Article

19.11.2018

IPO: Europa hinkt achterop, België doet beter dan in 2017

Met vier beursgangen in de eerste negen maanden van het jaar, doet Euronext Brussels het beter dan in 2017 op het vlak van IPO. Volgens de kwartaalbarometer van EY vertoont 2018 op wereldschaal een duidelijk contrast ...

Is 2018 wereldwijd een contrastrijk jaar op het vlak van IPO (Initial Public Offering)? Dat blijkt althans de conclusie te zijn van het derde luik van de kwartaalbarometer van audit- en advieskantoor EY. We zien inderdaad twee contrasterende trends. De bedragen die in de eerste negen maanden van 2018 werden opgehaald, zijn 9% hoger dan in 2017. Tegelijkertijd bleef het aantal beursgangen echter terugvallen, en daalde het met wel 18%. Een duidelijk teken dat bedrijven steeds minder risico’s nemen ...

De redenen? De geopolitieke spanningen en het onzekere economische klimaat, en in het bijzonder het handelsconflict tussen China en de VS. Ook de Brexit blijkt zwaar door te wegen. Ondanks die gespannen sfeer merkt EY op dat het activiteitsniveau van dit derde kwartaal zich eerder in de bovenste regionen van de tabel van de voorbije tien jaar situeert, zowel wat het aantal IPO's als de waarde betreft.

In stijgende lijn: reddende 'eenhoorns' ...

Het feit dat het volume van de opgehaalde bedragen niet verandert, is onder meer te danken aan de scale-ups. De stijging van 9% op wereldschaal wordt dan ook voornamelijk gedragen door de Amerikaanse eenhoorns, aangezien het fenomeen in Europa en China eerder verzwakt. Het gewicht van de beursgangen over het volledige jaar lijkt zich boven het niveau van 2017 te nestelen en komt zo tot een resultaat van 47 miljard dollar voor dit kwartaal. En zo is de trend gezet, want volgens EY zullen de Amerikaanse scale-ups ook de komende maanden voor animo blijven zorgen.

... en enkele dynamische sectoren

En hoe zit het met de sectoren? Vooral de domeinen technologie, industrie en gezondheidszorg trekken wereldwijd de meeste aandacht. Maar wat betekent dat precies? Volgens EY wil dat zeggen dat de investeerders trachten een evenwicht te vinden tussen innovatie enerzijds en de terugkeer naar de essentie anderzijds. EY voorspelt dan ook verschillende sectorale inspanningen, naargelang de regio: in de Verenigde Staten zou de health care de markt kunnen overstelpen, terwijl in Azië eerder de industriële bedrijven actief zullen zijn. In de regio EMEIA (Europa, Midden-Oosten, India en Afrika) verwacht men een evenwicht tussen technologiebedrijven en traditionele sectoren.

Europa hinkt achterop, Azië doet het goed

Met minder dan een dertigtal beursgangen in de loop van het kwartaal (d.w.z. 23% minder in vergelijking met dezelfde periode in 2017) lijkt de Europese markt het meest te lijden onder de impact van de geopolitieke en economische onzekerheid. En dat fenomeen lijkt ook de investeerders tegen te houden, want het gewicht van de Europese IPO's daalde met 91% ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. De regio Azië-Stille Oceaan was dan weer een van de meest actieve op het vlak van beursgangen. Die trend wordt bevestigd door drie grote IPO's, de gunstige aanpassingen in de regelgeving op de beurs van Hongkong, China en de uitstekende prestaties van de Japanse eenhoorns. Geen verrassingen op het Amerikaanse continent: daar hebben de Verenigde Staten de touwtjes in handen met bijna negen IPO's op tien. Het vertrouwen van de Amerikaanse investeerders blijft dus sterk, ondanks de naderende tussentijdse verkiezingen (november 2018).

België doet beter dan in 2017

De Brusselse beurs registreerde vier beursgangen sinds het begin van dit jaar en overschrijdt zo het aantal IPO's van 2017 (dat waren er toen drie). Een van de bedrijven die genoteerd staan op Euronext Brussels is Acacia Pharma Group, een Brits bedrijf dat maar liefst 40 miljoen euro ophaalde. In juni maakte FNG NV (een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerp van kleding en schoenen met merken als Brantano en Fred & Ginger) zijn opwachting op de belangrijkste beurs in België. Op datzelfde moment waagde ook vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties de sprong om zijn aandeelhoudersbasis uit te breiden en te diversifiëren. De laatste IPO was die van opslagspecialist Shurgard. De vraag is nu hoe de IPO's in 'stand-by' zullen evolueren. Denk bijvoorbeeld aan Belfius (waarvan de beursgang op dit moment is uitgesteld), aan biotechbedrijf Apitope of aan het Nederlandse LeasePlan dat zijn beursgang door de gespannen marktomstandigheden annuleerde.

Discover More

Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top