliëringen beheren vraagt behoorlijk wat tijd. En echt eenvoudig is het niet. Daarom raden we u Twikey aan, een platform dat uw mandaten elektronisch beheert en uw domiciliëringen automatisch plant. Zo geniet u alle voordelen van de Europese domiciliëring zonder de administratieve rompslomp.

Even kennismaken met Twikey via een demo of het platform installeren? Neem snel een kijkje op www.twikey.com/bnpparibasfortis.html.

Discover More

Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top