Article

23.08.2016

Eindelijk vakantie! Maar wat zijn de regels?

Uw werknemers willen genieten van een welverdiende vakantie. U wilt natuurlijk dat uw onderneming geen hinder ondervindt van de vele afwezigheden. Wat zijn de wettelijke regels omtrent de vakantieplanning?

Werknemers willen wel eens op hetzelfde moment verlof nemen. Hoe beslist u wie welk verlof krijgt zonder dat er discussies ontstaan?

Mag de werknemer kiezen?

Een werknemer mag niet zomaar verlof nemen wanneer hij/zij dat wil. Enkele regels:

 • een werknemer heeft recht op minstens twee ononderbroken weken vakantie in de periode van 1 mei tot 31 oktober. (drie weken voor werknemers jonger dan 18). De werknemer mag kiezen hiervan af te wijken, maar het minimum is 1 week.
 • de werknemers met schoolplichtige kinderen krijgen voorrang om hun dagen op te nemen tijdens schoolvakanties.
 • de verlofdagen moeten zoveel mogelijk opgenomen worden tijdens periodes van geringe activiteit in de onderneming.
 • het nemen van halve verlofdagen is in principe niet toegestaan. Maar op aanvraag van de werknemer kan het wel, zo kan hij/zij bijvoorbeeld de drie dagen van de vierde vakantieweek verdelen in halve dagen.

Extra regels binnen uw bedrijf

U kunt ook zelf extra regels opleggen. Zo kunt u beslissen om werknemers met meer anciënniteit of ouders van jonge kinderen voorrang te geven. U neemt die regels best op in het arbeidsreglement, om discussies te vermijden.

Uitzonderlijke situaties

 • Wat bij ziekte?
  Indien een werknemer ziek wordt vóór zijn eerste verlofdag, worden de verlofdagen die samenvallen met de ziekte uitgesteld. Voor de ziektedagen dient u het loon te betalen, tenzij het om een werknemer gaat die net vóór een periode van collectieve sluiting ziek wordt. In dit geval komt het ziekenfonds tussenbeide.
 • Moet ik jeugdvakantie toestaan?
  Uw jonge werknemers die net uit de schoolbanken komen, hebben onder bepaalde voorwaarden recht op een aanvullende vakantie. De jeugdvakantie wordt opgenomen na de opname van de gewone betaalde vakantiedagen, maar is niet verplicht. U bespreekt dus samen met de jongere wat mogelijk is.
 • Collectief verlof
  U kunt ook kiezen om een periode van collectief verlof vast te leggen, waarin uw bedrijf gesloten is. Dit moet gebeuren via het arbeidsreglement. Als u de correct voorziene procedure om het arbeidsreglement te wijzigen volgt, zijn uw werknemers gebonden en moeten zij dus de nodige verlofdagen voor deze periode reserveren.
  De gouden tip bij uw verlofplanning is communicatie. Bespreek met de werknemers wat hun wensen zijn en leg zelf uit wat mogelijk is voor uw onderneming.

(Bron: PROspective)

Discover More

Contact
Close

Contact

Klachten

Zou u onderstaande vragen kunnen beantwoorden? Zo kunnen wij uw aanvraag sneller en op een meer geschikte manier behandelen. Alvast bedankt.

Is uw onderneming/organisatie klant bij BNP Paribas Fortis?

Mijn organisatie wordt bediend door een Relationship Manager:

Uw boodschap

Typ de code die in de afbeelding wordt getoond:

captcha
De Bank verwerkt uw persoonsgegevens overeenkomstig de Privacyverklaring van BNP Paribas Fortis NV.

Bedankt

Uw bericht is verzonden.

We antwoorden u zo snel mogelijk.

Terug naar de huidige pagina›
Top